Hovädzina v hubovej omáčke a dvojmäsový perkelt slaninový fotorecept
Foto: pacun110
Na počiatku môjho varenia je krava!Voly,býky,teľce skrátka – tur domáci,alebo lichva!Tak do dvoch rokov,pasený na južných pastvách kde je dostatok zeleného kŕmenia,čerstvej vody a Zobraziť celý popisNa počiatku môjho varenia je krava!Voly,býky,teľce skrátka – tur domáci,alebo lichva!Tak do dvoch rokov,pasený na južných pastvách kde je dostatok zeleného kŕmenia,čerstvej vody a slnka! Zdravý pohyb na čerstvom vzduchu je nedieľnou súčasťou výkrmu – mäso je krehké,popretkávané žilkami,nie je mastné má peknú kresbu,lahodnú vôňu a príjemnú chuť!Pracovať z takýmto mäsom je radosť a preto som sa rozhodol,že využijem ponuku miestnej predajne mäsa v Podlaviciach pri potoku a uvarím si niečo fajné...
Postup
-
1
pekný,asi kilový kus zadného som si poumýval,osušil,poobkrajoval nevhodné kúsky a nakrájal na asi centimetrové plátky...
-
2
plátky som na okrajoch narezal,dostatočne vyklepal,okorenil a osolil,ponatieral olejom a poprekladal na tenko nakrájanou cibuľou...
-
3
všetko som to ešte trochu zalial olejom,ponatriasal,nech to tým mäsom prejde,odrezky som si nakrájal na akurátne kúsky,posolil,okorenil,porascistil a odložil do chladu!!! ...to bolo včera...
-
4
aj keď sme si,dnes, z návštevy u svokrovcov doniesli za 2 poháre sviečkovej na smotane a dosť knedliku,neodradilo ma to od toho,aby som pokračoval v začatom diele,ktoré som včera načal a to Hovädzinku na hubách a taký Dvojmäsový perkelt slaninový...
-
5
mäso v oleji som oddelil od cibule,ktorú som však nevyhodil,lebo ju ešte budem potrebovať a prudko opražil. Nový olej som nepoužil,lebo mäso bolo dostatočne nasiaknuté od včera! V druhom hrnci – tom nerezovom som dochrumkava opražil prerastanú slaninu,pridal tam cibuľu a dusím ju do zmäknutia...
-
6
A ideme zľava zdola oblúkom hore,do prava dole – očistil som si niekoľko strúčikov cesnaku,na modrom tanieri mám mäso surové,v sklenej mištičke mám namočené sušené huby,nazbierané na jeseň,2 deň po splne v zmiešanom lese v Peťovej pri Vlkanovej a usušené v miernom prievane u môjho kamaráta Jana Lovčičana na dvore,pod prístreškom..., v bielej mištičke mám už mäso opražené,na teflonovej panvici pražím,v nerezovom hrnci som do slaninovo-cibuľového základu pridal mletú červenú papriku,na kocky nakrájané mäso,ktoré som veľmi prudko opražil a budem dlho,dlho dusiť,v ďalšej sklenenej miske mám cibuľu z mäsa a dole je bravčové pliecko,pripravené na krájanie...
-
7
a zase tak isto – pliecko si už pomaličky krájam,ešte mám síce čas,ale čo budem podaromnici obstávať,opraženú hovädzinu z teflónovej panvice som preložil do kuchty,posypal červenou paprikou a pridal tam tú cibuľu zo včerajška a do mäsového základu som pridal prvú várku cesnaku...
-
8
všetko som to poprikrýval,nech sa to dlho a dostatočne dusí vo vlastnej šťave-vodu som,zatiaľ vôbec nemusel pridávať..!
-
9
Kontrola po pol hodine – krásne sa to dusí,ale už je to aj kuštik podliate ,pliecko je už nakrájané a už mám prichystanú aj papriku a paradajku a druhú várku cesnaku...
-
10
po necelej hodinke intenzívneho dusenia je už mäso v kuchte skoro mäkké,tak som ho odtiaľ vybral a šťavu prelial do normálneho hrnca gliedeného!Mäso v nerezovom po troške podlievam a dusím a dusím a dusím...
-
11
šťavu som zjemnil maslom a všetko som to rozmixľoval na hladkú hmotu...
-
12
a zase-zľava oblúkom do prava – vľavo dole je odľahčená verzia mäsa bez húb – to je pre synátora,huby nemá rád,síce ich v omáčke nevidno,ale cítiť a deti sú na to veľmi citlivé (túto omáčku som robil tak,že som ju len trošku zahustil hladkou múkou rozmiešanou vo vlažnej vode a nechal prejsť varom), v miske stále čaká paprika,paradajka a cesnak na svoj čas,vedľa je už v korením dochutenej omáčke vložené mäso a ešte sa to,zľahka dovára, v nerezovom hrnci k polomäkkému mäsu pribudlo už aj pliecko,ktoré keď zmäkne,tak tam pridám papriku,paradajku a cesnak,jeden na zahustenie nadrobno pokrájaný zemiak(V ŽIADNOM PRÍPADE NEDÁVAM MÚKU) a tesne pred dokončením 2 malé paradajkové pretlaky a podávam z varenámi zemiakmi a bohato posypané na kolieska nakrájanou cibuľou a dole varím 2 sáčky ryže dlhozrnnej...hej!
-
13
a takto vyzerá dusená hovädzina v hubovej omáčke z dlhozrnnou ryžou a mimo záber som ešte urobil jednoduchú syrovú polievku zo zelenou fazuľkou,ale fáááájnúúúú.A to takto – do cibuľovej zápražky som dal rozpustiť jeden črievkový syr Bambino,zalial som to mliekom,pridal za 2 hrste mrazenej zelenej fazuľky,podľa potreby rozriedil,alebo zahustil,dochutil bielym mletým korením a pomaly varil...ej,iba teraz som si všimol,že mi tu kus brucha a obidve nohy trčia...dobrú chuť všetkým!!!!
Diskusia k receptu