Karfiolová polievka
Karfiolová polievka

Karfiolová polievka s paradajkami, maslovou zápražkou a rýdzikmi

mijaita - fotkamijaita, 10. októbra 2022
Karfiolová polievka s paradajkami, maslovou zápražkou a rýdzikmi
Foto: mijaita

Tuhle polívku vařila maminka. Na závěr přidala ještě trošku krupek trhaných. Nejlepší je z ryzců (rýdzikov, pozn. red.), ale samozřejmě je na každém, Zobraziť celý popisTuhle polívku vařila maminka. Na závěr přidala ještě trošku krupek trhaných. Nejlepší je z ryzců (rýdzikov, pozn. red.), ale samozřejmě je na každém, jaké houby (i sušené), použije. Ryzce jsou kořeněné, výborné houby a ráda z nich vařím, když jsou.

2 - 3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 100 °C

Suroviny

1/2 menší
3 - 5 ks (huby)
2 ks
3/4 l (akýkoľvek)
2 PL
1/2 PL
1 PL (nemusia byť)




Postup

  1. 1

    Uvedené množství surovin je tak na 3/4l - 1l vývaru (hovězí, kuřecí, zeleninový, ze šťávy k hovězímu masu).

  2. 2

    Květák rozeberu na růžičky, rajská jablíčka spařím, oloupu, houby nakrájím.

  3. 3

    Máslo rozpustím, nechám rozvonět a přidám do něj hladkou mouku. Umíchám voňavou jíšku. Nechám ji vychladnout a vmíchám ji do chladného vývaru (platí nepřímá úměra - do horkého vývaru studená jíška a naopak).

  4. 4

    Do jíškového vývaru dám ten květák, pokrájená, oloupaná rajčata a nakrájené houby. Když nemám ryzce (kořeněná, výborní houba) přidám směs z mrazáku, nebo houby máčené několik hodin ve vodě. Vývar osolím, opepřím a vařím cca 20 minut. Aby byl květák al dente.

  5. 5

    Dochutím solí a pepřem a eventuelně i krupkami (krupky vařím zvlášť a mám je v zásobě v mrazáku).

Diskusia k receptu

kucharka
Dobrá polievka a pekná fotka.
Karfiol s hríbikmi som ešte v polievke nekombinovala, musím skúsiť.
Super.
mijaita
@kucharka (11.10.2022 08:59)

Mám kombinaci kvetáku s houbama nejradsi. Treba takove husté velouté s houbama a kvetakem a širokýma nudlema! Zkus, lahodná kombinace!
afataga
Vies, ze ja nie som moc polievkova, ale tato sa mi celkom pozdava. Dnes na trhu karfiol za 3,5€ !!!
1x haji
mijaita
@afataga (11.10.2022 15:38)
Mam v trznici pani, ma kvetaky od luxusnich za 2€ az po podradne, mensi s nejakou ďubkou sem tam,ty za 10 Kc!! A protoze ja miluju kvetak, kupuju casto ty za 10. Bohate na jidlo i polivky. Ja vim, ja se mam :)
1x haji
haji
Pěkný receptík, milé spojení květáku a hub, rajských jablíček, krupek, máslové jíšky a vývaru. Mně by moc chutnalo. K ryzcům se nedostanu, to je jisté. Sušená směs to jistí. Krásné foto! Kde jsou ty doby, kdy na konci léta, začátku podzimu, byl místní květák k mání za příjemnou cenu. O tržnici snad ani psát nebudu, to je u nás kapitola pod ponorem.
mijaita
@haji (11.10.2022 19:47)

Z namocenych susenych delala mama casto a je i chutnejsi!! Ja musela z tech ryzcu, kdyz byly. Urcite ji uvar, pochutnas si. A kazdy,kdo rad polivky. unss cena stejna, tohle je jen diky te prodavacce ze stanku, ktera se je na kvetak a brokolici zamerena. Ma i jinou krasnou zeleninu. Tahle trznice nedosahuje asijskym a latino trznicim ani po kotniky, ale Buh za ni zaplat!!
stefanm
... zaujímavá "fúzia"
...ja to skúšať nebudem lebo som výrazne antikarfiolovy typ (... čo už?... nemôže chutiť všetkým všetko!!🙂), ale v zadnom mozgu, v šuflíku "vyskúšať" sa to odkladá pre prípad, že budem musieť urobiť "dobrý skutok"... manželka totiž miluje karfiol a nepohrdne hubami
mijaita
Haha, ja zase jen z velike lasky bych udelala rybu :-) Ale jedine v chi rukavicich :-) Ale udelala, ty urcite uvar tu polivku, budes svatořečen !
stefanm
...dobre...vyskúšam

...ale prosím o upresnenie bodu 3, lebo sa v tej "inštruktáži" o zápražke, mierne povedané, dezorientujem?!
...do vychladnutého -chladna, (do horúcej-studena a naopak!)...a ja teraz neviem... nerád by som to poplietol 🙂
mijaita
@stefanm (12.10.2022 11:57)
Zápražka se dělá tak, ze na omastek dáš opražit mouku a to bud jen do svetla, nebo do lehce hnede barvy. Kdyz ji pak potrebujes vmíchat do polévky (omacky, privarku) tak ji za A) nechas vychladnout a pak ji za staleho michaní vmícháš do horké polévky, nebo B) kdyz mas studenou polívku, muzes ji do ní vmíchat horkou. Nicmene, kdyz mas oboji chladne, muzes to take vmíchat.
Ja nezahustuju moukou rozmichanou ve vode, zasadne jen jiskou (zaprazkou) nebo moukou oprazenou nasucho a pak rozmichanou ve vode.
Jo a množství tuku a mouky, to zalezi na tom, jak moc chces mít jídlo husté.
1x hannes
hannes
Poiievka vyzerá chutne, ale ako sa ja neborák dostanem k rýdzikom, keď špatne chodím?
hannes
@mijaita (12.10.2022 13:14)
Ak niečo treba zahustiť múkou, rozmiešanou vo vode, uprednostním pred tou múkou Solamyl. Je to jemnejšie a netreba to ešte nejaký čas variť, aby jedlo stratilo múčnu príchuť...
mijaita
@hannes (12.10.2022 14:10)

Jíška dodává jídlu lahodnost a soucasne se opeče mouka do voňavosti. Mouku rozmichana ve vode třeba provářet alespoň dvacet minut, aby se stala stravitelnější a pozbyla chuť mouky. A solamyl? Dej mi solamyl do bramboracky a vyleju to ji na hlavu :-) stejne tak jako jakoukoliv ceskou omacku, nebo i slovensky privarok. Solamyl jedine do asijskych jidel patri!!
mijaita
@hannes (12.10.2022 14:05)

V úvodu pisu, ze i jakekoliv, dokonce i susene houby! Ze susenych varila maminka celou zimu. Treba nekde susene houby ziskas, nebo ti nekdo da. Ver, ze susenych je jeste chutnejsi!! A hlavne, s do ruzova oprazenou, maslovou jiskou :-)
evanaaa
@mijaita , načo treba nechať zásmažku - jíšku vychladnúť pred vliatím do horúcej tekutiny (polievky, omáčky)? Spravím zásmažku, zalejem studenou vodou, trochu zamiešam a hneď vlievam do polievky za stáleho miešania.....do studenej som ešte nedávala.
mijaita
@evanaaa (12.10.2022 16:51)

Ano, samozrejme, ja ji vodou neredim, tak nechavam vystydnout polevku, nebo lepe, tu zasmazku. Hlavne jde o to, aby se rozvarila horka ve studene vode, aby ji nedal nekdo do horke polivky! :-)
chemik
Pozdě!!! Všechny ryzce jež mi "mladí" přivezli v neděli z chalupy jsem už naložil do octa. Tak snad ještě porostou a zkusím tuto polévku s voňavou jíškou. Zaklochtávat takovouto polévku moukou považuji za kuchařský hřích!
stefanm
@mijaita (12.10.2022 11:34)

... takže včera som spracoval tento recept ale, samozrejme, je to len "Cover verzia" prispôsobená našim možnostiam...z originálu od autora, tvojej"maminky", som si zobral len námet (kombinácia karfiol -huby!) a ostatné som spracoval podľa svojho scenára v "lightweight" prevedeni
...z mojich chuťových dôvodou som výrazne zmenil pomer karfiolu k hubám a zo zdravotných dôvodov množstvo múky v zápražke ...postup pridávania zápražky do základného vývaru som striktne dodržal podľa tvojej rady!!
... výsledok?!:... svätorečenie to nebolo ale chvála nebies sa dotýkala
... ťukal som na Nebeskú bránu ako Axel Roses v Knocking On Heaven's Door

 youtu.be/qFX_gmELnNE...







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia