Hovädzie mäso
Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Doma v našich kuchyniach sa často používal tmavý 16 ° Zlatý bažant z Hurbanovského pivovaru.* Tu
som rád, ak natrafím na tretinkovú 12° svetlú „zes Plzně“, ten ale Hostinec na Parkáně videl len asi z
„TATRAN“ expresného rýchlika, či zo Slovenskej strely. Nuž čo!? „Jakaši Takaši Tuši“ – predstaviteľka
najstaršieho remesla po japonsky. Hovädzie mäso som marinoval s použitím tejto náhrady. Pochutili
sme si na ňom s talianskym orzom, ale aj variant so slovenskou ryžou či so zemiakovou kašou je fajn!
4-6 porcie |
100-120 minút tepelná úprava |
Postup- Hovädzie mäso som pokrájal na 12-15 mm plátky (mne ich vyšlo 10 ks), obojstranne naklepal na polovičnú hrúbku, osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a odložil na kuchynský pult, než som si vymiešal marinádu - sojová omáčka, worcester, horčica, čerstvo mletá borievka, domáce talianske korenie (2 PL oregano * à 1,5 PL majorán a bazalka * à PL tymian, rozmarín a šalvia, všetko sušené a drvené), 300 ml 12° plzeňské pivo, vyšľahané v „kyske”.
- Potom sa na dno rozložil asi 5 mm hrubé plátky čerstvého citróna,
- na ne rozložil plátky pripraveného mäsa, ak je ich viac, tak plátky citróna aj medzi jednotlivé vrstvy, následne prikryl celofánovou fóliou a uložil na noc „hajať_búvať” do chladničky.
- V deň „D” som si pripravil sušené hríby (2 hrste) namočené v teplej vode, malú konzervu sterilizovaných šampoňónov, pokrájanú červenú cibuľu, zväzok jarnej cibuľky pokrájanej aj s „pierkami”, stonky zeleru, zelenú hrubostennú papriku a paradajky „Roma”, pretlačené strúčiky cesnaku a konzervu mäsového vývaru (ak by som ho nemal, postačila by aj horúca voda).
- Vo veľkej panvici som rozohrial olej (tentoraz som použil lisovaný zo semienok hrozna, zvlášť vhodného na vyprážanie, ale dobrý je aj rastlinný, či slnečnicový) a na ňom, po 2-3 minúty obojstranne, opiekol hovädzie plátky z pivovej marinády (zvyšok som vylial do odpadu aj s plátkami citróna).
- Potom ich vybral do pomocnej misky a uložil do tepla.
- Vo výpeku som orestoval komplet zostavu pokrájanej zeleniny, „korunovanú” pretlačenými strúčikmi cesnaku a
- po asi 7 minútovom dusení ich posypal čerstvo mletým čiernym korením, korením „Nahrin”, drvenou rascou a mletou sladkou paprikou.
- Nasledovali namočené huby posypané čerstvo mletou borievkou (jalovcom), do ktorých som po premiešaní a 7-8-minútovom podusení
- vložil odložené plátky opečeného hovädzieho mäsa, odkvapkané šampiňóny, podlial mäsovým vývarom premiešal a 96 minút dusil na tretinovom ohreve, potom podľa potreby dochutil a dusil, podľa potreby podlieval vývarom, až bolo mäso mäkké (asi 33 minút).
- ... my sme si na ňom pochutnali s orzom alias slovenskou ryžou, ale „šmakuje” s bársčím!
|