Jahňacie mäso
Jahňací paprikáš s karfiolom
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
120 minút príprava |
Postup- Nakrájanú cibuľu speníme na bravčovej masti dozlatista, pridáme opracované nakrájané jahňacie stehno, ktoré orestujeme a pred podliatím poprášime mletou paprikou. Zvlášť vyvaríme divoké korenie s rascou vo vode, precedíme cez sito (keď korenie povaríme
vo vode, dodá jej to výbornú chuť a je lepšia na podlievanie ako neochutená). Korenenou
vodou zalejeme orestované mäso. Osolíme, pridáme najemno
nastrúhaný cesnak a udusíme. Do uduseného
mäsa pridáme smotanu a na
kocky nakrájanú čerstvú červenú papriku. Podľa potreby
zahustíme škrobom alebo
múkou.
- Karfiol rozdelíme na ružičky, pridáme soľ, cukor, olej
a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre pri 170 stupňoch 30 minút. Polovicu pečenia prikrytý alobalom a polovicu
pečenia odkrytý.
- Nakrájanú slaninu vytopíme v hrnci. Masť nevylievame, môže
nám poslúžiť pri ďalšom varení ako základ. K slanine pridáme
mlieko, ktoré prehrejeme, a ponorným mixérom rozmixujeme. Necháme postáť približne pol hodiny, precedíme
a dochutíme soľou. Tesne pred
podávaním slaninové mlieko
zahrejeme na 60 stupňov
a ponorným mixérom doň zašľaháme vzduch tak, aby sa vytvorila jemná pena (ako na latte).
- Hrozienka namočíme do jemne osladenej vody na
hodinu, scedíme.
- Jahňací paprikáš podávame s pečeným karfiolom, marinovanými hrozienkami a so slaninovou penou, dozdobíme bylinkami.
|