Jelenie dusené stehno fotorecept

lencsejani - fotkalencsejani, 9. decembra 2014

Jelenie mäso patrí k mojim obľúbeným jedlám.

4
porcie
20 minút
príprava
75 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg
2 ks menšia
1 ks
1 ks väčšie strúčiky
4 ks hnedé
1/4 ČL
1/4 ČL
špička ČL mletý
1/4 ČL
2 ČL
2 dl
150 g
2 dl
60 g údená
1 lístok
1/4 ČL sušený drvený
1/4 ČL sušený

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jelenie plátky zo stehna umyjeme.

    Jelenie dusené stehno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso nakrájame na cca 1cm kocky, očistenú mrkvu na 0,5 cm kocky, očistené šampiňóny na 1 cm plátky a slaninku na drobné kocky. Takisto na drobno aj cibuľu a cesnak.

    Jelenie dusené stehno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    údenú slaninu spolu s cibuľou dáme na rozpálenú bravčovú masť a smažíme do sklovita.

    Jelenie dusené stehno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme mrkvu a smažíme cca 5 minút

    Jelenie dusené stehno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme mäso a cesnak,

    Jelenie dusené stehno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    koreniny, soľ a dusíme vo vlastnej šťave asi 15 minút. Zalejeme vodou a necháme prevrieť.

    Jelenie dusené stehno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prilejeme červené víno (ja som dal ZINFANDEL) ,ale môžete aj napr: RULANDSKE MODRE ,pri varení si pekne popíjame :-)

    Jelenie dusené stehno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prikryté dusíme 1 hodinu. Nakoniec pridáme šampiňóny, varime ešte 15 minút.

    Jelenie dusené stehno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A máme. Ja som ako prílohu vybral knedľu. Podáva sa aj s maslovými haluškami.

    Jelenie dusené stehno (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Jelenie mäso, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Dusené

Diskusia k receptu

evanaaa
Mne sa tiež páči tento tvoj recept, kedysi som kupovala jelenie na guľáš, bolo dostupnejšie, aj cenovo, dnes už tak ani nie.
lencsejani
@jozka2 ,Dakujem. Je to veru :-) , mne osobne veľmi chutí , som gurmán aj si tak jedlo pripravujem. Aj varenie mám ako koníček.
zinnajdha
už je hotovo ! karé z mladého jeleňa o váhe 1,5 kg, 4 cibule, obrovská mrkva a ostatné poctivo vyberané koreniny. Výsledok : jedna báseň. Zajtra budú chlapci rúbať drevo, preto si toto jedlo zaslúžia. Víno budem popíjať, keď sa vrátime zo (železbičnej) stanice.
zolik
Divinu milujem a prave je sezona a aj velka ponuka v obchodoch. Ukladam a urcite vyskusam. Myslis tento Tvoj recept mozem zrealizovat aj v rimskom hrnci? Uz je v kk za pät.
zinnajdha
a ešte som zistila, že nabudúce do toho dám oveľa viac cibule. Mala som nie celkom jeden a pol kila - niečo cez kilo mäsa a 4 cibule sú málo. Mama mi vravievala, že tajomstvo dobrého guľáša je v tom, že na kilo mäsa treba kilo cibule.
zinnajdha
ale nakoniec Ty si zverejnil nie guľáš, ale jelenie dusené.. . to len ja som z toho chcela urobiť guľáš. Takže beriem späť.
lencsejani

@zinnajdha , teším sa,že si to spravila ;-) . Dobre,veru to nie je guláš.
Chlapi určite aj nabuduce rád pôjdu drevo rúbať. :-)
lencsejani
@zolik , rímským hrncom nemám žiadnu skúsenosť :-( , ale tie postupy treba dodržať,môže sa stať,že chute budú úplne ine. Myslím v rímskom hrnci by si chcela dať všetko naraz? A Dakujem.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha