Foto: pusta
Pravá Viedenská knedľa sa varí vo Viedni a je pre ňu charakteristický guľovitý tvar.Môže sa máličko líšiť pridaním korenia, niekto pridáva mleté čierne korenie Zobraziť celý popisPravá Viedenská knedľa sa varí vo Viedni a je pre ňu charakteristický guľovitý tvar.Môže sa máličko líšiť pridaním korenia, niekto pridáva mleté čierne korenie alebo strúhaný muškátový oriešok okrem základného ochutenia. Je to jemná príloha k mäsu na šťave a zelenine, ale podáva sa aj samostatne, posypaná osmaženou strúhankou, alebo len poliata maslom, prípadne posypaná strúhaným syrom. Varí sa najčastejšie v utierke, aj voľne. Ponúkam svoju úpravu na vyskúšanie, robila som v podlhovastom tvare.
príprava
na 100 °C
Suroviny
500 g včerajšie |
|
50 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
250 ml |
|
1 ks malá |
|
1/2 zväzku |
|
30 g |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
na vymazanie alobalu |
|
na potretie knedle |
|
Postup
-
1
Včerajšie žemle pokrájame na malé kocky a necháme niekoľko hodín voľne preschnúť. Nesuším v žiafnom prípade v trúbe!
-
2
Do misky dáme jedno vajce a dva žltky.
-
3
Prilejeme mlieko, pridáme soľ a rozšľaháme. Zmesou zalejeme žemľové kocky a opatrne premiešame.
-
4
V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom pokrájanú cibuľu a posekanú petržlenovú vňať.
-
5
Po vychladnutí pridáme k žemliam aj s hrubou múkou a opatrne premiešame. Necháme 1 hodinu odpočinúť a ešte raz celé opatrne premiešame.
-
6
Z masy vyformujeme guľaté knedle veľkosti 5-7 cm, to je tvar pravej Viedenskej knedle. Varíme v osolenej pomaly vriacej vode asi 15-20 minút, aby sa nerozvarilii, počas varenia viackrát otočíme, vyberieme dierovanou naberačkou, dáme na chvíľu schladiť do studenej vody, potom osušiť na papierovu kuchynskú utierku, niťou prekrojíme na polovicu, aby sa odparila a pomastíme rozpusteným maslom.
-
7
Ja som vytvarovala dve podlhovasté knedle, ktoré som uložila na maslom vymazaný alobal miesto klasickej utierky, zjednodušila som to.
-
8
Knedľu som zabalila do alobalu a konce na oboch stranách som utiahla ako salonku. Podlhovastú knedľu varíme vo vriacej vode cca 30 minút.
-
9
Uvarenú knedľu vyberieme, odstránime alobal, potrieme ju rozpusteným maslom a dáme na podnos.
-
10
Knedľu pokrájame niťou a môžeme servírovať.
poteší ma, ak vyskúšaš. :-)
dakujem.
potom daj vedierť, ako chutilo.
dakujem ti.
možno ani netušíš, ako si svojim úprimným priznaním práve pomohla iným s rovnakým zdravotným problémom, za čo patrí vdaka i uznanie.
to ja dakujem tebe za milú a podrobnú správu :-)
tvoja fotografia je taká nádherná a "žravá"...len vybrať celý tvoj fantastický obedík z obrazovky keby sa dalo :P :-)))))
dakujem ti za pridanie takej úžasnej fotky takej delikatessy.
Těsto dáš na folii doprostřed ,tak aby ti na koncích zbyly trošku delší konce .Zabalíš a vezmeš ty konce do ruky a točíš asi jako když vezmeš utěrku do obou rukou a jen tak si s ní točíš a zaroluješ ji .
No nejsem si jistý jestli je to dost srozumitelné asi ne ale tak se vaří v Rakousku .Je to jen rada jinak je máš moc pěkné ale v té folii je pak po uvaření můžeš klidně nechat dva a ž tři dny v lednici a nic se jim nestane jen je po vyndání propícháš aby vyšlá pára .A jestli jsou hotové zjistíš na jednom a ostatní po vychladnutí uložíš .No možná jsem to dost zkomplikoval tak promiň .
dakujem za pochvalu, vážim si to od teba.
dakujem, niekedy vyskúšam, zatiaľ zostanem radšej pri svojom spôsobe, ten mi veľmi vyhovuje.