Foto: paploska
Opäť jeden môj obľúbený recept na rizoto. Pôvodný som získala od Oliviera, ale stále na ňom niečo mením. Vyskúšajte a ochutnajte, je to Zobraziť celý popisOpäť jeden môj obľúbený recept na rizoto. Pôvodný som získala od Oliviera, ale stále na ňom niečo mením. Vyskúšajte a ochutnajte, je to niečo pre všetkých gurmánov :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie. Mala som celé krevety (ktoré sú najkvalitnejšie), no ich čistenie mi zobralo pekných 45 minú. Pre gazdinky, ktoré nemajú skúsenosti s lúpaním kreviet, som pripravila jednoduchý popis. Najprv odtrhnite hlavičku, prípadne si pomôžte nožom.
-
2
Potom jednoducho začnite olupovať nožičky s pancierom.
-
3
Odtrhnite chvostík. Chrbát krevety jemne narežte nožom (asi mm) a vytiahnite črievko. Nakoniec krevety premyte v studenej vode a osušte kuchynskou utierkou.
-
4
A konečne recept na rizoto:-). Najprv si na drobno pokrájame zeler, cibuľu a cesnak.
-
5
Na olivovom oleji 4 minúty opražíme zeleninu (zeler, cesnak, cibuľu). Keď je zelenina mäkká pridáme ryžu, ale pozor tá sa má len 1 min. obaliť v oleji a hneď pridávame 4 dc vína. Stále miešame.
-
6
Keď sa víno vyparí pridáme naberačku vývaru (vývar udržujeme stále teplý), soľ a znížime teplotu (indukcia 3). Postupne pridávame vývar - po naberačke a miešame. Pred poslednou naberačkou pridáme do rizota hrášok (len mrazený alebo čerstvý) a krevetky. Varíme a stále miešame asi 5 minút. Krevety budú rýchlo hotové.
-
7
Na záver do rizota zamiešame maslo, posekanú petržlenovú vňať, bazalku a šťavu z polovice citróna. Pozor na toto rizoto nepatrí parmezán :-) Zapíjame bielym vínom. Dobrú chuť :-)
a 5*****
@pusta ďakujem :-) bolo aj chutné :-)
@lusinkab ďakujem baby :-) a dúfam, že inšpirujem
uz dlho som chcela dat fotodokumentaciu o cisteni kreviet, bo vzdy som to iba opisala. nasim spoluvareskam urcite bodne tvoj fotopostup :)