Kysnutý závin

Jablkový a tvarohový kysnutý závin (fotorecept)

Autor receptu: kucharecka33

Koláč ku kávičke, na rýchle pohostenie, ale aj zdravú desiatu či olovrant.

30
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo 100 ml mlieka alebo rastlinnej náhrady (ja som použila pohánkové), lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások. Necháme chvíľu aktivovať.
  2. Do misy dáme múku, soľ, 80 g cukru, zmäknuté maslo, olej, pripravený kvások a vymiesime cesto. Cesto je pevné, tuhšie. Necháme ho nakysnúť 45 minút v teple.
  3. Zatiaľ si pripravíme plnky. Jablká ošúpeme, nastrúhame nahrubo trochu pocukrujeme, posypeme škoricou. Začnú púšťať šťavu. Dáme ich do cedníka a postupne vytláčame prebytočnú šťavu. Hrsť hrozienok namočíme do vlažnej vody. Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh, jogurt a roztopené maslo. Osladíme cukrom podľa chuti, pridáme vanilkový cukor a vymiešame.
  4. Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme obdĺžniky. Na jeden navrstvíme jablkovú plnku, posypeme orieškami, hrozienkami a stočíme. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Na druhý nanesieme tvarohovú plnku, posypeme zvyškom hrozienok a opatrne zvinieme. Konce závinov opatrne uzavrieme, aby plnka nevytiekla.
  6. Záviny potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme navrchu vidličkou a pečieme cca 25 minút na 200 °C (elektrická rúra). Ak nechcete, aby vám spálilo vrch, prikryte ich papierom na pečenie.
  7. Dobrú chuť 😊❤