Jednoduché bryndzové pirohy
foodblog Medové motúzy, 26. mája 2022
Foto: Jana Štrbková
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
500 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
250 g |
|
|
|
|
|
Navrch: | |
150 g |
|
250 g (alebo bryndza) |
|
Na ozdobenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Kilo zemiakov v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno.
- 2
Plnka: Cibuľu najemno nakrájame a restujeme na masti do zlatista. Do bryndze pridáme opraženú cibuľku aj s masťou, pol kila nastrúhaných uvarených zemiakov, osolíme a okoreníme podľa chuti. Dôkladne premiešame.
- 3
Cesto: Do pol kila uvarených nastrúhaných zemiakov pridáme múku, soľ, vajíčko a premiesime.
- 4
Cesto preložíme na dôkladne pomúčenú dosku a vyvaľkáme na tenký plát. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme pomocou pohára kolieska s priemerom asi 7 cm alebo môžeme použiť formičku na pirohy. Do stredu kolieska pridáme lyžičku bryndzovej plnky a cesto preložíme, okraje cesta dôkladne spojíme. Pirohy vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 4 minúty, kým nevyplávajú na hladinu. Počas varenia premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Uvarené pirohy vyberieme dierkovanou varechou.
- 5
Slaninu nadrobno nakrájame a na panvici opražíme dozlatista. Pirohy servírujeme s kyslou smotanou alebo rozmrvenou bryndzou, opraženou slaninkou a nasekanými bylinkami.
Tiež bryndzové pirohy:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu