Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami fotorecept

elenas - fotkaelenas, 22. júna 2020
Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept)
Foto: elenas

Trochu som likvidovala zásoby jabĺk a upiekla tento fantastický koláč. Šťavnatý, osviežujúci, s veľmi jemnou a nadýchanou tvarohovou plnkou, a karamelizovanými jablkami navrchu. Veľmi chutný.

8-10
porcií
40 minút
príprava
75 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1 ks
180 g
75
90 g
1 KL
1 PL
štipka
Tvarohovo-jablková plnka:
500 g
125 g
60 g
130 g
2 ks
1 ks
30 g
1 bal.
500 g
Karamelizované jablká:
3 ks
2,5 PL
30 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Preosiatu múku premiešame s práškom do pečiva, soľou a cukrom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a spolu rozotrieme na omrvinky (ja to robím rukami). Do zmesi pridáme žĺtok (bielok odložíme do plnky) a kyslú smotanu a rýchlo zamiesime cesto tak, aby sa spojili všetky suroviny, dlho nemiesime, aby maslo sa veľmi neroztopilo. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 40-50 minút.

    Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vychladené cesto rozvaľkáme a vykrojíme kruh na veľkosť formy (u mňa priemer 26 cm). Formu vystelieme papierom na pečenie, dno vyložíme cestom, poprepichujeme ho vidličkou a pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.

    Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z odrezkov cesta som ešte upiekla tieto koláčiky :)

    Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si plnku. Bielky oddelíme od žĺtkov (plus jedno bielko z cesta). Zmäknuté maslo vyšľaháme mixérom, pridáme cukor a vanilkový cukor A ešte spolu vyšľaháme. Po jednom pridáme žĺtky, kyslú smotanu, tvaroh, zakaždým premiešame mixérom. Pridáme preosiatu múku, dobre zamiešame a plnku odložíme.

    Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Rovnomerne rozložíme na vychladnuté upečené cesto.

    Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bielky vyšľaháme na tuhy sneh a jemne zamiešame do tvarohovej zmesi. Plnku vylejeme a rovnomerne rozotrieme na jablká. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C približne 1 hodinu. Upečený necháme pomaly chladnúť v rúre s odokrytými dvierkami ešte 20-30 minút. Potom koláč vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť a vyberieme z formy.

    Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Karamelizované jablká navrch: Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky. Maslo roztopíme na panvici, rovnomerne nasypeme cukor a necháme ho niekoľko minút rozpustiť až začne trochu hnednúť. Cukor nemiešame! Pridáme nakrájané jablká a udusíme z oboch strán po niekoľko minút. Veľa nedusíme, len aby zmäkli a obalili sa v karameli.

    Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto karamelizované jablká poukladáme na vrch koláča a pokvapkáme ho aj vzniknutým sirupom. A môžeme podávať.

    Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chuti najlepšie ak postoji niekoľko hodín v chladničke. Koláč je veľmi šťavnatý, osviežujúci vďaka jablkám, s veľmi jemnou a nadýchanou tvarohovou plnkou, karamelizované jablka dopĺňajú dokonalú harmóniu chuti. Dobrú chuť.

    Jemný tvarohový koláč s karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Ovocné, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu