Hrachová polievka
Hrachová polievka

Hrachová polievka so syrom a s kuracím mäsom fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 10. júla 2020
Hrachová polievka so syrom a s kuracím mäsom (fotorecept)
Foto: kvakac

Tento recept mám od známej Svetlany, je z Ruska, že v ich rodine je to obľúbená polievka. No môžem potvrdiť, že už aj u Zobraziť celý popisTento recept mám od známej Svetlany, je z Ruska, že v ich rodine je to obľúbená polievka. No môžem potvrdiť, že už aj u nás.

8
porcií
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g sušený polený
300 g
200 g
1 ks
1 hlavička
500 g (alebo iné kuracie mäso)
30 g
200 g na strúhanie (alebo ktorý vám chutí)
1/2 KL
1/2 KL
1/2 KL
1/2 KL
2,5 l




Postup

  1. 1

    Tu je časť surovín. Syr som tam zabudol pridať. Podľa pôvodného receptu má byť kozí a strúhať ho na jemno. No môžete použiť aj iný syr, ktorý mate radi. Hrach som mal namočený od večera a párkrát som menil vodu. Napokon ho necháme v sitku odkvapkať od vody. Cibuľu pokrájame a očistený cesnak len rozpučíme. Veď sa to potom bude mixovať. Očistené zemiaky krájame na drobno. Mrkvu nastrúhame na jemno a rozdelíme na dve časti.

    Hrachová polievka so syrom a s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tu je druhá časť surovín. Podľa pôvodného receptu majú byť údené kuracie stehná, sú najchutnejšie. No svet sa nezrúti, ak použijete napr. pečené ako ja alebo kuracie prsia. Koreniny zmiešame spolu bez soli a rozdelíme na dve časti.

    Hrachová polievka so syrom a s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca dáme zovrieť vodu a hneď do nej dáme hrach. Keď sa začne variť, tak po 5 minútach pridáme zemiaky, polovicu mrkvy, polovicu korenín a 10 g masla. Necháme variť, nesolíme.

    Hrachová polievka so syrom a s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 30 minútach je hrach mäkký, vtedy to rozmixujeme do hladka.

    Hrachová polievka so syrom a s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hrniec vrátime na sporák a znovu privedieme k varu, potom pridáme strúhaný syr, zvyšok zeleniny a teraz osolíme. Varíme ďalej asi 8 minút. Syr sa pekne rozpadne a mrkva uvarí.

    Hrachová polievka so syrom a s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzi tým ako sa už varí syr v polievke, tak si obraté mäso podusíme na zvyšku masla a s druhou polovicou korenia. To bude na ozdobu taniera.

    Hrachová polievka so syrom a s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polievka je hotová, naložíme na tanier pridáme mäso a hrachovú závarku do taniera na dochutenie. Polievka s tým syrom a závarkou je prijemne ochutená. Vyskúšajte a sami uvidíte.

    Hrachová polievka so syrom a s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

terinka55
Tak o takejto polievke som ani nechyrovala. Ale zas, všetko vedieť nemusím :-) Iná kombinácia surovín, na aké sme zvyknutí. Lenže, varil si to Ty, tak tomu uverím, iba zamením syr. Lebo kozičku radšej pohladkám, vtedy som kamarátka ;-)
2x haji a kvakac
haji
Zajímavá polévka, mě by z toho vyšly asi tři samostatné chody, haha Sto lidí, dvě stě chutí. Zvlášť národní jídla jsou toho důkazem. Krásná fota! Někdy za zastavím na košt, ju?! A budeme spolu držet partu, já též bez masa. Krásnou neděli!
kvakac
@terinka55 (12.7.2020 13:14)

Vďaka za koment. U nich to je hlavné jedlo. Inak je fakt hustá. Miesto tej hrachovej závarky, používajú malé kúsky opečeného chleba. Mäso je najlepšie údené kura. No kto nechce mäso tak si nedá, preto sa robí zvlášť. No môžem potvrdiť ten sýr a mrkva dávajú polievke fantastickú chuť. Na druhy deň je ešte chutnejšia.
kvakac
@haji (12.7.2020 13:44)

Vďaka za koment. Už som to rozpísal predchádzajúcom komente. Kto nechce mäso tak si nedá. No podľa mňa je to škoda. To údené kura tam pasuje, ako zadok na nočník. Polievka je hustá a sýta, používa sa ako samostatné jedlo.
sracz
... rád by som ochutnal, ..., ale prečo by som nenavaril podľa Teba, veď aj ja som "polievkovitý"!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia