Bryndzové pirohy
Jednoduché bryndzové pirohy
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
50 minút príprava |
4 minút tepelná úprava |
Postup- Kilo zemiakov v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno.
- Plnka: Cibuľu najemno nakrájame a restujeme na masti do zlatista. Do bryndze pridáme opraženú cibuľku aj s masťou, pol kila nastrúhaných uvarených zemiakov, osolíme a okoreníme podľa chuti. Dôkladne premiešame.
- Cesto: Do pol kila uvarených nastrúhaných zemiakov pridáme múku, soľ, vajíčko a premiesime.
- Cesto preložíme na dôkladne pomúčenú dosku a vyvaľkáme na tenký plát. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme pomocou pohára kolieska s priemerom asi 7 cm alebo môžeme použiť formičku na pirohy. Do stredu kolieska pridáme lyžičku bryndzovej plnky a cesto preložíme, okraje cesta dôkladne spojíme. Pirohy vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 4 minúty, kým nevyplávajú na hladinu. Počas varenia premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Uvarené pirohy vyberieme dierkovanou varechou.
- Slaninu nadrobno nakrájame a na panvici opražíme dozlatista.
Pirohy servírujeme s kyslou smotanou alebo rozmrvenou bryndzou, opraženou slaninkou a nasekanými bylinkami.
|