Kačacie prsia s terinou a baby hruškou
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 12. októbra 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 5 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 g | 
                                                             | 
                                                    
| Kačacia terina: | |
| 400 g | 
                                                             | 
                                                    
| 25 g | 
                                                             | 
                                                    
| 5 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 10 g | 
                                                             | 
                                                    
| Dulový balzam: | |
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 200 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 g | 
                                                             | 
                                                    
| Dusené baby hrušky: | |
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 500 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks (alebo ovocný ) | 
                                                             | 
                                                    
| 160 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Šampanské želé: | |
| 300 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 plátky | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Kačacie prsia očistíme, nasolíme údenou soľou, pridáme tymian a čierne korenie a dáme do vyhriatej rúry, v ktorej máme nahriate drevo so slamou a údime pri 120 °C asi 15 minút. Hotové necháme vychladiť a nakrájame na plátky.
- 2
 Terina: Kačaciu foie gras zbavíme žiliek, pridáme uvedené suroviny, premiešame a pomocou fólie vytvarujeme valček. Zabalíme a varíme vo vode pri 55 °C 10–15 minút. Hotové necháme stuhnúť, potom krájame na širšie kolieska. Na dekorovanie môžeme menšiu časť teriny odložiť do mrazničky a potom nastrúhať hobliny.
- 3
 Dulový balzam: Dulu očistíme, zbavíme jadierok, nakrájame na kúsky a dáme do kastróla spolu s vínom a cukrom. Uvaríme domäkka, rozmixujeme, precedíme, vrátime do kastróla a pridáme agar agar a xantán, krátko povaríme a znova precedíme. Necháme vychladnúť, nakoniec vymixujeme na „balzam“.
- 4
 Dusené baby hrušky: Víno privedieme do varu, pridáme čaj, cukor, škoricu, badián, očistené hrušky, na miernom ohni varíme takmer do zmäknutia. Odstavíme a necháme vychladnúť, zároveň marinovať do ďalšieho dňa.
- 5
 Šampanské želé: Šumivé víno zohrejeme, pridáme napučanú želatínu a necháme stuhnúť. Stuhnuté krájame na ľubovoľné tvary.
Tiež kačacie prsia:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





 


Diskusia k receptu