Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy

Jednoduché bryndzové pirohy

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 26. mája 2022
Jednoduché bryndzové pirohy
Foto: Jana Štrbková
4
porcie
50 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g
1 ks
 štipka
Plnka:
500 g
1 ks
1 PL
250 g
Navrch:
150 g
250 g (alebo bryndza)
Na ozdobenie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kilo zemiakov v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno.

  2. 2

    Plnka: Cibuľu najemno nakrájame a restujeme na masti do zlatista. Do bryndze pridáme opraženú cibuľku aj s masťou, pol kila nastrúhaných uvarených zemiakov, osolíme a okoreníme podľa chuti. Dôkladne premiešame.

  3. 3

    Cesto: Do pol kila uvarených nastrúhaných zemiakov pridáme múku, soľ, vajíčko a premiesime.

  4. 4

    Cesto preložíme na dôkladne pomúčenú dosku a vyvaľkáme na tenký plát. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme pomocou pohára kolieska s priemerom asi 7 cm alebo môžeme použiť formičku na pirohy. Do stredu kolieska pridáme lyžičku bryndzovej plnky a cesto preložíme, okraje cesta dôkladne spojíme. Pirohy vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 4 minúty, kým nevyplávajú na hladinu. Počas varenia premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Uvarené pirohy vyberieme dierkovanou varechou.

  5. 5

    Slaninu nadrobno nakrájame a na panvici opražíme dozlatista. Pirohy servírujeme s kyslou smotanou alebo rozmrvenou bryndzou, opraženou slaninkou a nasekanými bylinkami.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha