Karamelové pláty plnené gaštanovou penou
Branislav Križan
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 11. novembra 2010
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 11. novembra 2010
Foto: Marek Velček
4
porcie
porcie
60 minút
príprava
príprava
Postup
-
1
Binex rozsypeme na silikónovú podložku (môžeme pridať drvené orechy, pistácie, mandle) a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C až do zhnednutia a spojenia. Po upečení dáme vychladiť, aby sa karamel dal lámať.
- 2
Dáme variť smotanu na šľahanie, pridáme vanilkový cukor a jadierka z vanilkového struku (struk prerežeme pozdĺžne na polovicu a nožom zotrieme jadierka) a želatínu. Smotana by nemala vrieť. Smotanu dáme vychladiť.
- 3
Gaštanové pyré vymiešame a pridáme vychladenú smotanu, ktorú jemne našľaháme do krému. Zmiešame s gaštanovým pyré a dáme vychladiť. Karamelové pláty nalámeme, preložíme gaštanovou penou, tanier ozdobíme čokoládou, rozmixovanými čerstvými figami, dozdobíme mätou a podávame.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Kazdopadne zaklad na karamel je nasyteny roztok vody a cukru, ktory velmi pomaly varime az do pozadovanej farby, neviem ci je tento postup vhodny do tohto receptu, ruku do ohna by som za to nedal. Dnes vecer dam vediet.
recept :
3/4 salky cukru
2 PL medu
2 PL vody
1-1/2 CL sody bikarbony
cukor, med a vodu rozpustite v kastroliku za obcasneho miesania.
Pomaly zvysujte teplotu na 150 C, vtedy by mala zmes zacat menit farbu na zlatistu a vytvarat vacsie bubliny. Odstavit a pridat sodu, rychlo a dobre premiesat a vykydnut na papier (na pecenie), silikonovu podlozku, plynule a rovnomerne rozotriet na tenko a pri izbovej teplote nechat vyschnut a vychladnut. Vysledkom by mala byt taky napeneny a krehky zlaty plat karamelovej chuti. Ten treba nalamat (podla obrazku tak na 3-5mm kusky) a pokracovat podla receptu.