Jarné rolky
Jarné rolky

Jarné rolky

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 17. mája 2021
Jarné rolky
Foto: Archív Nebíčko v papuľke
60 minút
príprava

Suroviny

1 bal.
1 ks (na potretie)
 (na vyprážanie)
Plnka:
400 g mleté
3 ks stredne veľká
6 strúčikov
 (množstvo ako 2 palce)
1/2 ks menšia
2 ks
Omáčka:
1/2 hrnčeka
2 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Na plnku cibuľu nakrájame na plátky. Necháme rozpáliť 2–3 lyžice oleja v kastróle so širokým dnom, cibuľu necháme iba speniť, nerestujeme do zlatista. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, nasekanú čili papričku a mleté mäso. Osolíme, okoreníme a pristrúhame jednu časť zázvoru (druhú použijeme pri konci varenia kvôli prevoňaniu jedla). K zmesi pridáme nakrájanú kapustu a nahrubo nastrúhanú mrkvu. Zamiešame, podlejeme vodou a prikryjeme pokrievkou. Dusíme, kým kapusta nezmäkne, teda asi 30–40 minút. Potom pridáme nasekaný koriander a nastrúhanú druhú časť zázvoru. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Cesto sa predáva v obchodoch s ázijskými potravinami pod názvom „spring roll“. Cesto vyberieme z obalu, odkrojíme dva protiľahlé rohy. Odlúpneme tenký plátok cesta, naplníme ho pripravenou plnkou a zrolujeme. Konce cesta potrieme žĺtkom, aby sme rolku zlepili. Konce zahneme dovnútra. S týmto cestom musíme pracovať rýchlo, aby plátky nevyschli, lebo by popraskali. Pri plnení cesto trošku natiahneme, aby sa dovnútra nedostal vzduch.

  3. 3

    Rohy, ktoré sme odkrojili z cesta, môžeme vysmažiť v dôkladne rozpálenom oleji ako čipsy. Potom do oleja vložíme rolky a vyprážame zo všetkých strán. Usmažené vykladáme na kuchynský papier.

  4. 4

    Na omáčku v miske rozmiešame sójovú omáčku s troškou octu, pridáme najemno nakrájanú šalotku, čili papričku. Všetko dobre rozmiešame a môžeme podávať.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia