Jednoduchý hnetený koláč so zeleným tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pôvodný recept som dostal od Varešky Frézie68. Trošku som si ho upravil podľa vlastných chutí a fantázie. Názov dostal vzhľadom na to, že som nemal vanilkový pudingový prášok, teda som ho nahradil pistáciovým, čo sa odzrkadlilo na farbe tvarohovej plnky. Zároveň je to môj príspevok do pomyselnej kytičky gratulantov našim milým Vareškám k MDŽ. Týmto koláčikom som zožal obdiv, úspech a slávu i s novým banánovým variantom pod plnkou. Kto sa bojí, nesmie do lesa – čiže, nech sa nepúšťa do pečenia!!!

6 (8÷12?)
porcií
20´ minút
príprava
50´ minút
na 175 ºC / 350 ºF °C

Suroviny

Postup

  1. dobré 2 hodiny pred hnetením pokrájame maslo (kto chce môže použiť aj Heru) na drobné kocky a necháme ho pri kuchyňskej teplote zmäknúť; pripravíme si potrebné ingrediencie (múku preosejeme, 5 vajíčok rozdelíme na bielka a 3+2 žltká) a na dosah rúk rozložíme jednotlivé pomôcky.
  2. z uvedených ingrediencií uhnetieme cesto (oproti pôvodnému rcp som do cesta pridal aj štipku soli, lebo ma to Aňuci a Lady Ann naučili a mandľový extrakt, lebo ho v koláčikoch, zákuskoch, tortách i v krupici a flameri ľúbim), ktoré potom v pracovnej mise necháme 60÷90´ oddychovať!
  3. v ďalšej pomocnej mise (jenskom skle) vymiešame tvarohovú náplň (pozri zostavu v ingredienciách); v pôvodnom rcp je pudingový prášok vanilkový, pridal som naviac dóóóóóbrú hrsť hrozienok namočených v tmavom jamajka rume – po precedení som 3 PL rumu dal do cesta (podľa rcp), do „zaváračky” dal hrozienka nové, vrátil starý a pridal nový rum, pre ďalšie použitie a oproti pôvodnému rcp som do náplne postrúhal aj kôru z jedného citróna.
  4. v kuchyňskom robote som vyšľahal tuhý sneh z 5 bielkov so štipkou sódybiky - jedlej sódy bicarbóny – (to ma tiež naučili moje dobré víly) a
  5. po častiach (per partes) som ho pridával do tvarohovej náplne a ľahúčko – nežne – premiešaval.
  6. odpočinuté cesto rozdelíme – nožom – na 2/3 a 1/3; 2/3 rukami roztlačíme na dno pekáča – ja som bol svojou krajšou polovičkou obdarovaný novým, s uvoľňovacím „mantinelom”, takže vidíte jeho „premiéru” - na ktoré poukladáme zrelé banány pozdĺžne pokrájané na ~ 3 mm plátky,
  7. na ktoré rozotrieme zelenú tvarohovú náplň a
  8. na ňu rozložíme „mriežku” z 1/3 odloženého cesta.
  9. takto pripravený koláčik s dôverou zveríme na 50´ do opatery elektrickej rúry vyhriatej na 175 °C (350 °F), samozrejme s priebežnou kontrolou.
  10. po „odmantinelovaní” pekáča sa tešíme z dobre vykonanej práce, koláčik necháme vychladnúť a až potom pokrájame na požadované porcie a
  11. Servírovanie: podávame - kto chce posype práškovým cukrom - na dezertných tanierikoch v množstve a vo veľkosti podľa želania, s voňavou kávou „Sumatra” alebo čajíkom „Earl Grey” a žneme pochvalné uznania!