Osie hniezda
Osie hniezda

Jablkovo-škoricové osie hniezda

bakingtherapy - bez fotkybakingtherapy, 11. októbra 2023

Dokonalý jesenný recept, na ktorom si všetci pochutia.

32
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Na kvások:
2 šálky (1 šálka = 250 ml)
1 ks
1/2 šálky
Na cesto:
5 a 1/2 šálky
1/2 šálky
1 ČL
1 ČL
 štipka
1 ks
Na plnku:
8 ks
1 bal.
100 g
1 PL
Na polevu:
250 g
30 g
1 bal.




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások z teplého mlieka, trstinového cukru a droždia. Necháme kysnúť asi 15 minút.

  2. 2

    Hladkú múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Pridáme štipku soli, olej a kvások. Miešame dokým cesto neprestane lepiť. Necháme kysnúť aspoň 30 minút.

  3. 3

    Jablká pokrájame na kocky a uvaríme ich so škoricový cukrom. Necháme vychladiť. Roztopené maslo zmiešame so škoricou a trstinovým cukrom podľa potreby.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na 2 časti a každú rozvaľkáme. Natrieme maslom zmiešaným so škoricou a pridáme uvarené jablká. Zarolujeme a pokrájame. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Priestor medzi hniezdami polejeme smotanou na šľahanie. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov cca 30 minút.

  5. 5

    Polevu pripravíme z mascarpone, masla a škoricového cukru. Osie hniezda natrieme hneď po vytiahnutí z rúry a vychutnávame.

Diskusia k receptu