Jarné rolky
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 17. mája 2021

Foto: Archív Nebíčko v papuľke
príprava
Suroviny
| 1 bal. |
|
| 1 ks (na potretie) |
|
| (na vyprážanie) |
|
| Plnka: | |
| 400 g mleté |
|
| 3 ks stredne veľká |
|
| 6 strúčikov |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| (množstvo ako 2 palce) |
|
|
|
|
| 1/2 ks menšia |
|
| 2 ks |
|
|
|
|
| Omáčka: | |
| 1/2 hrnčeka |
|
| 2 PL |
|
| 1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Na plnku cibuľu nakrájame na plátky. Necháme rozpáliť 2–3 lyžice oleja v kastróle so širokým dnom, cibuľu necháme iba speniť, nerestujeme do zlatista. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, nasekanú čili papričku a mleté mäso. Osolíme, okoreníme a pristrúhame jednu časť zázvoru (druhú použijeme pri konci varenia kvôli prevoňaniu jedla). K zmesi pridáme nakrájanú kapustu a nahrubo nastrúhanú mrkvu. Zamiešame, podlejeme vodou a prikryjeme pokrievkou. Dusíme, kým kapusta nezmäkne, teda asi 30–40 minút. Potom pridáme nasekaný koriander a nastrúhanú druhú časť zázvoru. Necháme vychladnúť.
- 2
Cesto sa predáva v obchodoch s ázijskými potravinami pod názvom „spring roll“. Cesto vyberieme z obalu, odkrojíme dva protiľahlé rohy. Odlúpneme tenký plátok cesta, naplníme ho pripravenou plnkou a zrolujeme. Konce cesta potrieme žĺtkom, aby sme rolku zlepili. Konce zahneme dovnútra. S týmto cestom musíme pracovať rýchlo, aby plátky nevyschli, lebo by popraskali. Pri plnení cesto trošku natiahneme, aby sa dovnútra nedostal vzduch.
- 3
Rohy, ktoré sme odkrojili z cesta, môžeme vysmažiť v dôkladne rozpálenom oleji ako čipsy. Potom do oleja vložíme rolky a vyprážame zo všetkých strán. Usmažené vykladáme na kuchynský papier.
- 4
Na omáčku v miske rozmiešame sójovú omáčku s troškou octu, pridáme najemno nakrájanú šalotku, čili papričku. Všetko dobre rozmiešame a môžeme podávať.
Tiež jarné rolky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu