Kakaové a škoricové rožky

Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou

Autor receptu: cesminaz

Jemné, ľahučké a veľmi chutné rožky. Kombinácia pomarančom ochuteného kysnutého cesta s kakaovou a škoricovou plnkou :-)

24 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dáme múku, cukor, sol, sódu bikarbónu a nastrúhanú kôru z 1,5 pomaranča. Celé dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme jogurt, olej, dalej 1,5 dl pomarančovej šťavy z tých dvoch pomarančov a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 50 g droždie. Tých zvyšných 1 dl mlieka pridáme postupne pri hnetení. Vypracujeme polomäkké až mäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Pomocou trochy múky ho ešte premiesime krátko do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnúť.
  2. Kým cesto kysne si prichystáme plnku. Do oboch tanierikov dáme po 1 dl práškovy a kryštálový cukor. K jednému cukru dáme 2 Pl kakaa a k druhému 1 kopcovitú pl škorice. Dalej potrebujeme 0,5-1 dl oleja na natieranie a asi 1-1,5 dl strúhanky na posýpanie.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prekrojíme na polovicu a len zlahka sformujeme do bochníka. Bochník následne vyválkame na kruh hrúbky 5-6 mm.
  4. Kruh pokrájame na 12 trojuholníkov. Každý trojuholník najprv natrieme olejom a na olej nasypeme plnku kludne za 1Pl. Potom ju posypeme tenko strúhankou, aby plnka nevytiekla a zostala pekne vnútri :-) Napokon skrútime zlahka do tvaru rohlíčka a poukladáme ich na plech s papierom.
  5. Rožky natrieme so žltkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Rožky netreba nechať podkysnúť,ale ich ihned dáme piect do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Treba si to pre istotu sledovat, lebo každa rúra inak pečie.
  6. Rožky sú chuťovo výborné, tá pomarančová chuť s kakaom a škoricou výborne ladí :-) Cesto jemné, lahučké a plnka šťavnatá. Najlepšie sú v deň pečenia, ale sú velmi dobré aj na druhý deň napriklad na raňajky s kakaom, ku káve, mlieku alebo k čaju. Prajem dobrú chuť :-)