Jahňatkové nohy

angast - fotkaangast, 30. marca 2013
Jahňatkové nohy
Foto: angast

Jahniatko je tradičné jedlo Slovákov na Veľkú noc.

2
porcie
25 minút
príprava
95 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
2 ks
0,5 dl
1 dl
2 ks




Postup

  1. 1

    Z polovičky jahniatka odstránime obidve nožičky

    Jahňatkové nohy - obrázok 1
  2. 2

    odstránime blany, opláchneme , osolíme a vložíme do pekáča.

    Jahňatkové nohy - obrázok 2
  3. 3

    Zarobíme si marinádu : Vytlačíme šťavu z jedného citróna , 0,5dl olivového oleja, vňaťku z tymiánu , rozmarýnu , bazalky posekáme a všetko zmiešame. Ponatierame mäso a pridáme ešte na štvrťky nakrájaný citrón ,cez polovičku prerezaný cesnak ,prelejeme vínom a uložíme zakryté na 24 hod. do chladu

    Jahňatkové nohy - obrázok 3
  4. 4

    zohrejeme si rúru na 200 °st. C a vložíme pekáč. Pred pečením citróny odstránime Necháme piecť 80 min. , potom odokryjeme pokrievku a ešte pri teplote 230°C necháme 15 min zapiecť.

    Jahňatkové nohy - obrázok 4
  5. 5

    Servírujeme s pečenými zemiakmi alebo ako vám chutí. Prajem vám všetkým dobrú chuť a krásne Veľkonočné sviatky.

    Jahňatkové nohy - obrázok 5

Diskusia k receptu

ariela6
jahnacinu som ešte nejedla je mi luto tích krasnych malych jahniatok ale može to byt chutne a tie tulipany maš nadherne sú žive pri tomto počasi ked je sneh
angast
toto chúďa malé nechcelo znášať útrpnú cestu kamiónom do Talianska
v takej zime a radšej si zvolilo teplúčko v mojej rúre.
ariela6
to si pekne napísal ano mali by zostat doma a narast a užit si travičku a naše hory ale čo už život je taky a my ludia sme všežravci a ked vidim ako pekne si ho upiekol aj by som si dala
angast
ešte mi kúsok ostalo . Môžeš prísť ochutnať. Mladé , mäkučké,
šťavnaté a určite lepšie ako z nejakej kravy , alebo prasaťa.
Sem tam je dobre dopriať si aj nejakú dobrôtku. A vieš ako chutí
po takom obede kvalitné vínko ? Nádhera.
abdul
Nočnou hodinou robí takéto chute.
lusinkab
Juj tak to je krasny receptik a tie fotky no proste uzasne :-) jahniatka mam velmi rada a jednoduchy a krasny receptik :-) prajem ti krasne velkonocne sviatky
honestka
tak vazu s kvetmi mozno aj rovnekej farby by som na stol mohla polozit aj teraz, ale ten pekac tu nevykuzlim len tak rychlo.
Musime si objednat u nasho masiara aby sme mali takuto lakocinku. Krasa a dobrota. Pekne sviatky!
izabella929
Tak toto je pravá Veľkonočná pochúťka.-))Pekne sa ti vydarila....to muselo byť mäsko ako zamat.-))
dajanca
slová chvály už odzneli aj za mňa.... ukladám.... čo keby... :-)
garanco
V prvom momente som si podľa názvu pomyslela, že sú to nohy nášho ministra, ale mýlila som sa:-))
Ale krásne a určite veľmi chutne si to pripravila!!! Recept si uložím, lebo raz za čas sa človek dostane aj k jahňacine a potom vždy prehľadávam staré kuchárske knihy.
margaretka28
Jahňacinka sa ti vydarila, hned by som sa nechala ponúknuť. A v Malom Lopašníku už kvitnú tulipány??? Lebo u nás máme ešte sneh:-( Alebo tam máte dobré kvetinárstvo !
margaretka28
Keby si v tom prvom slove vynechal mäkčeň a pridal jeden dlžeň, boli by to aj ministrove hody :-)
ancicka
Chvály tu odznelo už dosť,ja sa len pripájam,no dnes to už nieje tradičné jedlo Slovákov,možnože v minulosti.Ten kto si prichová,tak asi,ale všetkú jahňacinú nám z.......ú Taliani.Ja som si planovala kozľacinku,no narodili sa nám kozičky a to je škoda.Myslela som,že bude aspoň jeden capko,tak ten by skončil na pekáči.Možno na budúce.recept si uložím.kk
hubata
Jahňátkové nohy som videla v TV a poviem vám že nič-moc baby: inak by si na ne nenatiahol gate keby boli k svetu.

A tieto pečené stehienka boli asi vychované na maminom mlieku, tak musia byť vynikajúce. Ani za svet by som však nedala zabiť kozliatko, jahniatko - len preto aby som si ja pochutila. Som blbá uznávam, ale tiež by som ho nechala dožiť dospelosti, nech sa poteší zo života.
tiginko
pekne si to upiekol @angast A s telom si urobil čo? Máme sa tešiť ešte na jeden recept? Alebo si ho daroval domovu dôchodcov, nech majú aj kolegovia radosť....
mariamka
"Jahňatek" bol od zaciatku jasny :) recept sa mi paci, tie citrony nemam odskusane, ani si to neviem predstavit, jahniatko mozno je/bolo typicke slovenske jedlo / ked este Slovakom "dobre bolo" :) toto je uz moderna verzia, ked ulovim Jahňatka, vyskusam
radost
milý mladý pán..na tej návnadnej foto-skôr než noha-dominuje tulipán...:-)máme rovnaké veľkonočné menu..nuž-je to mäsko skvelé-hoc nemskvelú cenu..:-)moja vina-u nás bolo bez vína..na sporáku nás ešte počká-s krku..vnútorností..kostí-aj jahňátkova polievočka..prvýkrát som skúsila-mäže byť..a ala @pusta pečeňové knedličky..cez sviatky si človek mastí brucho..a po sviatkoch-v peňaženke i na stole-sucho...:-))
príjemné nedeľné hodovanie...zaslúžiš si-mladý pane..!!
angast
Krásne sviatočné ránko prajem všetkým a ďakujem za vaše milé komentáre. @radost prepáč mi za titulné foto, ale takto to odrezali admini. Poslal so fotku ,kde bolo vidieť všetko. Skúsim sem.


radost
mäsko krásne..umná práca..aj pekáčik na pečenie..fotopostup..zaslúžiš si pochválenie..si vyučený varešky odborník???či amatér?dobrý si=to mi ver...:-)
angast
@radost
musím ťa sklamať, od varešky mám na míle ďaleko. Celý život som len
kreslil, ale chlapské jedlá uvarí a upečie najlepšie len chlap.
angast
@mariamka
prajem ti v tom lovení úspech , lebo to jedlo stojí za to. To druhé
už neviem.
pusta
@angast neskutočný, úžasný recept. tak to sú nožičky jahniatka podľa môjho gusta- recept i fotky na profesionálnej úrovni. GRATULUJEM!!!
pusta
@angast k fantastickému obedíku ti prajem fantastické veľkonočné sviatky.
elena
Ja som mala tohto roku premiéru jahňaciny. Môžem povedať, že je to lahôdka, ej, tí Taliani vedia, čo je dobré. Škoda, že my sprostí Slováci si necháme naše krásne tradície takto zopsuť, bačovský, pastiersky národ s ohromnou históriou a mäso nedostanete, ani keby ste sa rozkrájali. A tá cena! Tento receptík je tiež vynikajúci!
angast
hoď sem recept ako to robíš , pomôžeš aj iným.
margaretka28
@angast , to ona nás len naťahuje, že je lepší z kuracich žaludkov, ked to spraví, tak nám potom povie, že to neni guláš, ale len sa to tak volá a im to chutí a nikto sa nesťažoval a každý si to môže pomenovať ako chce, lebo je dôležité, ako jedlo chutí a nie ako sa volá!!!
angast
aj ja by som chcel taký žalúdkový recept
slavka2012
@angast , teraz mam dilemu, neviem sa rozhodnut, co sa mi vac paci, ci jahniatkove nohy bez guliek alebo diskusia pod nimi :-):-).
douglas
@angast - Hmmm... a ja som tipovala, že jahňacina je typické Veľkonočné jedlo Talianov :D
douglas
Sorry: miesto typické je lepšie použiť výraz "tradičné".
jerica
@angast
Tak toto by som nedala ani prasaťu , mancovať sa stolíkom , a tulipánom , a ten smrad z toho tvojho jahňaťa , hrúza,cítim to až pred monitor , fuj , že to môžete tak vychvalovať,veď to je samá umelina .

Varecháčom sa čudujem,že také komenty si dovolili pridávať k tomuto receptu , veď on si neváži jeden pridaný recept,zhadzuje čo sa dá. Nie je to úsmevné keď čítam jeho komenty pri iných receptoch , kde znevažuje iných prácu,a to nehovorím to podrývanie pri ďaľších komentoch. Dúfam , že som ti dobre zhodnotila tvoju prácu , že sa ti bude blaho usínať!! Pekné sníčky!!
Len pokračuj´vo svojej ušlachtilej práci,veď sa nájdu sliepky ktoré ti budú zobať z papŕč , a ty koh kot , pardon kohút , sa len vytešuj ako si tie sliepky dobehol!! Teraz sa smej .
vanilka111
čítam to zhora dolu a zdola hore, ale nechápem.. v recepte umelinu nenachádzam a ani k @jerici mi toto vôbec nepasuje...
angast
@jerica
je mi ťa ľúto , že si až takto dopadla , ale dúfam , že tvoje sestričky na psychiatrii ti dajú niečo na ukľudnenie a nepustia ťa šantiť s počítačom. Prajem ti aby si sa skoro vyliečila a vrátil sa ti rozum.
jerica
@angast
Mňa nemusí nikto ľutovať , ani ty , viem , že sa to nečítalo dobre, tak ako sa nečíta v iných receptoch komentáre (aj od teba), ktoré nesúvisia s receptom a dokonca si nechávate formou pokecu komentovanie.
"Bayrische Semmelknödel"a to je len jeden z tých čo by som mohla pridať.
Nikomu nechcem vstupovať do svedomia.Nedá mi, v podstate to je práca admina.
Áno, dala som si tabletku zn.RESET , nemám nič proti nikomu ani proti tebe ked komentuješ k veci, dokonca vieš byť korektný, a nie s posmeškami dehonestovať pridané recepty, chcela som vyskúšať ako ti to padne, ked ti napíšem do tvojho receptu, to čo som napísala, verím, keď si v prvom momente čítal môj koment, že sa ti žlč roztopila, možno nie. Ale mne už fakt pretiekol pohár trpezlivosti , musela som to dať na známosť, aby sa to tu už konečne vrátilo do pohody a aby som mohla mať stránku varecha , ked ju otvorím , kde sa cítim ako keď čítam dobrú knihu, nie ako dáky krvák.
Prajem ti, pridávaj také recepty aké pridávaš, sú fakt dobré, ale určite komentovať ti ich nebudem. (zatiaľ)
palokuchki
@jerica , u teba ten pohar pretiekol a poriadne v nom vrie. Ten tvoj prvy komentar som pochopila ako prirovnanie na vacsinu komentarov ktore tu pridaval @angast k mnohym receptom. Vo vacsine si z pridanych receptov robil srandu. Myslim, ze si mu chcela dat najavo ako sa to citi dostat posmesny komentar. Tento recept je toho prikladom  varecha.pravda.sk/recepty/bayrische-semmelknodel/39315-re...
Obdivujem ta, ze si nasla odvahu to napisat. Ja som tu raz dostala vynadane za moralizovanie, tak odvtedy sa riadim pravidlom ako mozno mnohe ine varechacky Co ta nepali nehas. Ale to asi tiez nie je spravne. Inak recet je vyborny. My mavame skoro kazdy rok pecene jahniatko na velku noc.
evusik
@jerica @palokuchki tak vidím, že nie som sama koho tu obviňujú z moralizovania.... možno si teraz @angast uvedoní aké to je keď si niekto pri jeho recepte spraví debatný krúžok a ľudia sem chodia len preto aby si to prečítali a nie preto aby si pozreli jeho dobrý recpept...
marianne
...dievcata nic si z toho nerobte,mne napisala jedna Varechacka,ze preco chcem niekoho prevychovavat,ze jej sa to paci,tak ako to je a na Varechu to patri:-))....vtedy som sa stiahla,nie je mi to treba. @palokuchki ver,ze nehasi,co ma nepali,je tu v poslednej jediny sposob ako sa tu da existovat...
k receptu:jahnacina je moja oblubena..keby sa vydarila lepsie ta hlavna fotka,tak recept nema chybu.Mozno by som vymenila fotku v 4 alebo 5.bode za hlavnu,ale to uz je Tvoja vec @angast.
inak vyborne jedlo si uvaril
tiginko
ano dievčatá máte pravdu, @angast si niekedy nedáva servítku pred ústa, ale omnoho častejšie je len vtipný svojim spôsobom a nemôže za to, že vy nezdieľate nadšenie pre jeho humor. Ja si tiež rada zavtipkujem a nevidím v tom vôbec nič zlé a nezvyknem niekoho urážať. Život je dosť vážny sám o sebe, neviem prečo by sme mali na Vareche dodržiavať striktnú vážnosť, mne tiež všeličo vadí na niektorých Varecháčoch a radšej sa zdržím. Netreba hádam zo všetkého robiť také veľké "kauzy". U tých nešťastných knedlí ste ho vôbec nepochopili a namiesto toho, aby ste sa obuli do Concorda, ktorý fakt nemiestne zaútočil, tak si to zlízol @angast , ktorý sa len svojím spôsobom opýtal, čo sa ďalej robí s tými knedľami, aké majú použitie a k čomu sa majú podávať. Nie každý sa vie a zvykne vyjadrovať tak vzletne ako vy, milé dámy, ľudia sme tu rôzni. @steak tu uverejňuje dosť úbohé, nedokonalé a zle opísané recepty a vyzerá to, že je mu úplne jedno, či niekto chce doplniť suroviny, upresniť recept alebo sa poháda kvôli nemu. Tak ak to nevadí autorovi, čo sa kvôli nemu strhlo, tak by hádam nemuselo ani iným. Iné by bolo, keby napádali vaše recepty, potom prosím, reakcia by bola adekvátna a namieste. Ale to sa ťažko môže stať, lebo vy máte recepty dokonalé...
afataga
na biologii nas neucili, ze niektorym ludom sa na stare kolena vyvynie jedova zlaza
slavka2012
Ja len zasnem, neviem, ci po takomto vulgarnom vystupe je este mozne posudzovat ine prispevky...vsetko je vo vyvoji, aj Varecha, obmena prispievatelov je celkom prirodzena. Napokon, hovori sa, ze humor je korenim zivota, tak preco tento typ korenia neakceptovat a nedopriat si ho aj na stranke o vareni?
pusta
mne humor @angasta i @abdula veľmi sedí, rada sa smejem. mne sa nezdá, že by niekoho cielene urážali alebo vyvolávali hádky, skôr sa mi vidí, že si nedajú ľúbiť prehnané reakcie. povedala by som, že ich rekcie sú na spôsob, aká je akcia, taká je aj reakcia...
radost
@pusta
áno-humor je korením života...a často sa to tej trojici či štvorici darí..ale ironia...posmech...znevažovanie-tak to teda nie-to sa páčiť nemôže nikomu..ved-prečo???
pusta
vedia dobré jedlo aj veľmi pochváliť a správne povzbudiť práve toho, komu nezaslúžene iní ublížili. okrem toho niečo aj o varení vedia, ich recepty sú bezpochyby výborné, majú zmysel pre spravodlivosť, nielen pre humor, sú objektívni. osobne im veľmi fandím - toto je môj názor o ich príspevkoch.
oveľa horšie a rafinovanejšie podané zlomyseľnosti prechádzajú bez povšimnutia, to snád vidí každý. a v týchto mužoch niet ani štipky falošnosti alebo pochlebovania "tým svojim "...
a zdôrazňujem, že tento recept je vynikajúci,m poctivo spracovaný a dobre a zrozumiteľne podaný, aj s perfektnou fotodokumentáciou.
@angast , nedaj sa znechutiť, pridávaj a píš dalej.
to isté si myslím aj o tebe, @abdul
chlapci úprimne vám obom držím palce.
pusta
@afataga , niektorí ľudia totiž sú jedovatí od mlada, len to istý čas vedeli dobre skrývať. s pribúdjúcim vekom sa táto zlomyseľnosť prejavuje v plnej nahote...niektorí svoj jedovatý osteň dokážu navyše zabaliť do "pozlátka". tak je to.
angast
Milé babky, starenky , tetky a bojovníčky za morálku na vareche. Dal
som vám možnosť, čas a priestor vybúriť sa na mne podľa vášho uváženia. Prekvapuje ma však fakt , že najväčšie moralistky nevyužili
túto možnosť a ostali bokom. A teraz k meritu veci- Bavor. knedle.
Najprv jeden nezabudnuteľný zážitok. Keď som pred piatimi rokmi
vypomáhal s projektom strechy penzionu v Tyrolsku, domáci pán
si dal na raňajky podobné guľky na tanier . Z komory si doniesol
starý keramický hrniec a keď ho otvoril , všetky smrady sveta sa
zlúčili v jeden obrovský , ktorý sa dal vidieť , počuť aj krájať. To bol
skutočný mučiaci nástroj v podobe nejakého syra ,alebo tvarohu.
Dal si to lyžicou na tie guľky , zalial smaženou slaninou a pustil sa do toho . Zažil som durian , ale proti tejto pochúťke to bola ruská
voňavka. Preto som bol zvedavý, čo s guľkami ďalej a na čo , alebo k čomu sa dajú použiť. Stačila fotka. Ale keď autor "steak" je len
opisovač receptov a na komentáre nevie odpovedať , tak (jeho )
recepty si musí človek vyhľadať sám.
 www.chefkoch.de/rezepte/544041151849391/Bayrische-Semme...

Je pravda , že k niektorým receptom som sa nevyjadril práve úctivo
ale také napadnutie od concorda bolo príliš surové za moju otázku.
Dnes už asi platí kto do teba kameňom , ty do neho väčším. Príjemný víkend vám prajem.
jerica
@angast dúfam , že si pochopil , že niekedy je treba si dávať servítku pred ústa! Jazykom vieš ublížiť , to sa nedá vrátiť späť , ver .
Nemienim sa vracať k poslednému zasadnutiu súdnej rady , zasadajúcou s tým istým zložením osôb, ktoré , aj ked sú v rade len virtuáne,ale súdiť dokážu excelentne,hodnotiť ich výroky je pre mňa pod mojú úroveň.Dokonca jedna hlavná predsedajúca mala výrok s ktorým môže súdiť a hodnotiť, iba ak jej známej blízkej osoby.

A teraz , keby si si bol pozrel iné recepty , nemusel by si pracne vyhľadávať link k ( autor "steak" )nech sa páči :
 varecha.pravda.sk/recepty/viedenska-knedla-fotorecept/625...
angast
@jerica
preceňuješ moje jasnovidecké schopnosti. Prepáč , ale nenapadlo
ma, že bavorská knedľa je to isté, ako viedenská , ktorú si pridala pred troma rokmi. Som skrátka neschopný. Neviem však prečo si s tým čakala doteraz. Nemohla si to oznámiť skôr, keď si to poznala
a dať link priamo do steakového receptu ? Nepochopím.
pusta
@angast , bavorská a viedenská knedľa sú síce podobné, ale nie identické knedle. aj ich podávanie sa čosi od seba líši. napovedá to aj ich názov.
mariamka
Pani a Damy Respekt! ja len preco komentujete autora, fotku, historiu, nie ste tak trosku predpojati?? :) recept nema chybu! majme sa "trosku" radi"




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia