Kakaové a škoricové rožky
Kakaové a škoricové rožky

Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou

cesminaz - fotkacesminaz, 17. decembra 2017
Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou
Foto: cesminaz

Jemné, ľahučké a veľmi chutné rožky. Kombinácia pomarančom ochuteného kysnutého cesta s kakaovou a škoricovou plnkou :-)

24 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
200 g
2 dl
2 dl
cca 3 dl vlažné
50 g
2 ks chemicky neošetrené
1 KL
1 KL
Plnka:
2 dl
2 dl
2 PL tmavé
1 PL
podľa potreby
podľa potreby
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, cukor, sol, sódu bikarbónu a nastrúhanú kôru z 1,5 pomaranča. Celé dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme jogurt, olej, dalej 1,5 dl pomarančovej šťavy z tých dvoch pomarančov a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 50 g droždie. Tých zvyšných 1 dl mlieka pridáme postupne pri hnetení. Vypracujeme polomäkké až mäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Pomocou trochy múky ho ešte premiesime krátko do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnúť.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne si prichystáme plnku. Do oboch tanierikov dáme po 1 dl práškovy a kryštálový cukor. K jednému cukru dáme 2 Pl kakaa a k druhému 1 kopcovitú pl škorice. Dalej potrebujeme 0,5-1 dl oleja na natieranie a asi 1-1,5 dl strúhanky na posýpanie.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prekrojíme na polovicu a len zlahka sformujeme do bochníka. Bochník následne vyválkame na kruh hrúbky 5-6 mm.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 3
  4. 4

    Kruh pokrájame na 12 trojuholníkov. Každý trojuholník najprv natrieme olejom a na olej nasypeme plnku kludne za 1Pl. Potom ju posypeme tenko strúhankou, aby plnka nevytiekla a zostala pekne vnútri :-) Napokon skrútime zlahka do tvaru rohlíčka a poukladáme ich na plech s papierom.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 4
  5. 5

    Rožky natrieme so žltkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Rožky netreba nechať podkysnúť,ale ich ihned dáme piect do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Treba si to pre istotu sledovat, lebo každa rúra inak pečie.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 5
  6. 6

    Rožky sú chuťovo výborné, tá pomarančová chuť s kakaom a škoricou výborne ladí :-) Cesto jemné, lahučké a plnka šťavnatá. Najlepšie sú v deň pečenia, ale sú velmi dobré aj na druhý deň napriklad na raňajky s kakaom, ku káve, mlieku alebo k čaju. Prajem dobrú chuť :-)

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
ty si nezdolateľná..tvoj finálny výsledok vždy neodolateľný..si hviezda neodvolateľná..
si celá v KaKa..
pokoj-radosť nech ťa nielen v tieto dni čaká...:-)
Už na pohľad krásne a lákavé.Uložím,hoci neviem,aké budú bezlepkové.Všetko,čo pridávaš,má kvalitu.