Foto: babi
Tento recept mám už veľmi dávno, ani neviem od koho. Pôvodný recept je na mäso z diviny, ale kedže vyschli zdroje, tak som to Zobraziť celý popisTento recept mám už veľmi dávno, ani neviem od koho. Pôvodný recept je na mäso z diviny, ale kedže vyschli zdroje, tak som to skúsila z hovädzieho mäsa a chutilo nám to.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
približne 1 kg. kvalitné |
|
2 ks čerstvá |
|
1-2 ks |
|
1/2 |
|
1 ks veľká |
|
podľa chuti |
|
|
|
200 ml |
|
4-5 guličiek |
|
4-5 guličiek |
|
podľa chuti |
|
2-4 2-4 podľa veľkosti |
|
1 vetvička čerstvý vetvičky |
|
3 ks bez kôstok |
|
2-3 ks |
|
2-3 ČL |
|
podľa chuti |
|
Knedla: | |
6 ks |
|
250-300 ml |
|
2 ks |
|
100 g |
|
1 ks |
|
5 PL |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Príprava mäsa: Mäso umyjeme, a nakrájame na väčšie kocky. Dáme do misky pokoreníme a pridáme trošku oleja a čer. vína. Necháme odstáť. Ideálne by bolo od večera do rána, ale nie je to až také nutné.
- 2
Kým mäso oddychuje, očistíme si zeleninu a nakrájame . Do tlakovej rajnice dáme olej pridáme mäso a necháme zatiahnuť.
- 3
Potom mäso vyberieme aj so šťavou, ktorú mäso pustilo.
- 4
Tú istú rajnicu vytrieme papierovou utierkou a dáme nový olej. Teraz by mala prísť na kocky nakrájaná slanina, ale tento krát som nedávala k vôli neveste, ktorá ju neje. Na olej dáme cibuľu, osolíme /mierne/ a opražíme do skolovita. Pridáme pripravenú nakrájanú zeleninu , čerstvý rozmarín, nakrájané sušené slivky a bobkový list.
- 5
V mažiari si rozdtvíme borievky , nové korenie, korenie štyroch farieb a trošku sušenej chili papričky . Pridáme k zelenine a restujeme .
- 6
Keď je zeleninka správne orestovaná , vareškou ju zhrnieme trošku nabok , prisypeme cukor, ktorý necháme skaramelizovať a zamiešame do zeleniny.
- 7
Potom pridáme mäso aj so šťavou.
- 8
Pridáme zbytok červeného vína, zalejeme bujónom , zavrieme tlakovú rajnicu a necháme 15-20 min dusiť. Po otvorení pridáme horčicu, na kocky nakrájané uhorky a chvíľku/pár minút/ podusíme. Dochutíme podľa potreby a nakoniec keď už vypneme pridáme citrónovú šťavu - tiež podľa chuti.
- 9
Príprava knedle: Rožky nakrájame na kocky a dáme do väčšej misy . Vo vlažnom mlieku si rozhabarkujeme vajíčka, osolíme , okoreníme a zalejeme pripravené rožky. Dobre premiešame, zasypeme krupicou, premiešame a zakryté necháme postáť, aby krupica nabobtnala. Zatiaľ sa venujeme mäsu.
- 10
Na panvicu dáme olej ,pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a do sklovita orestujeme. Keď je cibuľa hotová odstavíme a pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.
- 11
Pridáme do misy z rožkami a dobre premiešame. Dochutíme podľa potreby. Formu na srnčí chrbát pre istotu /aj keď bola teflonová/ vymažeme , vysypeme strúhankou a a naplníme. Dáme do vyhriatej el. trúby na 200°C a pečieme 25 min. Ja som po 10 minutách knedlu zakryla alobalom a piekla ešte 15 min. Potom som ju odokrytú ešte na chvíľku vrátila do rúry, aby chytila peknú farbu.
- 12
Po upečení necháme chvíľku vychladnúť vo forme ,potom vyklopíme a môžeme podávať s mäskom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pečená knedla je veľmi dobrá, treba skúsiť.