Foto: julica
Nikdy mi ani nenapadlo začať si zapisovať recepty, vždy som niečo vyhľadala, vymyslela, prispôsobila kompetenciám špajze. Myslím, že práve po ochutnaní tohto šalátu sme Zobraziť celý popisNikdy mi ani nenapadlo začať si zapisovať recepty, vždy som niečo vyhľadala, vymyslela, prispôsobila kompetenciám špajze. Myslím, že práve po ochutnaní tohto šalátu sme si s priateľom povedali, že na tie naozaj vydarené jedlá by bolo škoda zabudnúť.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cviklu si nakrájame na kúsky, aké nám najviac vyhovujú, a dáme do hrnca s koreninami, s lyžicou octu (tu stačí obyčajný), osolíme a ocukríme (cukru dávam tiež asi lyžicu, závisí od množstva).
-
2
Zalejeme vodou a varíme približne 45 minút. Ocot síce trošku predĺži čas varenia, no dostane sa do cvikly. Musím sa priznať, pri varení tento nálev donekonečna ochutnávam a dochucujem, cviklu totiž zbožňujem a mám pred očami métu - cviklový šalát z jedného chorvátskeho motorestu, ktorý odštartoval túto vášeň. :)
-
3
Po odstavení z plameňa ešte dolejem balzamikový ocot a cviklu nechám pomaly v náleve vychladnúť, počas čoho ešte vstrebáva všetky jeho chute. Následne pristupujem k samotnému vrstveniu šalátu: umytý šalát potrhám na menšie kúsky, poukladám naň šťavnaté kúsky uvarenej cvikly, nivy a posypem opraženými vlašskými orechmi. Šalát si ešte môžete poliať olivovým olejom, farebne a kyselkavo dotvoriť kúskami ošúpaného pomaranča (teraz som ho nemala). Podávať môžeme s hriankami alebo aj sám. Viem, že možno to tak nevyzerá, ale aj napriek jednoduchosti vás kombinácia týchto chutí určite prekvapí a šalát sa stane vaším "number one".
Môžeš cviklu aj tak, ja varievam pokrájanú, lebo to menej trvá, ale babka varievala vždy vcelku. Určite to vyskúšaj, uvedomujem si, že to na pohľad nemusí vyzerať lákavo, ale tá chuť je jednoducho nebíčko v papuľke :)
Tu je treba asi dopredu osupat podla Tvojho receptu, nenasla som to v texte. :-)
To len pre informáciu, aby si @julica mohla prečítať aj názor druhej strany.