Hovädzie mäso

Hovädzie z pivnej marinády (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Doma v našich kuchyniach sa často používal tmavý 16 ° Zlatý bažant z Hurbanovského pivovaru.* Tu som rád, ak natrafím na tretinkovú 12° svetlú „zes Plzně“, ten ale Hostinec na Parkáně videl len asi z „TATRAN“ expresného rýchlika, či zo Slovenskej strely. Nuž čo!? „Jakaši Takaši Tuši“ – predstaviteľka najstaršieho remesla po japonsky. Hovädzie mäso som marinoval s použitím tejto náhrady. Pochutili sme si na ňom s talianskym orzom, ale aj variant so slovenskou ryžou či so zemiakovou kašou je fajn!

4-6
porcie
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hovädzie mäso som pokrájal na 12-15 mm plátky (mne ich vyšlo 10 ks), obojstranne naklepal na polovičnú hrúbku, osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a odložil na kuchynský pult, než som si vymiešal marinádu - sojová omáčka, worcester, horčica, čerstvo mletá borievka, domáce talianske korenie (2 PL oregano * à 1,5 PL majorán a bazalka * à PL tymian, rozmarín a šalvia, všetko sušené a drvené), 300 ml 12° plzeňské pivo, vyšľahané v „kyske”.
  2. Potom sa na dno rozložil asi 5 mm hrubé plátky čerstvého citróna,
  3. na ne rozložil plátky pripraveného mäsa, ak je ich viac, tak plátky citróna aj medzi jednotlivé vrstvy, následne prikryl celofánovou fóliou a uložil na noc „hajať_búvať” do chladničky.
  4. V deň „D” som si pripravil sušené hríby (2 hrste) namočené v teplej vode, malú konzervu sterilizovaných šampoňónov, pokrájanú červenú cibuľu, zväzok jarnej cibuľky pokrájanej aj s „pierkami”, stonky zeleru, zelenú hrubostennú papriku a paradajky „Roma”, pretlačené strúčiky cesnaku a konzervu mäsového vývaru (ak by som ho nemal, postačila by aj horúca voda).
  5. Vo veľkej panvici som rozohrial olej (tentoraz som použil lisovaný zo semienok hrozna, zvlášť vhodného na vyprážanie, ale dobrý je aj rastlinný, či slnečnicový) a na ňom, po 2-3 minúty obojstranne, opiekol hovädzie plátky z pivovej marinády (zvyšok som vylial do odpadu aj s plátkami citróna).
  6. Potom ich vybral do pomocnej misky a uložil do tepla.
  7. Vo výpeku som orestoval komplet zostavu pokrájanej zeleniny, „korunovanú” pretlačenými strúčikmi cesnaku a
  8. po asi 7 minútovom dusení ich posypal čerstvo mletým čiernym korením, korením „Nahrin”, drvenou rascou a mletou sladkou paprikou.
  9. Nasledovali namočené huby posypané čerstvo mletou borievkou (jalovcom), do ktorých som po premiešaní a 7-8-minútovom podusení
  10. vložil odložené plátky opečeného hovädzieho mäsa, odkvapkané šampiňóny, podlial mäsovým vývarom premiešal a 96 minút dusil na tretinovom ohreve, potom podľa potreby dochutil a dusil, podľa potreby podlieval vývarom, až bolo mäso mäkké (asi 33 minút).
  11. ... my sme si na ňom pochutnali s orzom alias slovenskou ryžou, ale „šmakuje” s bársčím!