Hrnčekový domáci chlieb
Hrnčekový domáci chlieb

Hrnčekový domáci chlieb fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 20. augusta 2019
Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept)
Foto: olinecka

Rýchla, jednoduchá príprava, zvládne aj začiatočník, ktorý nikdy nepiekol. Vynikajúci chlieb na raňajky, desiatu, olovrant či večeru.

20 minút
príprava
50 minút
na 250/200 °C

Suroviny

Cesto:
3 hrnčeky (1 hrnček = 300 ml)
1 bal.
1 a 1/2 hrnčeka (vlažná)
podľa chuti
Na vymastenie pekáča:
Na potretie hotového chleba:
 studená

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejeme, v strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme vodu vlažnú 1,5 dcl, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások asi 15 - 20 minút. Pridáme soľ, rascu, semiačka.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rukou vymiesime hladké cesto, miesime aspoň 10 - 15 minút. Dáme na teplé miesto vykysnúť aspoň na 120 minút. Počas kysnutia som stihla byť v záhradke. Čím dlhšie cesto odpočíva, tým má väčšie oká.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Pekáč vymastíme maslom a cesto preložíme do pekáča.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrch posypeme semiačkami každý podľa seba, moje boli sezamové. Rúru predhrejeme na 250 stupňov pečieme na spodnej mriežke 25 minút, následne teplotu znížime na 200 stupňov, preložíme na strednú mriežku a pečieme ďalších 25 minút.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení potrieme chlieb zľahka vodou a necháme na mriežke vychladnúť. Podávame každý podľa seba, dobrú chuť všetkým.

    Hrnčekový domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Ale sa chlebík vydaril, už som si ho aj uložila. Len to 15- minútové miesenie neviem, či by som zvládla. A počas pečenia ho netreba potrieť slanou vodou?

Pridaj komentár k receptu: