Hovädzie ragú z Čachtíc fotorecept

patroveckypitrsPatroveckypitrs, 58 ročný muž, Trenčín, 20. marca 2017 9:27
Ďalšie jeho recepty »

Suroviny sú z Čachtíc, tak preto ten názov. Potreboval som vyskúšať nový liatinový kastról, tak som zvolil toto jedlo. Dusil som až do hustej šťavy a ani jedna cibuľa prilepená. Len na konci som miesto pasírovania to rozmixoval. Ja že si uľahčím prácu a to som nemal robiť, lebo to veľmi zhustlo. No na dobrej chuti to neubralo.

6-8
porcií
45 min
príprava
180 min
tepelná úprava

Suroviny

1500 g
300 g prerastená
150 g
0,5 l (Sauvignon - neskorý zber suché)
250 g čerstvé
200 g menšia
1 hlavička
200 g
0,5 l
0,5 l
Na marinádu:
5 ks
5 ks
10 ks
medzi prsty
1 cm
4 ks
4 ks stredná

Postup prípravy

  1. 1

    Na marinádu dám variť dva litre vody s koreninami a trochou soli. Marinádu nechám vychladnúť. Zatiaľ si očistím cibule a cesnak. Cibule krájam na pol mesiace, cesnak strúčiky cez polovicu. Mäso si očistím od blán, tie nechám na vývar. Mäso krájam na väčšie kocky, ako sa podarí. Do nádoby na dno dám polovicu cibule a cesnak. Na to uložím mäso a naň dám zvyšok cibule. Zalejem to marinádou, tak nech je všetko ponorené. Uzavriem a dám do chladničky na dva - tri dni.

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po tej dobe si mäso vytiahnem z marinády do sitka nech odtečie z vody a teplota mäsa nech je kuchynská. Cibuľu a cesnak z marinády dám tak isto do sitka odtiecť. Pol litra marinády si odložím a spojím s vývarom, ktorý som uvaril vopred zo zvyškov mäsa a mrkvy. Mrkvu som uvaril, len na polomäkkú. Tu použijem na ďalšie varenie. Slaninu polovicu som krájal na drobné kocky a polovicu na 3 cm kocky. Šampiňóny na hrubšie pláty. Marhule krájam na štvrtky.

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do liatinového hrnca som dal za lyžicu oleja a na to slaninu krájanú na väčšie kusy. Nech pusti čo najviac masti. Potom som slaninu dal preč z hrnca.

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    To je to víno, ktoré som použil.

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz som do hrnca dal opiecť mäso z každej strany po dve minúty, ale tak, až to prskalo od prudkého pečenia. Opečené mäso som odložil z hrnca preč.

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do toho horúceho výpeku som dal slaninu krájanú na drobno a cibuľu z marinády a cesnak. Oheň som mal stále na silno, aby sa voda vyparila a cibuľa sa začala pripekať.

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď cibuľa začala chytať hnedú farbu, tak som k nej pridal mäso. Premiešal a

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hneď som pridal aj veľké kocky slaniny. Poriadne premiešal a podlial trochou vína. Podlieval som po troche, aby sa to stále silno varilo a neprerušilo varenie. Tak som minul všetko množstvo vína. Potom som začal podlievať vývarom zmiešaným s marinádou pol na pol.

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď už tam bolo dosť šťavy tak som pridal do hrnca marhule.

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A mrkvu krájanú na 1 cm kocky. Všetko premiešal teraz prikryl a nechal dusiť. A často som miešal a po troche podlieval vývarom. Až som ho skoro všetok minul. Keď mäso bolo asi po dve a pol hodine mäkké, tak som ho vybral. Šťavu som nechal ešte chvíľu prevariť. Po slanine nebolo ani chýru, všetka sa rozvarila. Ja som tu zeleninu mixoval, lebo som bol lenivý ju pasírovať. Vy to nerobte, prepasírujte ju cez sitko. Jednak to potom vyzerá lepšie a nie je to také husté, ako pri rozmixovaní.

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po pasirovaní som omáčku dal spolu s mäsom do hrnca variť. Zatiaľ som si na panvici na masle osmažil malú cibuľku a šampiňóny asi 5 minút. To som pridal do hrnca a nechal spolu povariť tak zo päť minút. Ochutnáme dosolíme ak je treba a je hotovo.

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ja som si k tomu urobil rozmačkané zemiaky. Želám aj Vám dobrú chuť.

    Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept) - obrázok 12
ohodnoť recept:
Hlasovalo 13 ľudí (4,5 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist