Jahňacie mäso
Jahňacie mäso

Jahňací paprikáš s karfiolom

Jaroslav Bachleda
šéfkuchár Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 22. júla 2021
Jahňací paprikáš s karfiolom
Foto: Hotel Lomnica
4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

700–800 g bez kosti
400 g
50 g
1 ks čerstvá
100 ml
5 g
5 g (nové, čierne, bobkový list)
podľa chuti
podľa chuti
900 g
50 g
Slaninová pena:
100 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Nakrájanú cibuľu speníme na bravčovej masti dozlatista, pridáme opracované nakrájané jahňacie stehno, ktoré orestujeme a pred podliatím poprášime mletou paprikou. Zvlášť vyvaríme divoké korenie s rascou vo vode, precedíme cez sito (keď korenie povaríme vo vode, dodá jej to výbornú chuť a je lepšia na podlievanie ako neochutená). Korenenou vodou zalejeme orestované mäso. Osolíme, pridáme najemno nastrúhaný cesnak a udusíme. Do uduseného mäsa pridáme smotanu a na kocky nakrájanú čerstvú červenú papriku. Podľa potreby zahustíme škrobom alebo múkou.

  2. 2

    Karfiol rozdelíme na ružičky, pridáme soľ, cukor, olej a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre pri 170 stupňoch 30 minút. Polovicu pečenia prikrytý alobalom a polovicu pečenia odkrytý.

  3. 3

    Nakrájanú slaninu vytopíme v hrnci. Masť nevylievame, môže nám poslúžiť pri ďalšom varení ako základ. K slanine pridáme mlieko, ktoré prehrejeme, a ponorným mixérom rozmixujeme. Necháme postáť približne pol hodiny, precedíme a dochutíme soľou. Tesne pred podávaním slaninové mlieko zahrejeme na 60 stupňov a ponorným mixérom doň zašľaháme vzduch tak, aby sa vytvorila jemná pena (ako na latte).

  4. 4

    Hrozienka namočíme do jemne osladenej vody na hodinu, scedíme.

  5. 5

    Jahňací paprikáš podávame s pečeným karfiolom, marinovanými hrozienkami a so slaninovou penou, dozdobíme bylinkami.

Diskusia k receptu

dvorka
Dnes už komentujem, aj keď väčšinou čo sa mi nepáči nechávam tak. To čo je odfotené na tanieri mi pripadá ako opečený karfiol prelezený húfom slizniakov ktoré zožrali jahňacinu. Keby som toto dostala v reštaurácii na tanieri, tak neviem neviem . . .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia