Kakaové a škoricové rožky
Kakaové a škoricové rožky

Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou

cesminaz - fotkacesminaz, 17. decembra 2017
Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou
Foto: cesminaz

Jemné, ľahučké a veľmi chutné rožky. Kombinácia pomarančom ochuteného kysnutého cesta s kakaovou a škoricovou plnkou :-)

24 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
200 g
2 dl
2 dl
cca 3 dl vlažné
50 g
2 ks chemicky neošetrené
1 KL
1 KL
Plnka:
2 dl
2 dl
2 PL tmavé
1 PL
podľa potreby
podľa potreby
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, cukor, sol, sódu bikarbónu a nastrúhanú kôru z 1,5 pomaranča. Celé dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme jogurt, olej, dalej 1,5 dl pomarančovej šťavy z tých dvoch pomarančov a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 50 g droždie. Tých zvyšných 1 dl mlieka pridáme postupne pri hnetení. Vypracujeme polomäkké až mäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Pomocou trochy múky ho ešte premiesime krátko do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnúť.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne si prichystáme plnku. Do oboch tanierikov dáme po 1 dl práškovy a kryštálový cukor. K jednému cukru dáme 2 Pl kakaa a k druhému 1 kopcovitú pl škorice. Dalej potrebujeme 0,5-1 dl oleja na natieranie a asi 1-1,5 dl strúhanky na posýpanie.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prekrojíme na polovicu a len zlahka sformujeme do bochníka. Bochník následne vyválkame na kruh hrúbky 5-6 mm.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 3
  4. 4

    Kruh pokrájame na 12 trojuholníkov. Každý trojuholník najprv natrieme olejom a na olej nasypeme plnku kludne za 1Pl. Potom ju posypeme tenko strúhankou, aby plnka nevytiekla a zostala pekne vnútri :-) Napokon skrútime zlahka do tvaru rohlíčka a poukladáme ich na plech s papierom.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 4
  5. 5

    Rožky natrieme so žltkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Rožky netreba nechať podkysnúť,ale ich ihned dáme piect do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Treba si to pre istotu sledovat, lebo každa rúra inak pečie.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 5
  6. 6

    Rožky sú chuťovo výborné, tá pomarančová chuť s kakaom a škoricou výborne ladí :-) Cesto jemné, lahučké a plnka šťavnatá. Najlepšie sú v deň pečenia, ale sú velmi dobré aj na druhý deň napriklad na raňajky s kakaom, ku káve, mlieku alebo k čaju. Prajem dobrú chuť :-)

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 6

Diskusia k receptu

radost
ty si nezdolateľná..tvoj finálny výsledok vždy neodolateľný..si hviezda neodvolateľná..
si celá v KaKa..
pokoj-radosť nech ťa nielen v tieto dni čaká...:-)
frezia68
Už na pohľad krásne a lákavé.Uložím,hoci neviem,aké budú bezlepkové.Všetko,čo pridávaš,má kvalitu.
haji
Krásné rožky a určitě chutné, musí se rozplynout na jazyku a celý člověk se zatetelí od tej chutě. Oh!
Kdo umí, ten umí. Krásnou nejen Stříbrnou adventní neděli přeji všem!
jerica
Lepšie ako zavin, další tvoj inšpiratívny recept v ponuke:-)
jerica
Lepšie ako zavin, další tvoj inšpiratívny recept v ponuke:-)
1x miso92
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekná práca. Ešte by som chcela vedieť kde sa dajú na Slovensku zohnať chemicky neošetrené pomaranče, prípadne citróny. Rozprávala som sa s predajcom zeleniny (maličký obchodík) a ten mi povedal, že ak chcem také citróny môže k nim napísať bio, pretože aj v reťazcoch kde majú toto napísané pri citrusoch nie je to pravda, ak by skutočne boli bio, chemicky neošetrené, tak napr. 1 kus mandarinky by stál 1 euro a kilogram citrónov minimálne 8 až 10 eur.
kimlo
@Dr (17.12.2017 13:31)

Je to pravda, bio z obchodu sa len preto volá bio, lebo ma tom chce predajca zarobiť. Všetko je to pestované a striekané rovnako.
zolik
@Dr
Pravda. U nas cemeicky neosetrene dostanes, ale aj zaplatis:
1 citron € 0,80
1 pomaranc ca € 1-
Mandarinky som este nevidela resp. nepozerala
cesminaz
Dakujem Vám vsetkym za nahliadnutie a komentáre :-) Čo sa týka tych citrónov,alebo pomarančov,aj ja zvyknem na strúhanie kúpiť bio.No a doma tesne pred použitím zvyknem pod horúcou tečúcou vodou este kefkou predrhnút.Ale v linku/diskusii čo dala @Haji sa mi fakt ten roztok na "prečistenie" ovocia pozdáva,takže začnem s tým aj ja :-) Prajem všetkým pekny zvyšok dňa.
2x haji a jerica
astor
@Kimlo (17.12.2017 14:13)

Je tu veľký rozdiel. Na farmách sa strieka cez deň, a na biofarmách v noci.
danda3
No teda, toto musím upiecť vnúčikovi, keď príde, nádherné ich máš.
1x jerica
alex37
Krásne ich máš, ukladám, len neviem kedy stihnem piecť. Pekne sviatky ti prajem.
michelle26
krásne, ako maľované. hneď by som si dala. ďakujem za recept a ukladám do KK
siisa
Máš ich prekrásne milá @Cesminaz , ako keby si ich merala :) si šikovná...
wall007
@cesminaz , vyzerajú skvelo. Koľko ti výjde takýchto croissantov z 1 kila múky? Myslíš, že by som mohla použiť aj múku z ovsených vločiek?
annan
Dnes som piekla,no musím povedať,že nemajú chybu.Ďakujem pekne za recept,už som ich vyskúšala viac,ale jeden lepší ako druhý.
cesminaz
Dakujem velmi pekne vsetkym za komentíky :-) @Wall007 prepáč, ze odpovedam tak neskoro,ale tvoj komentar som nezbadala :-/ Z 1kg vyjde presne tolko ako mam v postupe.Vyválkaju sa 2 kruhy,ktoré sa pokrájajú na 12 trojuholníkov a tým pádom máš 24 rohlíčkov :-) Z ovsenej múky som ešte nikdy nerobila,takže v tomto ti poradit neviem. @Annan tvoja správa ma velmi teší :-) Som rada,že si už s viacerími receptami bola spokojná.Vdaka pekne a nech vám chutia aj nadalej aj iné koláče! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia