Hráškové rizoto s hovädzím sašimi

Rastislav Krampl
šéfkuchár hotela Crowne Plaza v Bratislave, 26. marca 2012
Hráškové rizoto s hovädzím sašimi
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

120 g
40 g
50 g
100 g
100 ml
200 ml
40 g, strúhaný
1 ks väčšia
250 g
 na opekanie
1 pl, sladká na dochutenie




Postup

  1. 1

    Sviečkovicu zľahka osolíme a okoreníme drveným korením. Na rozpálenej panvičke si opečieme sviečkovicu sprudka zo všetkých strán, následne opekáme pri zníženej teplote ešte 1 minútu z každej strany. Sviečkovicu si prikrytú odložíme bokom na tanieri.

  2. 2

    Na polovičke masla speníme nadrobno nasekanú šalotku do sklovita a pridáme ryžu, spolu restujeme, keď šalotka začne chytať farbu, podlejeme bielym vínom a miešame, kým sa víno odparí. Za častého miešania potom podlievame postupne horúcim vývarom, kým ho neminieme. Pri poslednom podliatí pridáme aj hrášok a hráškové struky. Keď dosiahneme požadovanú konzistenciu ryže (mala by mať pevný stred – al dente), pridáme strúhaný parmezán, vypneme sporák a pridáme aj ostatné studené maslo, dochutíme – pozor ak bol vývar už ochutený!

  3. 3

    Rizoto servírujeme do hlbokých tanierov, pridáme 2-3 tenučké plátky sviečkovice, ktoré pokvapkáme sladkou sójovou omáčkou.

Diskusia k receptu

jarunka
To by bolo nieco pre mojho zata. Ten zboznuje napolo surovu svieckovicu. Co on urobi je tiez vynikajuce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia