Bryndzové pirohy

Jednoduché bryndzové pirohy

Autor receptu: redakcia

4
porcie
50 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kilo zemiakov v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno.
  2. Plnka: Cibuľu najemno nakrájame a restujeme na masti do zlatista. Do bryndze pridáme opraženú cibuľku aj s masťou, pol kila nastrúhaných uvarených zemiakov, osolíme a okoreníme podľa chuti. Dôkladne premiešame.
  3. Cesto: Do pol kila uvarených nastrúhaných zemiakov pridáme múku, soľ, vajíčko a premiesime.
  4. Cesto preložíme na dôkladne pomúčenú dosku a vyvaľkáme na tenký plát. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme pomocou pohára kolieska s priemerom asi 7 cm alebo môžeme použiť formičku na pirohy. Do stredu kolieska pridáme lyžičku bryndzovej plnky a cesto preložíme, okraje cesta dôkladne spojíme. Pirohy vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 4 minúty, kým nevyplávajú na hladinu. Počas varenia premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Uvarené pirohy vyberieme dierkovanou varechou.
  5. Slaninu nadrobno nakrájame a na panvici opražíme dozlatista. Pirohy servírujeme s kyslou smotanou alebo rozmrvenou bryndzou, opraženou slaninkou a nasekanými bylinkami.