Hrnčekový domáci chlieb
Hrnčekový domáci chlieb

Hrnčekový domáci chlieb fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 20. augusta 2019
Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept)
Foto: olinecka

Rýchla, jednoduchá príprava, zvládne aj začiatočník, ktorý nikdy nepiekol. Vynikajúci chlieb na raňajky, desiatu, olovrant či večeru.

20 minút
príprava
50 minút
na 250/200 °C

Suroviny

Cesto:
3 hrnčeky (1 hrnček = 300 ml)
1 bal.
1 a 1/2 hrnčeka (vlažná)
podľa chuti
Na vymastenie pekáča:
Na potretie hotového chleba:
 studená




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejeme, v strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme vodu vlažnú 1,5 dcl, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások asi 15 - 20 minút. Pridáme soľ, rascu, semiačka.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rukou vymiesime hladké cesto, miesime aspoň 10 - 15 minút. Dáme na teplé miesto vykysnúť aspoň na 120 minút. Počas kysnutia som stihla byť v záhradke. Čím dlhšie cesto odpočíva, tým má väčšie oká.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Pekáč vymastíme maslom a cesto preložíme do pekáča.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrch posypeme semiačkami každý podľa seba, moje boli sezamové. Rúru predhrejeme na 250 stupňov pečieme na spodnej mriežke 25 minút, následne teplotu znížime na 200 stupňov, preložíme na strednú mriežku a pečieme ďalších 25 minút.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení potrieme chlieb zľahka vodou a necháme na mriežke vychladnúť. Podávame každý podľa seba, dobrú chuť všetkým.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

finczi
Pekný chlebík, hrnčekový tiež zvyknem piecť. Najradšej mám s maslom a paradajkami. Presne ako na Vašej úvodnej fotke : ) Až tu cítim jeho krásnu vôňu...
evanaaa
Ale sa chlebík vydaril, už som si ho aj uložila. Len to 15- minútové miesenie neviem, či by som zvládla. A počas pečenia ho netreba potrieť slanou vodou?
2x haji a sracz
haji
Pěkný receptík i chlebík, chutný a vděčný - chlebík se nikdy nepřejí.
olinecka
@evanaaa (20.8.2019 21:04)

Netreba sa báť miesenia zvládneš čím dlhšie je lepšie. Ja vždy dlhšie hoci má bolia ruky výsledok zaistený. Vodou studenou nie slanou. Krásny dnik.
budik17
Kysnut aspon 120min?Po 50min mi splasol ako langoš😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia