Jahňací bok v žinčici
Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.
vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 1. júna 2021
vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 1. júna 2021
Foto: Miloš Mikuš
6
porcií
porcií
10 minút
príprava
príprava
120 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Jahňacie mäso nasolíme a z oboch strán potrieme popučeným cesnakom. Boky otočíme proti sebe. Z vrchnej strany posypeme polovicou sušených byliniek a poukladáme naň plátky slaniny. Pečieme odkryté asi 30 minút pri 200 °C, počas pečenia podlejeme asi 1 dl vody.
- 2
Boky otočíme, znova z vrchnej strany ochutíme, obložíme slaninou a znovu pečieme odkryté asi polhodinu. Mäso znovu otočíme, podlejeme žinčicou, prikryjeme alobalom a pomaly dopekáme minimálne 60 minút pri 180 °C.
- 3
Upečené mäso vyberieme, žinčicový výpek preložíme z pekáča do menšej nádoby a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.
- 4
Mäso podávame so zelenou špargľou, prípadne aj so zemiakovou kašou. Omáčku servírujeme osobitne.
Tiež jahňacie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu