Karfiolové karí

methi - fotkamethi, 29. augusta 2013
Karfiolové karí
Foto: methi

Suroviny

na karfiol:
1 ks
1/2 čl
1/2 čl
1/2 ČL
1 ČL
2 PL
podľa potreby
na omáčkový základ:
2 PL
 ks
2 ks
1 ks
1 ks
1/2 čl
2 ks
4 ks
1/2 ČL
1/2 čl
1/2 ČL
2 PL, pomliet
1 čl
na dokončenie:
1 čl
100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Karfiol rozrobime na male ruzicky a vlozime do misky. Pridame vsetky suroviny na karfiol okrem vody a ghee. Karfiol s korenim dobre premiesame.

    Karfiolové karí - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci zohrejeme ghee a karfiol 2-3 minuty opekame na stredne silnom ohni. Potom ho zalejeme vodou tak, aby bol tesne ponoreny, vodu privedieme do varu a ohen zmiernime. Varime asi 10 minut poloprikryty. Uvareny odlozime bokom.

    Karfiolové karí - obrázok 2
  3. 3

    V druhom hrnci zohrejeme ghee, pridame skoricu, klinceky a prasknuty kardamom, bobkovy list a rimsku rascu a minutku restujeme.

    Karfiolové karí - obrázok 3
  4. 4

    Pridame nadrobno nakrajanu cibulu a cesnakovo-zazvorovu pastu a prikryte podusime do makka.

    Karfiolové karí - obrázok 4
  5. 5

    Dalej pridame kurkumu, pomlete kesu orechy, mlety koriander a dobre premiesame.

    Karfiolové karí - obrázok 5
  6. 6

    Pridame nadrobno pokrajane paradajky a prikryte dusime, kym paradajky celkom nezmaknu tak, ze su az kasovite.

    Karfiolové karí - obrázok 6
  7. 7

    Potom zmes nechame vychladnut. Bobkovy list a skoricu vyberieme.

    Karfiolové karí - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnutu rozmixujeme na kasu s trochou vody, ktory sme si zobrali z uvareneho karfiola. Rozmixovanu zmes vratime do hrnca, pridame uvareny karfiol spolu s vodou, v ktorej sa varil. Znova privedieme do varu a na miernom ohni povarime dalsich 5 minut.

  9. 9

    Nakoniec vmiesame do kari kokosove mlieko a senovku grecku a povarime dalsich 5 minut. Vysledne kari je kremovite.

    Karfiolové karí - obrázok 9
  10. 10

    Podavame s dusenou ryzou alebo indickymi plackami.

Diskusia k receptu

manya
možno raz vyskúšam, ale zelený kardamón asi nezoženiem, môžem nahradiť mletým?
methi
Ano, myslim, ze ten mlety byva vacsinou zo zeleneho kardamonu. Skus pozriet na obale, ci to tam nie je napisane. Staci stipka, kardamon je dost aromaticky.
kuchticka
@miska , ja tie mozem nahradit iba mletym cardamono, ktory som si namlela zo semienok (suchy cardamom). Dufam, ze to bude OK
amelie
@methi , závidím ti všetky tie úžasné korenia... no, Kolumbus to určite myslel dobre:-)
danda3
Miška, moje prvé indické jedlo a vydarilo sa, veľmi som sa z toho tešila, aj keď bola improvizácia pri koreninách, dopadlo to nad očakávanie, určite som nerobila posledný krát. Ďakujem Ti za tieto skvelé recepty, postupne budem skúšať ďalšie.♥
methi
@danda dakujem, tesim sa velmi, ze chutilo a dakujem za pochvalu aj pri ostatnych 2 receptoch :)
2010
Trochu pomenene ( dal som paradajky na koniec - tadka a kari listky
namiesto bobkacu ) - vyborne