Makový závin
Makový závin

Trojzávin fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 28. marca 2025
Trojzávin (fotorecept)
Foto: tejaja

Niekto má radšej závin makový, niekto orechový, niekto lekvárový... Ak to spojíte, ulahodíte všetkým. V tomto recepte sa používa biely mak, čo je Zobraziť celý popisNiekto má radšej závin makový, niekto orechový, niekto lekvárový... Ak to spojíte, ulahodíte všetkým. V tomto recepte sa používa biely mak, čo je výhodné pre alergikov na orechy. Chuťovo je niekde medzi makom a orechami. Ak ho nemáte, môžete použiť aj orechovú náplň.

1 závin
porcia
30 + kysnutie minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
50 g
200 ml
80 ml
2 ks
1 bal.
Náplň z bieleho maku:
150 g mletý
125 ml
2 PL
1/2 KL
Náplň z modrého maku:
150 g mletý
125 ml
2 PL
1/2 KL
Náplň z lekváru:
cca 150 g
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto dobre vymiesime a necháme cesto vykysnúť.

    Trojzávin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým pripravíme náplň. Do jedného kastrólika dáme suroviny na náplň z bieleho maku, do druhého na náplň z modrého maku. Obe náplne krátko povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.

    Trojzávin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto premiesime na múkou vysypanej doske a rozdelíme na 3 časti. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik dlhý podľa formy, v ktorej budeme piecť, a na šírku cca 15 cm.

    Trojzávin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prvý obdĺžnik potrieme náplňou z bieleho maku a stočíme do závinu.

    Trojzávin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Druhý obdĺžnik potrieme náplňou z modrého maku a tiež stočíme do závinu.

    Trojzávin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tretí obdĺžnik potrieme slivkovým lekvárom a stočíme do závinu.

    Trojzávin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Obdĺžnikovú formu (ako na biskupský chlebíček, ale dlhšiu, mám formu 40 cm dlhú) vytrieme tukom a vysypeme múkou. Do nej uložíme vedľa seba oba makové záviny.

    Trojzávin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Navrch do stredu položíme lekvárový závin. Necháme ešte 10 minút podkysnúť.

    Trojzávin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 °C dozlata.

    Trojzávin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Až potom závin vyklopíme a nakrájame.

Diskusia k receptu

chemik
Tak dneska jste mne tedy dostala neb šarišská teta pekla osobitně závin modromakový, bielomakový aj orechový, ale vaši kombinaci bych si teď rád dal, i když sladké nejím. Ovšem v Česku jsem závin s bílým mákem v pekařství nepotkal.
1x haji
tejaja
@chemik (28.3.2025 16:59) Ani u nás, aspoň tu na východe, závin ani pečivo s bielym makom v obchode nedostanete. Dokonca ani veľa ľudí netuší, že niečo také existuje. Kolegyňa mojej mamky bývala na dedine a biely mak pestovali, takže sme ho doma mali. Jeden čas ho bolo dostať v obchode, ale teraz nie. Ja si ho objednávam z mlyna spolu s inými vecami, takže ho mám stále.

1x haji
evicka00000
Mňam, vyzerá úžasne. Biely mal som zatiaľ neskusala, viete mi niekto povedať ci chuti nejak inak? Ja by som možno zvolila kombináciu mak, orechy a tvaroh, ale to len konštatujem podľa vlastných preferencii :-)
haji
Krásná práce a skvělá chuť, mně by se hodila celá trojnohavička!! Jsi šikulka!!
tejaja
@evicka00000 (29.3.2025 11:08)

Biely mak má chuť medzi makom a orechami, je výborný. Ak môžem doporučiť, nemeňte kombihãciu. Tie tri chute sa výborne dopľňajú a navzãjom sa nerušia.
martamm
Raz som kupila biely mak, ale nejako ma nenadchol, sice chutil ako mak, ale chybal mi asi ten zrakovy vnem. Zostala som preto verna modremu maku. V tomto recepte by som do jedneho zavinu pouzila tvaroh, alebo vlaske orechy