Hrnčekový domáci chlieb fotorecept
Foto: olinecka
Rýchla, jednoduchá príprava, zvládne aj začiatočník, ktorý nikdy nepiekol. Vynikajúci chlieb na raňajky, desiatu, olovrant či večeru.
príprava
na 250/200 °C
Suroviny
Cesto: | |
3 hrnčeky (1 hrnček = 300 ml) |
|
1 bal. |
|
1 a 1/2 hrnčeka (vlažná) |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
|
|
Na vymastenie pekáča: | |
|
|
Na potretie hotového chleba: | |
studená |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Múku preosejeme, v strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme vodu vlažnú 1,5 dcl, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások asi 15 - 20 minút. Pridáme soľ, rascu, semiačka.
-
3
Rukou vymiesime hladké cesto, miesime aspoň 10 - 15 minút. Dáme na teplé miesto vykysnúť aspoň na 120 minút. Počas kysnutia som stihla byť v záhradke. Čím dlhšie cesto odpočíva, tým má väčšie oká.
-
4
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Pekáč vymastíme maslom a cesto preložíme do pekáča.
-
5
Vrch posypeme semiačkami každý podľa seba, moje boli sezamové. Rúru predhrejeme na 250 stupňov pečieme na spodnej mriežke 25 minút, následne teplotu znížime na 200 stupňov, preložíme na strednú mriežku a pečieme ďalších 25 minút.
-
6
Po upečení potrieme chlieb zľahka vodou a necháme na mriežke vychladnúť. Podávame každý podľa seba, dobrú chuť všetkým.
Netreba sa báť miesenia zvládneš čím dlhšie je lepšie. Ja vždy dlhšie hoci má bolia ruky výsledok zaistený. Vodou studenou nie slanou. Krásny dnik.
Tak to sa, teším.Pozdravujem.