Moje varianty viedenskej knedle fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. marca 2011
Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept)
Foto: pusta

Pravá Viedenská knedľa sa varí vo Viedni a je pre ňu charakteristický guľovitý tvar.Môže sa máličko líšiť pridaním korenia, niekto pridáva mleté čierne korenie Zobraziť celý popisPravá Viedenská knedľa sa varí vo Viedni a je pre ňu charakteristický guľovitý tvar.Môže sa máličko líšiť pridaním korenia, niekto pridáva mleté čierne korenie alebo strúhaný muškátový oriešok okrem základného ochutenia. Je to jemná príloha k mäsu na šťave a zelenine, ale podáva sa aj samostatne, posypaná osmaženou strúhankou, alebo len poliata maslom, prípadne posypaná strúhaným syrom. Varí sa najčastejšie v utierke, aj voľne. Ponúkam svoju úpravu na vyskúšanie, robila som v podlhovastom tvare.

6 h minút
príprava
15/30 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g včerajšie
50 g
1 ks
2 ks
250 ml
1 ks malá
1/2 zväzku
30 g
podľa chuti
 podľa potreby
 na vymazanie alobalu
 na potretie knedle




Postup

  1. 1

    Včerajšie žemle pokrájame na malé kocky a necháme niekoľko hodín voľne preschnúť. Nesuším v žiafnom prípade v trúbe!

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme jedno vajce a dva žltky.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prilejeme mlieko, pridáme soľ a rozšľaháme. Zmesou zalejeme žemľové kocky a opatrne premiešame.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom pokrájanú cibuľu a posekanú petržlenovú vňať.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vychladnutí pridáme k žemliam aj s hrubou múkou a opatrne premiešame. Necháme 1 hodinu odpočinúť a ešte raz celé opatrne premiešame.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z masy vyformujeme guľaté knedle veľkosti 5-7 cm, to je tvar pravej Viedenskej knedle. Varíme v osolenej pomaly vriacej vode asi 15-20 minút, aby sa nerozvarilii, počas varenia viackrát otočíme, vyberieme dierovanou naberačkou, dáme na chvíľu schladiť do studenej vody, potom osušiť na papierovu kuchynskú utierku, niťou prekrojíme na polovicu, aby sa odparila a pomastíme rozpusteným maslom.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja som vytvarovala dve podlhovasté knedle, ktoré som uložila na maslom vymazaný alobal miesto klasickej utierky, zjednodušila som to.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Knedľu som zabalila do alobalu a konce na oboch stranách som utiahla ako salonku. Podlhovastú knedľu varíme vo vriacej vode cca 30 minút.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvarenú knedľu vyberieme, odstránime alobal, potrieme ju rozpusteným maslom a dáme na podnos.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Knedľu pokrájame niťou a môžeme servírovať.

    Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

marcy
prečo nesušiť v žiadnom prípade? Myslela som,že chrumkavé,trošku ružové sa nerozmočia,aby nebolo blato z masy...neviem,nerobila som
sovka62
Parádne knedličky, ukladám do KK, raz sa poteším, že ich tam mám. Už si predstavujem s čím všetkým nám budú chutiť.
marianne69
....vyborny napad s tym alobalom,tak som este nerobila,stoji za vyskusanie...ja som zbierac receptov na knedle a tato sa mi velmi paci...
jarunka
Mne sa tiez paci napad s alobalom. Vyskusam a ucite budu chutit.
pusta
marcy, preto nesušiť v trúbe, lebo kocky žemlí by príliš stvrdli a potom by zle nasiakli vaječno-mliečnou zmesou a maslom. Knedľa má byť jemná, nemá obsahovať chrumkavé kocky, to nie je účelom, sú domácnosti a nie málo, kde sa z tohoto dôvodu dokonca kôrka včerajších žemlí okrája pred použitím, aby sa kocky žemlí nerozmočili, na ich nasiaknutie mliekom a vajcami úplne postačí 15 minút.
pusta
jerika, vo forme som ešte neskúšala, ale určite to je možné, taktiež v mikroténe alebo v potravinárskej folii. Tento môj nápad s varením v alobale vznikol na základe mojej lenivosti sa trápiť s balením do utierky a varením v nej, ako sa to klasicky má robiť.
pusta
jarunka, vyskúšaj, už som varila aj na pare nad parákom na knedle, zabalené do vlhkej utierky a tiež to bolo dobré.
pusta
marianne69, alobal sa mi videl výhodný aj z toho dôvodu, že sa po odstránení môže len tak zahodiť a netreba ho prať a ošetrovať ako kuchynskú utierku.
mojack
Varievala som v mikrotenovom vrecku, ale ked som vyskúšala to dat do pekárnicky na chlieb ,tak nemá chybu.Balit to do alobalu a varit v tom, nejako sa mi to nepáči .. , keď je vlastne vyrobený z hliníka.
hefa
ja som ich varila v sáčku na tlačenku, mali peknú formu a chutili...
pusta
mojack, iste máš svoju pravdu, ale čo už nie je schopná vymyslieť lenivá gazdinka ako som ja, napokon som videla takto variť v alobale aj svetoznámych šéfkuchárov, síce nie práve knedľu, ale veľmi chutné jedlá z mäska, a podotýkam vo vychýrených reštauráciách. ved ty to tak robiť nemusíš.
pusta
hefa, s tým sáčkom na tlačenku, to je prima nápad, viem, že sú aj menšie, než tie klasické veľkosti. sama mám doma jeden s objemom na 1 liter.
pusta
mojack, tiež výborný nápad. ja síce mám doma pekárničku na chlieb, ale myslám si, že ešte nie je bežným vybavením každej domácnosti. taká domáca pekárnička doma je vynikajúca. okrem pečenia chleba sa dá využiť na množstvo dobrých vecí, ako napr. škvarenie oškvarkov, pečenie mäsa, zaváranie a spústu dalších.
pusta
marcy, ja tiež používam chrumkavé žemľové kocky, dokonca opečené na masle, ale do kysnutej žemľovej knedle, kde sú vynikajúce.
marsis
Knedľa veľmi dobre chutí a skvelo vyzerá, ak do nej vmiešame na rezance nakrájanú kapiu - na základné množstvo cesta cca 1, 5 - 2 kapie.
evicka63
Nápad s domácou pekárničkou sa mi páči, len by som chcela vedieť či nádobu treba najprv vymazať a na koľko minút ju nastaviť. A čítala som, že v pekárničke škvaríte aj škvarky ako, chcela by som to vedieť, akurát sme ich včera večer robili tak klasicky.
grezu
bože držim 90 dnovu dietu a toto je pokušenie..:-))..ale raz určite vyskušam..:-))
lisbet
tá knedľa musí byť super,vyskúšam aj s tým alobalom,robila som v alobale aj kuracie závitky so špenátom a boli výborné,alobal nezmení chuť a keby bol škodlivý,určite by ho nevyrábal. . k tej knedle ešte paradajková omáčka,super. . .
paploska
@pusta zajtra bude na obed kačka a hľadala som nejaké vhodné prílohy (stále ju robím len s lokšami) a našla som tvoju krásnu viedenskú:-), takže zajtra bude na tanieri u nás doma. KK
pusta
@evicka63 , neviem ti odpovedať presne, v pekárničke som ešte nerobila túto knedľu. ale ak ju vymažeš maslom, určite tým nič nepokazíš :-)
pusta
@grezu , len vyskúšaj...tvoja 90 dňová diéta to iste prežije :D
poteší ma, ak vyskúšaš. :-)
pusta
@lisbet , súhlasím s tebou s tým alobalom si myslím to isté ako ty. budem veľmi rada, ak vysjkúšaš. veru aj s paradajkovou omáčkou bude vynikajúca... :-)))
dakujem.
pusta
@paploska , určite bude táto knedľa naj ku kačke a bude chutiť. ja ju podávam ako prílohu aj k takým jedlám, najmä k divine, ale aj k iným jedlám.
potom daj vedierť, ako chutilo.
dakujem ti.
paploska
@pusta ešteže tu máme kuchársku knihu, zbadala som tvoju knedľu a spomenula som si, že som ti ju aj nafotila. Musím tu verejne priznať, že to bola najchutnejšia knedľa akú sme kedy jedli. Vzhľadom na moje obmedzenia som si najprv upiekla biely špaldový chlieb, použila som bezlaktózové mlieko, ale nič sa tým nezmenilo. Bola naozaj dokonalá a inú už robiť nebudem :-) ĎAKUJEM
pusta
milá@paploska , je mi ľúto, že máš isté zdravotné obmedzenia, ale mne osobne by špaldový chlieb úžasne chutil. už som ho jedla a veľmi mi chutil, to že si použila bezlaktózové mlieko, to na chuti nič nemení a preto verím, že tvoja Viedenská knedľa bola vynikajúca a úžasným dokonalým doprovodom takého skvelého jedla.
možno ani netušíš, ako si svojim úprimným priznaním práve pomohla iným s rovnakým zdravotným problémom, za čo patrí vdaka i uznanie.
to ja dakujem tebe za milú a podrobnú správu :-)
pusta
na tvojom zábere detailne vidno, ako fantasticky sa ti tvoja Viedenská knedľa vydarila, vyzerá byť ľahučká ako pierko, má krásnu mozaiku a štruktúru..
tvoja fotografia je taká nádherná a "žravá"...len vybrať celý tvoj fantastický obedík z obrazovky keby sa dalo :P :-)))))
dakujem ti za pridanie takej úžasnej fotky takej delikatessy.
paploska
@pusta rado sa stalo, fotila som to pre teba, aby si vedela aká bola skvelá. mali sme malú rodinnú návštevu a všetkým mimoriadne zachutila.
klukodvody
@pusta1 jak možná víš tak žijeme 6 km od Rakouska a taky jsem tam vařil .Místo alobalu klidně použij potravinářskou folii .
Těsto dáš na folii doprostřed ,tak aby ti na koncích zbyly trošku delší konce .Zabalíš a vezmeš ty konce do ruky a točíš asi jako když vezmeš utěrku do obou rukou a jen tak si s ní točíš a zaroluješ ji .
No nejsem si jistý jestli je to dost srozumitelné asi ne ale tak se vaří v Rakousku .Je to jen rada jinak je máš moc pěkné ale v té folii je pak po uvaření můžeš klidně nechat dva a ž tři dny v lednici a nic se jim nestane jen je po vyndání propícháš aby vyšlá pára .A jestli jsou hotové zjistíš na jednom a ostatní po vychladnutí uložíš .No možná jsem to dost zkomplikoval tak promiň .
maxiona
Viedenská knedľa sa výborne robí v babovkovej forme, najprv ju vymastiť masťou dať do toho plnku, do hrnca dať vodu, vložiť bábovnovú formu, prikryť pokrievkou a variť 40-45min., dať trochu vychladiť, vyklopiť a znovu jemne potrieť masťou po povrchu. Výborne sa krája a aj na pohľad gustiózna. Skúste...
pusta1
@maxiona , iste je to výborný nápad.
dakujem, niekedy vyskúšam, zatiaľ zostanem radšej pri svojom spôsobe, ten mi veľmi vyhovuje.
maabel
Túto knedľu podľa vášho receptu už robím asi 4roky je fantastická vždy sa mi podarí ďakujem za super recept ohúrim tým vždy celú rodinu aj dnes bude k obedu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia