Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. marca 2011
Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept)
Foto: sracz

Pôvodný recept som dostal od Varešky Frézie68. Trošku som si ho upravil podľa vlastných chutí a fantázie. Názov dostal vzhľadom na to, že som Zobraziť celý popisPôvodný recept som dostal od Varešky Frézie68. Trošku som si ho upravil podľa vlastných chutí a fantázie. Názov dostal vzhľadom na to, že som nemal vanilkový pudingový prášok, teda som ho nahradil pistáciovým, čo sa odzrkadlilo na farbe tvarohovej plnky. Zároveň je to môj príspevok do pomyselnej kytičky gratulantov našim milým Vareškám k MDŽ. Týmto koláčikom som zožal obdiv, úspech a slávu i s novým banánovým variantom pod plnkou. Kto sa bojí, nesmie do lesa – čiže, nech sa nepúšťa do pečenia!!!

6 (8÷12?)
porcií
20´ minút
príprava
50´ minút
na 175 ºC / 350 ºF °C

Suroviny

Cesto:
450 g
300 g, čerstvé
3 PL
štipka g
3 ks
1 vrecúško
3 PL, čerstvé
3 PL, tmavý
1 PL
Tvarohová náplň:
500 g, lisovaný
5 PL
1 vrecúško
1 vrecúško
2 ks
50 g, čerstvé
1 ks, čerstvo postrúhaná
7÷12 PL, namočené v rume
5 ks
štipka g, jedlá
3 ks, zrelý
Ozdoba:
podľa potreby podľa chuti




Postup

  1. 1

    dobré 2 hodiny pred hnetením pokrájame maslo (kto chce môže použiť aj Heru) na drobné kocky a necháme ho pri kuchyňskej teplote zmäknúť; pripravíme si potrebné ingrediencie (múku preosejeme, 5 vajíčok rozdelíme na bielka a 3+2 žltká) a na dosah rúk rozložíme jednotlivé pomôcky.

    Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z uvedených ingrediencií uhnetieme cesto (oproti pôvodnému rcp som do cesta pridal aj štipku soli, lebo ma to Aňuci a Lady Ann naučili a mandľový extrakt, lebo ho v koláčikoch, zákuskoch, tortách i v krupici a flameri ľúbim), ktoré potom v pracovnej mise necháme 60÷90´ oddychovať!

    Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v ďalšej pomocnej mise (jenskom skle) vymiešame tvarohovú náplň (pozri zostavu v ingredienciách); v pôvodnom rcp je pudingový prášok vanilkový, pridal som naviac dóóóóóbrú hrsť hrozienok namočených v tmavom jamajka rume – po precedení som 3 PL rumu dal do cesta (podľa rcp), do „zaváračky” dal hrozienka nové, vrátil starý a pridal nový rum, pre ďalšie použitie a oproti pôvodnému rcp som do náplne postrúhal aj kôru z jedného citróna.

    Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v kuchyňskom robote som vyšľahal tuhý sneh z 5 bielkov so štipkou sódybiky - jedlej sódy bicarbóny – (to ma tiež naučili moje dobré víly) a

    Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po častiach (per partes) som ho pridával do tvarohovej náplne a ľahúčko – nežne – premiešaval.

    Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    odpočinuté cesto rozdelíme – nožom – na 2/3 a 1/3; 2/3 rukami roztlačíme na dno pekáča – ja som bol svojou krajšou polovičkou obdarovaný novým, s uvoľňovacím „mantinelom”, takže vidíte jeho „premiéru” - na ktoré poukladáme zrelé banány pozdĺžne pokrájané na ~ 3 mm plátky,

    Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na ktoré rozotrieme zelenú tvarohovú náplň a

    Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na ňu rozložíme „mriežku” z 1/3 odloženého cesta.

    Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takto pripravený koláčik s dôverou zveríme na 50´ do opatery elektrickej rúry vyhriatej na 175 °C (350 °F), samozrejme s priebežnou kontrolou.

    Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    po „odmantinelovaní” pekáča sa tešíme z dobre vykonanej práce, koláčik necháme vychladnúť a až potom pokrájame na požadované porcie a

    Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Servírovanie: podávame - kto chce posype práškovým cukrom - na dezertných tanierikoch v množstve a vo veľkosti podľa želania, s voňavou kávou „Sumatra” alebo čajíkom „Earl Grey” a žneme pochvalné uznania!

    Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

lyali
Jeeej, ďakujem za seba (za pomyselnú kytičku k MDŽ) :-) Nebojím Tvojej úpravy pôvodného receptu. Náhodou banány a pistáciová a mandľová príchuť - skvelé záležitosti!!!
kuchticka
@fery , prekrasne si to namiesal, nafotil, upiekol, len si ma zabudol pozvat na .....
Ja robim nieco podobne, pouzivam pistaciove zelatiny. Uz budiem piect (k Velkej noci), nafotim a pridam. Uz som ho tu raz pridala, ale zmizol. Bol be foto.
frezia68
Ako každý Tvoj recept,aj tento je vydarený.Uplatnil si fantáziu,pridal trocha lásky a slovného kumštu a pomyselnú kytičku nám všetkým :-))),aj keď som to objavila už po MDŽ-ďakujem.
danculka
Koláčik perfektný,aspoň vidíme, ako sa dá z tvarohového koláča urobiť tvarohový zákusok...
sissi29
Vyzerá úžasne. A tá pistáciovo tvarohová plnka musí byť mňam. ;-)
ejta
ja neviem, kedy budem všetky tie koláče, čo mám uložené, piecť :-(
marienka44
@Sracz ,pekne dakujem za recept a gratulaciu. Len sa mi nechce verit, ze zo 450 g muky si stvoril kolacik len na taky maly plech, dokonca vrchny diel je prerusovany mriezkou. Neostalo cesto na dalsi kolac? :-)
boda
Recept je zaujímavý a ešte zaujímavejšie a vtipne napísaný postup. Ukladám si ho do KK,
cica2
všetko už bolo napísané, nemám viac čo dodať, všetko sa mi páči:))...vďaka!
hannah22
nemám slov ale chválim tvoje umenie aj pekne nafotený a komentovaný postup, si šikovníček šikovný, pomôžeš si a nebojíš sa.... :))
sracz
Sevaste, dievčence štebotavé okaté strapaté! Ďakujem Vám všetkým za priazeň i za nilé slová! Nechcem byť namyslený, ale dobre mi to padne! Iba pzn pre "neveriacu" marienka44 - neviem, či plech 360 x 230 x 70 mm je malý, ale pokiaľ máš na mysli počet porcií, tak je nemám rád tzv. "jednohubky" => aj koláčik či zákusok v mojich maličkých - he-he - "labkách", musí mať veľkosť, aby bolo do čoho "kusnúť"! Presne, ako aj u krajšejšej i lepšejšej 1/2 sveta: za čo chytiť a do čoho "kopnúť (jemne a nežne)"!
bozulka
Feri tie tvoje doplnky určite koláčiku prospeli,aj ja som si ho odložila,tie mandle v tekutom stave ma veľmi oslovili...-:))))
jerica
VVFerino,ty tu nalákaš na samé dobroty,teraz si Tvoj recept ukladám a neviem do akého chlievika ho strčiť,"vyskúšať" alebo medzi "koláče" čo čakajú v rade na vyskúšanie,určite by prišiel na rad až v lete.Vidím že robot neoddychuje :-)
janger
@sracz , ako krasne sa ti podarila vymysliet ta kombinacia pistacioveho pudingu s hrozienkami, s bananmi! No to musi byt mnamka. Putuje do mojej KK a iste niekedy vyskusam. A vdaka, ze si si na nas zmyslel na MDZ :-)!
mracik9
Vydumník jeden vydumný,ale určite to bolo božské papaníčko,však.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia