Hráškové rizoto s krevetami (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Opäť jeden môj obľúbený recept na rizoto. Pôvodný som získala od Oliviera, ale stále na ňom niečo mením. Vyskúšajte a ochutnajte, je to niečo pre všetkých gurmánov :-)

5
porcií
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie. Mala som celé krevety (ktoré sú najkvalitnejšie), no ich čistenie mi zobralo pekných 45 minú. Pre gazdinky, ktoré nemajú skúsenosti s lúpaním kreviet, som pripravila jednoduchý popis. Najprv odtrhnite hlavičku, prípadne si pomôžte nožom.
  2. Potom jednoducho začnite olupovať nožičky s pancierom.
  3. Odtrhnite chvostík. Chrbát krevety jemne narežte nožom (asi mm) a vytiahnite črievko. Nakoniec krevety premyte v studenej vode a osušte kuchynskou utierkou.
  4. A konečne recept na rizoto:-). Najprv si na drobno pokrájame zeler, cibuľu a cesnak.
  5. Na olivovom oleji 4 minúty opražíme zeleninu (zeler, cesnak, cibuľu). Keď je zelenina mäkká pridáme ryžu, ale pozor tá sa má len 1 min. obaliť v oleji a hneď pridávame 4 dc vína. Stále miešame.
  6. Keď sa víno vyparí pridáme naberačku vývaru (vývar udržujeme stále teplý), soľ a znížime teplotu (indukcia 3). Postupne pridávame vývar - po naberačke a miešame. Pred poslednou naberačkou pridáme do rizota hrášok (len mrazený alebo čerstvý) a krevetky. Varíme a stále miešame asi 5 minút. Krevety budú rýchlo hotové.
  7. Na záver do rizota zamiešame maslo, posekanú petržlenovú vňať, bazalku a šťavu z polovice citróna. Pozor na toto rizoto nepatrí parmezán :-) Zapíjame bielym vínom. Dobrú chuť :-)