Jahňací šašlík s kvasenou zeleninou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
60 minút príprava |
8-10 minút tepelná úprava |
Postup- Opracované mäso nakrájame na väčšie
kusy a vložíme do marinády z kyslej
smotany, nahrubo nakrájanej cibule,
lisovaného cesnaku, rozmarínu a mletého
čierneho korenia. Takto naložené
mäso necháme aspoň 24 hodín odstáť.
- Kvasená zelenina je samostatná
kapitola pri grilovaní, je to jeho neoddeliteľná
súčasť a treba tomu venovať
čas a pozornosť. Uhorky umyjeme
odrežeme končeky a na krajoch
pozarezávame. Pripravené uhorky
postupne ukladáme do fľaše a prekladáme
kôprom, ríbezľovým listom
a cesnakom. Zo soli, korenia, horčičných
semiačok pripravíme nálev, ktorým
uhorky zalejeme až po vrch, zaťažíme
drevom a necháme približne dva
týždne odstáť. Počas kvasenia odoberáme
z povrchu pleseň.
- Kapustu nakladáme do kameninového
súdka. Dôležité je ju dobre vymiešať
so soľou a mrkvou, natlačiť do
suda, dobre zaťažiť a nechať odstáť. Ak
máme pripravenú pahrebu, môžeme
ponapichovať mäso a cibuľu. Pri grilovaní
na uhlíkoch nie je žiaduci oheň,
aby mäso a cibuľa nehoreli. Ražne
pomaly otáčame, aby sa opiekli so
všetkých strán.
|