Jahňací paprikáš s karfiolom
šéfkuchár Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 22. júla 2021
Foto: Hotel Lomnica
porcie
príprava
Suroviny
700–800 g bez kosti |
|
400 g |
|
50 g |
|
1 ks čerstvá |
|
100 ml |
|
5 g |
|
5 g (nové, čierne, bobkový list) |
|
|
|
|
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
900 g |
|
50 g |
|
|
|
|
|
Slaninová pena: | |
100 g |
|
200 ml |
|
|
Postup
-
1
Nakrájanú cibuľu speníme na bravčovej masti dozlatista, pridáme opracované nakrájané jahňacie stehno, ktoré orestujeme a pred podliatím poprášime mletou paprikou. Zvlášť vyvaríme divoké korenie s rascou vo vode, precedíme cez sito (keď korenie povaríme vo vode, dodá jej to výbornú chuť a je lepšia na podlievanie ako neochutená). Korenenou vodou zalejeme orestované mäso. Osolíme, pridáme najemno nastrúhaný cesnak a udusíme. Do uduseného mäsa pridáme smotanu a na kocky nakrájanú čerstvú červenú papriku. Podľa potreby zahustíme škrobom alebo múkou.
- 2
Karfiol rozdelíme na ružičky, pridáme soľ, cukor, olej a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre pri 170 stupňoch 30 minút. Polovicu pečenia prikrytý alobalom a polovicu pečenia odkrytý.
- 3
Nakrájanú slaninu vytopíme v hrnci. Masť nevylievame, môže nám poslúžiť pri ďalšom varení ako základ. K slanine pridáme mlieko, ktoré prehrejeme, a ponorným mixérom rozmixujeme. Necháme postáť približne pol hodiny, precedíme a dochutíme soľou. Tesne pred podávaním slaninové mlieko zahrejeme na 60 stupňov a ponorným mixérom doň zašľaháme vzduch tak, aby sa vytvorila jemná pena (ako na latte).
- 4
Hrozienka namočíme do jemne osladenej vody na hodinu, scedíme.
- 5
Jahňací paprikáš podávame s pečeným karfiolom, marinovanými hrozienkami a so slaninovou penou, dozdobíme bylinkami.
Tiež jahňacie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu