Jablkovo-makový závin zo šľahačkového cesta fotorecept
Tento závin som prvýkrát piekla z tohto cesta. Moc nám chutilo a tá plnka, jablká s makom, je vynikajúca kombinácia.
porcií
na 200 °C
Suroviny
| 250 g |
|
| 150 ml (30 %) |
|
| 1/2 bal. |
|
| 1 ks |
|
| 1 PL |
|
| štipka |
|
| Plnka: | |
| 2 ks strúhané |
|
| 100 g mletý |
|
| 5 PL |
|
| 1 ks |
|
| Na potretie: | |
| roztopené |
|
|
|
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Do misy dáme suroviny na cesto.
-
2
Vymiesime ich rukou na hladké cesto, ktoré dáme do chladničky na 35 minút odpočívať.
-
3
Zatiaľ si pripravíme plnku: Jablká ošúpeme a postrúhame.
-
4
Pomletý mak ochutíme cukrom.
-
5
Pridáme k nemu jablká aj so šťavou a škoricový cukor.
-
6
Všetko dobre vymiešame a vznikne nám jablkovo-maková plnka.
-
7
Cesto vyberieme z chladničky a dáme na múkou vysypanú dosku.
-
8
Vyvaľkáme plát do tvaru obdĺžnika a nanesieme plnku, ale nie až úplne ku krajom (tak ako je na obrázku).
-
9
Plát cesta začneme rolovať smerom k sebe do tvaru závinu. Konce závinu podohneme a vsunieme dovnútra.
-
10
A máme závin.
-
11
Roztopené maslo zmiešame s trochou rumu a potrieme celý závin.
-
12
Pečieme v rozohriatej rúre 30 minút na 200 stupňov. Upečený ešte horúci potrieme po vrchu tiež maslom rozmiešaným s rumom. Závin necháme vychladnúť a potom ho posypeme práškovým cukrom. Celý meral 26 cm.
-
13
Pokrájame ho na kúsky. Je veľmi chutný :-)









Diskusia k receptu