Jarné bryndzovníky fotorecept

melbea - fotkamelbea, 2. apríla 2011
Jarné bryndzovníky (fotorecept)
Foto: melbea

Na záhradke nám vyrástla prvá pažítka a tak ma napadlo urobiť v našej rodine obľúbené bryndzovníky s pažítkou a cibuľkou. Chutia super samotné, ale Zobraziť celý popisNa záhradke nám vyrástla prvá pažítka a tak ma napadlo urobiť v našej rodine obľúbené bryndzovníky s pažítkou a cibuľkou. Chutia super samotné, ale aj s kyslou polievkou. Skúste, len sa tak po nich zapráši...

8
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
2-2,5 dcl vlažné
20 g
1 KL
100-120 ml
250 ml hustá
2 ks
125 g
 nasekaná
 na potretie




Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme múku, do stredu urobíme jamku, do nej rozdrobíme kvasnice, zalejeme trochou teplého mlieka, v ktorom sme rozpustili lyžičku cukru. Počkáme, kým sa urobí kvások.

    Jarné bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď máme kvások, pridáme 1 KL soli, zvyšné mlieko, vypracujeme cesto, na konci do neho zapracujeme olej a necháme ho vykysnúť.

    Jarné bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nám cesto kysne, pripravíme si ostatné prísady, ktoré budeme potrebovať. V miske zmiešame bryndzu s kyslou smotanou. Čerstvú pažítku si nakrájame nadrobno. Nakrájame cibuľu na mesiačiky, posolíme ju a osmažíme do sklovita na oleji.

    Jarné bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto rozvaľkáme na doske, šálkou vykrojíme kolieska, ktoré uložíme na vymastený plech. Do stredu každého kolieska dáme bryndzovo-smotanovú plnku, na ňu dáme cibuľku, pažítku, môžme posypať mletou červenou paprikou a okraje koláčika potrieme rozšľahaným vajíčkom.

    Jarné bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláčiky pečieme pri teplote 180 stupňov, cca 15-20 min. Prajem dobrú chuť.

    Jarné bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

3sandra3
jéééj,, to je nádhera...takéto bryndzovníky som ešte nepiekla... vyskúšam budúci týždeň :-)
honestka
a do tychto tierz len zahryznut- prave som robila vyborny "tunajsi bryndzovy smirkaz" a veru, ze ich vyskusam!
tizian1cat
joooooj, moj muz sa zblázni od blaha, ked mu to urobím, díky za recept!!!
marienka44
@Melbea ,v recepte chýba mnozstvo oleja. Mam ho pridat od oka? Ja by som tu bryndzu zabalila dovnutra, aby sa pri peceni nevysusila. Mame tu predajnu salasnickych vyrobkov zo Zazrivej , v pondelok kupim pravu bryndzu a vyskusam. :-)
vierik
Veruže vyskúšam,vyzerajú lákavo bryndzu môžem hocikedy ,díky..
frona
Veru si dám aj ja povedať.... upečiem niekedy určite
melbea
marienka44/Olej pridávam do cesta od oka, cca 0,5 dcl, môže byť aj o niečo viac. Tá bryndza rozmiešaná so smotanou sa nevysuší, je to zvrchu troška upečené, ale keď zahryznete je to mäkučké.
madona
Blahoželám ku krásnemu výtvoru a výbornému receptu. Niečo podobné som jedla v Gyori na vianočných trhoch, bola tam ešte mäsková slaninka a piekli to v hlinenej peci na ohni. Chutilo to ako jedna báseň. Určite ukladám do KK.
kata50
Asi treba urobiť z dvojitej dávky, však ? :-))
frezia68
Tiež som nepoznala,hoci bryndza všeobecne obľúbená a iste vyskúšam :-))) tú novú variáciu.
hubarka35
tak toto musim upiect-mnaaaaam a hned zajtra ráno kupim bryndzu,smotanku....pažitku mám ale u dedka v záhradke-musim kupit.....
usakova
Gratulujem k výhre, len tak ďalej, mladá kuchárka, si dobrá.
cica2
krásny recept a gratulujem k výhre:))... bryndzu ľúbime, tak rada skúsim aj tvoje bryndzovníky, musia byť výborné!!!
celero
Niekedy určite vyskúšam. Blahoželám k výhre :)
lucylee
dnes som robila, vyzerajú presne ako tvoje, ale rozpis na cesto musí byť zlý...na pomer múky je tam málo mlieka a oleja. Ja som presne dodržala dávkovanie ako píšeš v recepte a cesto ani nebolo v kope, bolo rozdrobené, musela som prilievať vody a aj oleja. Takže ja by som dala min. 250 ml mlieka a 100 ml oleja. Celkovo sa mi to cesto nepáčilo, zle sa mi s ním pracovalo, bolo tuhé a tvrdé. Vykyslo mi, aj mi pekne podkysli, plnka veľmi dobrá, aj veľmi dobrý nápad, ale cesto už podľa tvojho receptu robiť nebudem. Inak ďakujem za inšpiráciu.
melbea
lucylee: ja robím cesto od oka, podľa potreby pridávam mlieko aj olej. Tie, ktoré už robili kysnuté cesto, vedia odhadnúť, aká má byť jeho hustota.
jatanika
a keď čítam čo píše @lucylee , ja som dopadla rovnako... už pri prečítaní receptu sa mi zdalo, že tekutiny je málo, ale skúsila som to... a potom prilievala... inak, ja cesto nemiesim ručne a odhadnúť to fakt neviem, aj keď sa mi tu na vareche podarilo s kysnutou štólou vyhrať peknú cenu... :-)) ... tak ja nabudúce použijem univerzálne kysnuté cesto od @sovka62 a plnku od teba... ale ako vravíš, moja mamka napr. by tento problém nemala... nikdy nerobila kysnuté cesto podľa receptu... čo ja nepochopím :-))
iva2111
@melbea , pokud děláš kynuté těsto od oka, měla bys to, myslím, do úvodu receptu připsat. Protože když tam máš napsáno přesné množství tekutiny a všeho ostatního, také bych při zadělávání těsta nepřemýšlela, jestli bude tekutiny dost a spolehla se na tvé info......a trklo by mě to do očí až potom, co by bylo těsto příliš tuhé....
1x viera1
viera1
@iva2111 ,presne,to sú tie recepty,keď si po prečítaní pomyslím,komu je vlastne určený...Skúseným stačí nápad a neskúsených odradí od snahy niečo upiecť,keď sa to podľa receptu nepodarí.Mala by ten recept opraviť.
melbea
viera1, recept som opravila, aby aj pre menej skúsené kuchárky nebolo problém urobiť kysnuté cesto.
1x viera1




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia