Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept)

Autor receptu: babi

Tento recept mám už veľmi dávno, ani neviem od koho. Pôvodný recept je na mäso z diviny, ale kedže vyschli zdroje, tak som to skúsila z hovädzieho mäsa a chutilo nám to.

4-5
porcie
2-3 hod. minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava mäsa: Mäso umyjeme, a nakrájame na väčšie kocky. Dáme do misky pokoreníme a pridáme trošku oleja a čer. vína. Necháme odstáť. Ideálne by bolo od večera do rána, ale nie je to až také nutné.
  2. Kým mäso oddychuje, očistíme si zeleninu a nakrájame . Do tlakovej rajnice dáme olej pridáme mäso a necháme zatiahnuť.
  3. Potom mäso vyberieme aj so šťavou, ktorú mäso pustilo.
  4. Tú istú rajnicu vytrieme papierovou utierkou a dáme nový olej. Teraz by mala prísť na kocky nakrájaná slanina, ale tento krát som nedávala k vôli neveste, ktorá ju neje. Na olej dáme cibuľu, osolíme /mierne/ a opražíme do skolovita. Pridáme pripravenú nakrájanú zeleninu , čerstvý rozmarín, nakrájané sušené slivky a bobkový list.
  5. V mažiari si rozdtvíme borievky , nové korenie, korenie štyroch farieb a trošku sušenej chili papričky . Pridáme k zelenine a restujeme .
  6. Keď je zeleninka správne orestovaná , vareškou ju zhrnieme trošku nabok , prisypeme cukor, ktorý necháme skaramelizovať a zamiešame do zeleniny.
  7. Potom pridáme mäso aj so šťavou.
  8. Pridáme zbytok červeného vína, zalejeme bujónom , zavrieme tlakovú rajnicu a necháme 15-20 min dusiť. Po otvorení pridáme horčicu, na kocky nakrájané uhorky a chvíľku/pár minút/ podusíme. Dochutíme podľa potreby a nakoniec keď už vypneme pridáme citrónovú šťavu - tiež podľa chuti.
  9. Príprava knedle: Rožky nakrájame na kocky a dáme do väčšej misy . Vo vlažnom mlieku si rozhabarkujeme vajíčka, osolíme , okoreníme a zalejeme pripravené rožky. Dobre premiešame, zasypeme krupicou, premiešame a zakryté necháme postáť, aby krupica nabobtnala. Zatiaľ sa venujeme mäsu.
  10. Na panvicu dáme olej ,pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a do sklovita orestujeme. Keď je cibuľa hotová odstavíme a pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.
  11. Pridáme do misy z rožkami a dobre premiešame. Dochutíme podľa potreby. Formu na srnčí chrbát pre istotu /aj keď bola teflonová/ vymažeme , vysypeme strúhankou a a naplníme. Dáme do vyhriatej el. trúby na 200°C a pečieme 25 min. Ja som po 10 minutách knedlu zakryla alobalom a piekla ešte 15 min. Potom som ju odokrytú ešte na chvíľku vrátila do rúry, aby chytila peknú farbu.
  12. Po upečení necháme chvíľku vychladnúť vo forme ,potom vyklopíme a môžeme podávať s mäskom.