Jahňacie mäso
Jahňacie mäso

Jahňací bok v žinčici

Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.
vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 1. júna 2021
Jahňací bok v žinčici
Foto: Miloš Mikuš
6
porcií
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
150 g neprerastená
1 l čerstvá
8 strúčikov
2 PL
2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jahňacie mäso nasolíme a z oboch strán potrieme popučeným cesnakom. Boky otočíme proti sebe. Z vrchnej strany posypeme polovicou sušených byliniek a poukladáme naň plátky slaniny. Pečieme odkryté asi 30 minút pri 200 °C, počas pečenia podlejeme asi 1 dl vody.

  2. 2

    Boky otočíme, znova z vrchnej strany ochutíme, obložíme slaninou a znovu pečieme odkryté asi polhodinu. Mäso znovu otočíme, podlejeme žinčicou, prikryjeme alobalom a pomaly dopekáme minimálne 60 minút pri 180 °C.

  3. 3

    Upečené mäso vyberieme, žinčicový výpek preložíme z pekáča do menšej nádoby a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.

  4. 4

    Mäso podávame so zelenou špargľou, prípadne aj so zemiakovou kašou. Omáčku servírujeme osobitne.

Recept je zaradený do kategórií:
Jahňacie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu