Jesenný šalát s nivou fotorecept

julica - fotkajulica, 19. októbra 2010
Jesenný šalát s nivou (fotorecept)
Foto: julica

Nikdy mi ani nenapadlo začať si zapisovať recepty, vždy som niečo vyhľadala, vymyslela, prispôsobila kompetenciám špajze. Myslím, že práve po ochutnaní tohto šalátu sme Zobraziť celý popisNikdy mi ani nenapadlo začať si zapisovať recepty, vždy som niečo vyhľadala, vymyslela, prispôsobila kompetenciám špajze. Myslím, že práve po ochutnaní tohto šalátu sme si s priateľom povedali, že na tie naozaj vydarené jedlá by bolo škoda zabudnúť.

50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

 prípadne ľadový šalát
 , môže byť aj trošku feniklu
 nakrájaný na kocky




Postup

  1. 1

    Cviklu si nakrájame na kúsky, aké nám najviac vyhovujú, a dáme do hrnca s koreninami, s lyžicou octu (tu stačí obyčajný), osolíme a ocukríme (cukru dávam tiež asi lyžicu, závisí od množstva).

    Jesenný šalát s nivou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme vodou a varíme približne 45 minút. Ocot síce trošku predĺži čas varenia, no dostane sa do cvikly. Musím sa priznať, pri varení tento nálev donekonečna ochutnávam a dochucujem, cviklu totiž zbožňujem a mám pred očami métu - cviklový šalát z jedného chorvátskeho motorestu, ktorý odštartoval túto vášeň. :)

    Jesenný šalát s nivou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po odstavení z plameňa ešte dolejem balzamikový ocot a cviklu nechám pomaly v náleve vychladnúť, počas čoho ešte vstrebáva všetky jeho chute. Následne pristupujem k samotnému vrstveniu šalátu: umytý šalát potrhám na menšie kúsky, poukladám naň šťavnaté kúsky uvarenej cvikly, nivy a posypem opraženými vlašskými orechmi. Šalát si ešte môžete poliať olivovým olejom, farebne a kyselkavo dotvoriť kúskami ošúpaného pomaranča (teraz som ho nemala). Podávať môžeme s hriankami alebo aj sám. Viem, že možno to tak nevyzerá, ale aj napriek jednoduchosti vás kombinácia týchto chutí určite prekvapí a šalát sa stane vaším "number one".

    Jesenný šalát s nivou (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

enerrgizer
výborný šalátik...ukladám. Cviklu varievam v celku, aby sa vo vode nevyvarila (nepustila šťavu) a nálev pridávam až potom keď je uvarená, očistená a pokrájaná...KK
julica
Ďakujem.
Môžeš cviklu aj tak, ja varievam pokrájanú, lebo to menej trvá, ale babka varievala vždy vcelku. Určite to vyskúšaj, uvedomujem si, že to na pohľad nemusí vyzerať lákavo, ale tá chuť je jednoducho nebíčko v papuľke :)
marienka44
V tlakovom hrnci trva varenie cvikle vcelku /kupujem mensiu a rovnaku/ asi pol hodiny. Potom ju osupem a nastruham, pridam chren struhany a nalev s rascou. Tak mame radi cviklu.
Tu je treba asi dopredu osupat podla Tvojho receptu, nenasla som to v texte. :-)
julica
Marienka, aj my doma takto robievame cviklu, aj ju tak nakladame, do kombinacie chuti v tomto salate sa vsak chren nehodi, ver mi. Prerazil by to blaho :)
michsamant
U nas malokedy maju salatik, a ak maju, je horky :( ale potvrdzujem ako pise marienka, ze varenie cvikle v tlakovom hrnci je rychlovka. Salatik na fotke vyzera preparadne ;)
dixyke
Nie sme sami kto rozmýšľa inak ako to skostnatelé jadro varechy, inak nemám dôvod sa tu zapájať do diskusií, ale vaša pripomienka bola trefná, preto som reagoval nielen ja, je mi ľúto že tak prospešne dobrý portál ovládli také osoby, ale na iných portáloch o varení to tak nie je, preto som išiel inam. pekný deň :-))))
dixyke
ten šalát je výborný a zdravý, ale možno by sa dal poopraviť namiesto balzamikového octa dať citrón a cukru dať hrozienka alebo palmový cukor, ja som si ho dovolil opraviť :-) (pre seba)
redakcia
@dixyke , na to, že si odišiel inam, si tu nejako príliš často. Mimochodom, "skostnatelé" jadro myslíš nahnevaných ľudí, ktorých si najprv nalákal na dobré rady pre chorých, a potom si im oznámil, že si vlastne liečiteľ a tak chceš aby ti za tvoje rady zaplatili? Oni ti len dali vedieť, že tu si ľudia pomáhajú zadarmo, aj vymieňajú informácie. Potom si sa "odul" a teatrálne vymazal svoje recepty, čo bolo dosť úbohé.
To len pre informáciu, aby si @julica mohla prečítať aj názor druhej strany.
mircik
konečne niekto kto oceňuje hlávkový šalát, všetci a hlavne reštaurácie používajú ľadový, lebo hneď nezvädne (ľadový domáci je ovšem super). Na hlávkový šalát používam taliansku ručnú odstredivku - umytý šalát MUSÍ byť k príprave úplne suchý :-)
lucylee
vyskúšam, ja robím cviklový šalát s mrkvou, hráškom, kyslými uhorkami a ochutím len soľ, korenie, olivový olej, poprípade ozdobím nastrúhaným syrom alebo tofu....alebo ešte so sušenými slivkami, cesnakom, vlašskými orechmi a na ochutenie olej, soľ a korenie. Táto varianta sa mi tiež páči....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia