Niekto má radšej závin makový, niekto orechový, niekto lekvárový... Ak to spojíte, ulahodíte všetkým. V tomto recepte sa používa biely mak, čo je Zobraziť celý popisNiekto má radšej závin makový, niekto orechový, niekto lekvárový... Ak to spojíte, ulahodíte všetkým. V tomto recepte sa používa biely mak, čo je výhodné pre alergikov na orechy. Chuťovo je niekde medzi makom a orechami. Ak ho nemáte, môžete použiť aj orechovú náplň.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
450 g |
|
50 g |
|
200 ml |
|
80 ml |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
Náplň z bieleho maku: | |
150 g mletý |
|
125 ml |
|
2 PL |
|
1/2 KL |
|
Náplň z modrého maku: | |
150 g mletý |
|
125 ml |
|
2 PL |
|
1/2 KL |
|
Náplň z lekváru: | |
cca 150 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny na cesto dobre vymiesime a necháme cesto vykysnúť.
-
2
Medzitým pripravíme náplň. Do jedného kastrólika dáme suroviny na náplň z bieleho maku, do druhého na náplň z modrého maku. Obe náplne krátko povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
-
3
Vykysnuté cesto premiesime na múkou vysypanej doske a rozdelíme na 3 časti. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik dlhý podľa formy, v ktorej budeme piecť, a na šírku cca 15 cm.
-
4
Prvý obdĺžnik potrieme náplňou z bieleho maku a stočíme do závinu.
-
5
Druhý obdĺžnik potrieme náplňou z modrého maku a tiež stočíme do závinu.
-
6
Tretí obdĺžnik potrieme slivkovým lekvárom a stočíme do závinu.
-
7
Obdĺžnikovú formu (ako na biskupský chlebíček, ale dlhšiu, mám formu 40 cm dlhú) vytrieme tukom a vysypeme múkou. Do nej uložíme vedľa seba oba makové záviny.
-
8
Navrch do stredu položíme lekvárový závin. Necháme ešte 10 minút podkysnúť.
-
9
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 °C dozlata.
-
10
Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Až potom závin vyklopíme a nakrájame.
Biely mak má chuť medzi makom a orechami, je výborný. Ak môžem doporučiť, nemeňte kombihãciu. Tie tri chute sa výborne dopľňajú a navzãjom sa nerušia.