Kysnutý závin
Jablkový a tvarohový kysnutý závin (fotorecept)
Autor receptu: kucharecka33
Koláč ku kávičke, na rýchle
pohostenie, ale aj zdravú desiatu či
olovrant.
30 porcií |
90 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Zo 100 ml mlieka alebo rastlinnej náhrady (ja som použila pohánkové), lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások. Necháme chvíľu aktivovať.
- Do misy dáme múku, soľ, 80 g cukru, zmäknuté maslo, olej, pripravený kvások a vymiesime cesto. Cesto je pevné, tuhšie. Necháme ho nakysnúť 45 minút v teple.
- Zatiaľ si pripravíme plnky. Jablká ošúpeme, nastrúhame nahrubo trochu pocukrujeme, posypeme škoricou. Začnú púšťať šťavu. Dáme ich do cedníka a postupne vytláčame prebytočnú šťavu. Hrsť hrozienok namočíme do vlažnej vody.
Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh, jogurt a roztopené maslo. Osladíme cukrom podľa chuti, pridáme vanilkový cukor a vymiešame.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme obdĺžniky. Na jeden navrstvíme jablkovú plnku, posypeme orieškami, hrozienkami a stočíme. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Na druhý nanesieme tvarohovú plnku, posypeme zvyškom hrozienok a opatrne zvinieme. Konce závinov opatrne uzavrieme, aby plnka nevytiekla.
- Záviny potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme navrchu vidličkou a pečieme cca 25 minút na 200 °C (elektrická rúra). Ak nechcete, aby vám spálilo vrch, prikryte ich papierom na pečenie.
- Dobrú chuť 😊❤