Hráškové rizoto s krevetami fotorecept

paploska - fotkapaploska, 15. septembra 2013
Hráškové rizoto s krevetami (fotorecept)
Foto: paploska

Opäť jeden môj obľúbený recept na rizoto. Pôvodný som získala od Oliviera, ale stále na ňom niečo mením. Vyskúšajte a ochutnajte, je to niečo pre všetkých gurmánov :-)

5
porcií
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
1,2 l
polovica
2 ks
2 strúčiky
4 dl
200 g
250 g
80 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie. Mala som celé krevety (ktoré sú najkvalitnejšie), no ich čistenie mi zobralo pekných 45 minú. Pre gazdinky, ktoré nemajú skúsenosti s lúpaním kreviet, som pripravila jednoduchý popis. Najprv odtrhnite hlavičku, prípadne si pomôžte nožom.

    Hráškové rizoto s krevetami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom jednoducho začnite olupovať nožičky s pancierom.

    Hráškové rizoto s krevetami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odtrhnite chvostík. Chrbát krevety jemne narežte nožom (asi mm) a vytiahnite črievko. Nakoniec krevety premyte v studenej vode a osušte kuchynskou utierkou.

    Hráškové rizoto s krevetami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A konečne recept na rizoto:-). Najprv si na drobno pokrájame zeler, cibuľu a cesnak.

    Hráškové rizoto s krevetami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na olivovom oleji 4 minúty opražíme zeleninu (zeler, cesnak, cibuľu). Keď je zelenina mäkká pridáme ryžu, ale pozor tá sa má len 1 min. obaliť v oleji a hneď pridávame 4 dc vína. Stále miešame.

    Hráškové rizoto s krevetami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sa víno vyparí pridáme naberačku vývaru (vývar udržujeme stále teplý), soľ a znížime teplotu (indukcia 3). Postupne pridávame vývar - po naberačke a miešame. Pred poslednou naberačkou pridáme do rizota hrášok (len mrazený alebo čerstvý) a krevetky. Varíme a stále miešame asi 5 minút. Krevety budú rýchlo hotové.

    Hráškové rizoto s krevetami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver do rizota zamiešame maslo, posekanú petržlenovú vňať, bazalku a šťavu z polovice citróna. Pozor na toto rizoto nepatrí parmezán :-) Zapíjame bielym vínom. Dobrú chuť :-)

    Hráškové rizoto s krevetami (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Plody mora, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Varené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
100 bodov, nadhera :-), len s tymi cerstvymi potvorami je u nas problem, vidim, ze v Gronsku ste na tom lepsie :-)
úžasne sa ti vydarilo, nádherné foto (y)
a 5*****