Krémová karfiolová polievka

Karfiolový krém s plesňovým syrom

Autor receptu: frommykitchendotcom

Postup

  1. Začneme s karfiolom, keďže ho najprv treba upiecť v rúre. Takto bude mať polievka omnoho lepšiu intenzívnejšiu chuť. Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Karfiol rozdelíme na ružičky a umyjeme. Necháme odkvapkať, poukladáme na plech a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov asi na hodinu. Počas pečenia kontrolujeme a podľa potreby aj otočíme, aby neprihorel. Ak treba, podlejeme trochou vody.
  2. Do väčšieho hrnca dáme maslo a cibuľu nasekanú nadrobno a opražíme ju do sklovita. Pridáme cesnak, dusíme ešte asi minútu a následne pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Podlejeme trochou vody (len po vrch zemiakov) a varíme zhruba 10 minút.
  3. Na záver ešte pridáme už upečený karfiol, zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a necháme variť asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne. Osolíme, okoreníme a ochutíme muškátovým orieškom. Uvarenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom, vmiešame smotanu (môžete nastrúhať trochu syra do polievky, poprípade použiť syr v črievku) a necháme prevrieť. Podávame s krutónmi, plesňovým syrom a žeruchou.