Kakaové a škoricové rožky
Kakaové a škoricové rožky

Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou

cesminaz - fotkacesminaz, 17. decembra 2017
Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou
Foto: cesminaz

Jemné, ľahučké a veľmi chutné rožky. Kombinácia pomarančom ochuteného kysnutého cesta s kakaovou a škoricovou plnkou :-)

24 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
200 g
2 dl
2 dl
cca 3 dl vlažné
50 g
2 ks chemicky neošetrené
1 KL
1 KL
Plnka:
2 dl
2 dl
2 PL tmavé
1 PL
podľa potreby
podľa potreby
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, cukor, sol, sódu bikarbónu a nastrúhanú kôru z 1,5 pomaranča. Celé dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme jogurt, olej, dalej 1,5 dl pomarančovej šťavy z tých dvoch pomarančov a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 50 g droždie. Tých zvyšných 1 dl mlieka pridáme postupne pri hnetení. Vypracujeme polomäkké až mäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Pomocou trochy múky ho ešte premiesime krátko do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnúť.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne si prichystáme plnku. Do oboch tanierikov dáme po 1 dl práškovy a kryštálový cukor. K jednému cukru dáme 2 Pl kakaa a k druhému 1 kopcovitú pl škorice. Dalej potrebujeme 0,5-1 dl oleja na natieranie a asi 1-1,5 dl strúhanky na posýpanie.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prekrojíme na polovicu a len zlahka sformujeme do bochníka. Bochník následne vyválkame na kruh hrúbky 5-6 mm.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 3
  4. 4

    Kruh pokrájame na 12 trojuholníkov. Každý trojuholník najprv natrieme olejom a na olej nasypeme plnku kludne za 1Pl. Potom ju posypeme tenko strúhankou, aby plnka nevytiekla a zostala pekne vnútri :-) Napokon skrútime zlahka do tvaru rohlíčka a poukladáme ich na plech s papierom.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 4
  5. 5

    Rožky natrieme so žltkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Rožky netreba nechať podkysnúť,ale ich ihned dáme piect do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Treba si to pre istotu sledovat, lebo každa rúra inak pečie.

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 5
  6. 6

    Rožky sú chuťovo výborné, tá pomarančová chuť s kakaom a škoricou výborne ladí :-) Cesto jemné, lahučké a plnka šťavnatá. Najlepšie sú v deň pečenia, ale sú velmi dobré aj na druhý deň napriklad na raňajky s kakaom, ku káve, mlieku alebo k čaju. Prajem dobrú chuť :-)

    Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou - obrázok 6

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
Krásné rožky a určitě chutné, musí se rozplynout na jazyku a celý člověk se zatetelí od tej chutě. Oh!
Kdo umí, ten umí. Krásnou nejen Stříbrnou adventní neděli přeji všem!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
Pekná práca. Ešte by som chcela vedieť kde sa dajú na Slovensku zohnať chemicky neošetrené pomaranče, prípadne citróny. Rozprávala som sa s predajcom zeleniny (maličký obchodík) a ten mi povedal, že ak chcem také citróny môže k nim napísať bio, pretože aj v reťazcoch kde majú toto napísané pri citrusoch nie je to pravda, ak by skutočne boli bio, chemicky neošetrené, tak napr. 1 kus mandarinky by stál 1 euro a kilogram citrónov minimálne 8 až 10 eur.
@Dr (17.12.2017 13:31)

Je to pravda, bio z obchodu sa len preto volá bio, lebo ma tom chce predajca zarobiť. Všetko je to pestované a striekané rovnako.
@Dr
Pravda. U nas cemeicky neosetrene dostanes, ale aj zaplatis:
1 citron € 0,80
1 pomaranc ca € 1-
Mandarinky som este nevidela resp. nepozerala
Dakujem Vám vsetkym za nahliadnutie a komentáre :-) Čo sa týka tych citrónov,alebo pomarančov,aj ja zvyknem na strúhanie kúpiť bio.No a doma tesne pred použitím zvyknem pod horúcou tečúcou vodou este kefkou predrhnút.Ale v linku/diskusii čo dala @Haji sa mi fakt ten roztok na "prečistenie" ovocia pozdáva,takže začnem s tým aj ja :-) Prajem všetkým pekny zvyšok dňa.
Dnes som piekla,no musím povedať,že nemajú chybu.Ďakujem pekne za recept,už som ich vyskúšala viac,ale jeden lepší ako druhý.
Dakujem velmi pekne vsetkym za komentíky :-) @Wall007 prepáč, ze odpovedam tak neskoro,ale tvoj komentar som nezbadala :-/ Z 1kg vyjde presne tolko ako mam v postupe.Vyválkaju sa 2 kruhy,ktoré sa pokrájajú na 12 trojuholníkov a tým pádom máš 24 rohlíčkov :-) Z ovsenej múky som ešte nikdy nerobila,takže v tomto ti poradit neviem. @Annan tvoja správa ma velmi teší :-) Som rada,že si už s viacerími receptami bola spokojná.Vdaka pekne a nech vám chutia aj nadalej aj iné koláče! :-)

Pridaj komentár k receptu: