Jahňacie mäso

Jahňací paprikáš s karfiolom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Nakrájanú cibuľu speníme na bravčovej masti dozlatista, pridáme opracované nakrájané jahňacie stehno, ktoré orestujeme a pred podliatím poprášime mletou paprikou. Zvlášť vyvaríme divoké korenie s rascou vo vode, precedíme cez sito (keď korenie povaríme vo vode, dodá jej to výbornú chuť a je lepšia na podlievanie ako neochutená). Korenenou vodou zalejeme orestované mäso. Osolíme, pridáme najemno nastrúhaný cesnak a udusíme. Do uduseného mäsa pridáme smotanu a na kocky nakrájanú čerstvú červenú papriku. Podľa potreby zahustíme škrobom alebo múkou.
  2. Karfiol rozdelíme na ružičky, pridáme soľ, cukor, olej a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre pri 170 stupňoch 30 minút. Polovicu pečenia prikrytý alobalom a polovicu pečenia odkrytý.
  3. Nakrájanú slaninu vytopíme v hrnci. Masť nevylievame, môže nám poslúžiť pri ďalšom varení ako základ. K slanine pridáme mlieko, ktoré prehrejeme, a ponorným mixérom rozmixujeme. Necháme postáť približne pol hodiny, precedíme a dochutíme soľou. Tesne pred podávaním slaninové mlieko zahrejeme na 60 stupňov a ponorným mixérom doň zašľaháme vzduch tak, aby sa vytvorila jemná pena (ako na latte).
  4. Hrozienka namočíme do jemne osladenej vody na hodinu, scedíme.
  5. Jahňací paprikáš podávame s pečeným karfiolom, marinovanými hrozienkami a so slaninovou penou, dozdobíme bylinkami.