Hrianky s hubami
Hrianky s hubami

Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. augusta 2019
Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept)
Foto: sracz

Nájdem spriaznenú dušu, alias „Parťáka“ so spoločnými pocitmi pri „machrovaní“ v zástere a s vareškou v ruke? Pri väčšine experimentov za „šparhétom“, či šporákom, Zobraziť celý popisNájdem spriaznenú dušu, alias „Parťáka“ so spoločnými pocitmi pri „machrovaní“ v zástere a s vareškou v ruke? Pri väčšine experimentov za „šparhétom“, či šporákom, sa spravidla maznám aj s nostalgiou a spomienkami. Raz ako „kotňak“, druhý sťa „pubiš“ či junáčik, „tokajúci kurizant”, potom i manžel, otec a napokon aj ako dedko. Nemusí to byť troj michelinové, či päť hviezdičkové jedlo. Veď aj vôňa cesnaku a húb i údeného liptovského oštiepku, navodí atmosféru mladosti a domova! No a o tom to je!

4-6
porcie
12 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
120-150 g
1,5-2 ks
120-150 ml
2-3 KL čerstvé
250-333 g čerstvé
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti (jalovec)
podľa chuti
3-4 ks
120-150 ml
120-150 g
2-3 ks




Postup

  1. 1

    Na slnečnicovom oleji som podusil na tenké kolieska pokrájanú väčšiu šalotku, spoločne so stonkovým zelerom a na drobno pokrájanými „brokmi“ halúzok petržlenovej vňate.

    Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď šalotka získala priesvitný sklovitý „color“, nadstavil som ju „orechom“ masla.

    Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do panvice pridal pokrájané huby, použil som „kúpenské“ portobello, shitake a crimini, o našich čerstvých dubákoch môžem zatiaľ len a len snívať; povrch jemne osolil a okorenil čerstvo pomletým čiernym korením i borievkou, ako aj v mažiari na hrubo rozdrvenou rascou a mletou sladkou paprikou.

    Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po asi 2-3´ orestovaní som získaný základ spojil s vajíčkami a

    Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na záver, už pri vypnutom ohreve, posypal lístočkami petržlenovej vňate a zmiešal.

    Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasucho opražené polkrajce chleba som rozotrel cesnak, rozložil hubovo-vajíčkovú zostavu, uložené na tanieroch obohatil strúhaným údeným oštiepkom, posypal pokrájaným čerstvým ligurčekom lekárskym, ozdobil „prstienkami“ papričiek jalapeño z vlastnej úrody a dobrú chuť! Raňajky mohli začať! Ale ak hrianky, opražené trebárs aj na olejovo-maslovej emulzii, či doma vyškvarenej masti, upravíte na menšie porcie, môže to byť aj rýchle chutné predjedlo!

    Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dovoľujem si Vám predstaviť ibištek so zvláštnym zafarbením, semienko ktorého sa do veľkého kvetináča, ako ten modrý v pozadí, dostalo akýmsi zázrakom. Už tretí mesiac tu panujú vyše 45 °C horúčavy, všetko v našej záhrade vyschlo, ale tento ibištek (moja predobrá Mamka tento kvet nazývala „čínska ruža“), nám v tieni altánku robí radosť. Asi aj preto, že ho nezabúdam denne dva razy polievať! Svet okolo nás je v neustálom pohybe a navyše riadne „roztentočkovaný“, no vzácne konštatovanie Slovenského básnika Martina Rázusa *1888-†1937: „Kto je všade doma, nemá nikde domov! Kto sa domnieva, že vlasťou je mu celý svet, v skutočnosti je bez vlasti!“ platí podnes a všade!

    Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Mně by chutnalo, pěkná bezmasá fúze. Bod 7, včetně fota je pěkný a milý oku i srdci. Takže nejen michelinská hvězda, ale aj hvězda J. S. Mendela je na cestě.
kikusiatko1507
Ako vždy, uložené v Sraczovej kolónke. Naposledy som robila výbornú plnku z tvojej nedávno uverejnenej hribovej omelety ako prílohu k ryži. Ďakujem ti za všetky tvoje inšpiratívne recepty, rada s tebou varím :,-)
1x sracz
zinnajdha
chutné jedlo. Už aj idem nazbierať huby ! Tu v Ke toľko pršalo, že v záhrade sa vytvoril ( sám sa vytvoril) kruh s priemerom asi 2 metre, v tom kruhu rastie množstvo špičiek - tanečníc. Stále pozbieram (hlavne na polievku, veď je to polievková huba), ale čo s ňou ? Zjeme hneď za čerstva. Občas sa objaví aj pečiaročka.
Foto pripojím až keď prídu vnúčatá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia