Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou fotorecept

babi - fotkababi, 31. júla 2011
Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept)
Foto: babi

Tento recept mám už veľmi dávno, ani neviem od koho. Pôvodný recept je na mäso z diviny, ale kedže vyschli zdroje, tak som to skúsila z hovädzieho mäsa a chutilo nám to.

4-5
porcie
2-3 hod. minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

približne 1 kg.  kvalitné
2 ks čerstvá
1-2 ks
1/2
1 ks  veľká
podľa chuti
200 ml
4-5 guličiek
4-5 guličiek
podľa chuti
2-4 2-4 podľa veľkosti
1 vetvička čerstvý vetvičky
3 ks bez kôstok
2-3 ks
2-3 ČL
podľa chuti
Knedla:
6 ks
250-300 ml
2 ks
100 g
1 ks
5 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava mäsa: Mäso umyjeme, a nakrájame na väčšie kocky. Dáme do misky pokoreníme a pridáme trošku oleja a čer. vína. Necháme odstáť. Ideálne by bolo od večera do rána, ale nie je to až také nutné.

  2. 2

    Kým mäso oddychuje, očistíme si zeleninu a nakrájame . Do tlakovej rajnice dáme olej pridáme mäso a necháme zatiahnuť.

    Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom mäso vyberieme aj so šťavou, ktorú mäso pustilo.

    Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tú istú rajnicu vytrieme papierovou utierkou a dáme nový olej. Teraz by mala prísť na kocky nakrájaná slanina, ale tento krát som nedávala k vôli neveste, ktorá ju neje. Na olej dáme cibuľu, osolíme /mierne/ a opražíme do skolovita. Pridáme pripravenú nakrájanú zeleninu , čerstvý rozmarín, nakrájané sušené slivky a bobkový list.

    Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V mažiari si rozdtvíme borievky , nové korenie, korenie štyroch farieb a trošku sušenej chili papričky . Pridáme k zelenine a restujeme .

    Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je zeleninka správne orestovaná , vareškou ju zhrnieme trošku nabok , prisypeme cukor, ktorý necháme skaramelizovať a zamiešame do zeleniny.

    Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom pridáme mäso aj so šťavou.

    Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme zbytok červeného vína, zalejeme bujónom , zavrieme tlakovú rajnicu a necháme 15-20 min dusiť. Po otvorení pridáme horčicu, na kocky nakrájané uhorky a chvíľku/pár minút/ podusíme. Dochutíme podľa potreby a nakoniec keď už vypneme pridáme citrónovú šťavu - tiež podľa chuti.

    Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Príprava knedle: Rožky nakrájame na kocky a dáme do väčšej misy . Vo vlažnom mlieku si rozhabarkujeme vajíčka, osolíme , okoreníme a zalejeme pripravené rožky. Dobre premiešame, zasypeme krupicou, premiešame a zakryté necháme postáť, aby krupica nabobtnala. Zatiaľ sa venujeme mäsu.

    Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na panvicu dáme olej ,pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a do sklovita orestujeme. Keď je cibuľa hotová odstavíme a pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.

    Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridáme do misy z rožkami a dobre premiešame. Dochutíme podľa potreby. Formu na srnčí chrbát pre istotu /aj keď bola teflonová/ vymažeme , vysypeme strúhankou a a naplníme. Dáme do vyhriatej el. trúby na 200°C a pečieme 25 min. Ja som po 10 minutách knedlu zakryla alobalom a piekla ešte 15 min. Potom som ju odokrytú ešte na chvíľku vrátila do rúry, aby chytila peknú farbu.

    Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po upečení necháme chvíľku vychladnúť vo forme ,potom vyklopíme a môžeme podávať s mäskom.

Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené

Diskusia k receptu

kata50
Krásne spracované - až dva recepty ! Ukladám si :-))
hubata
Tak toto ma nenapadlo aby som žemľu piekla, obrázky aj postup je vynikajúco spracovaný, idno že si si dala záležať.
frezia68
Síce tlakový hrniec nemám,ale urobím aj bez neho,lebo si viem predstaviť tú výbornú chuť :-)
lisbet
Výborný recept,len ma prekvapila tá tlaková rajnica,ja mám tlakový hrniec a skoro všetko varím v ňom,a o pečenej knedle som ešte nepočula,určite vyskúšam,keďže som experimentotátorka.
babi
@lisbet ja mám taký set, že k jednej pokrývke mám jeden veľký hrniec a jednu hlbšiu panvicu. je to veľmi praktické, lebo sme už len dvaja tak môžem robiť aj menšie dávky.
Pečená knedla je veľmi dobrá, treba skúsiť.
katka78
Tá knedľa vyzerá božsky, podobnú robím aj ja, ale nie pečenú, tak nabudúce skúsim podľa Vás. Inak to je taká knedľa, čo sa dá aj sama jesť, bez ničoho :)
dajanca
Dobrý nápad, nahradiť divinu hovädzím mäsom.... navyše je to jednoduchý a rýchly recept... vďaka za inšpiráciu....
dorisa
Krásny recept. Ukladám si ho kvoli tej knedli.
jerica
@babi to sme na tom dobre , u nás bola bravčová krkovička na našej zelenine (paprika,paradajka,cibuľa,cesnak,šampiňny hnedé ale to ty nemusíš,byliny) k tomu ryža a slivky na masle v karameli. Tvoju knedlu určite vyskúšam, robievam vo vode , pečená je (bude) tiež príma.
akeber
tá knedľa ma zaujala.....pečenú som ešte neskúšala... už je v kk
modrykamen
Vrelo doporúčam pečenú knedľu. My už vlastne ani nevieme čo je to klasická knedľa. A ak kúsok ostane, tak sa dá zjesť na studeno. Moje deti a vnuci to jedia miesto koláča. A je to rýchla príprava oproti knedle. Suchšie rožky sa doma vždy nájdu. Ja si robím do zásoby - nakrájam a usuším- a keď treba použijem ich na plnku, alebo knedľu.
stuvik
jeeee mnam a ta knedla..Super..Babi dakujem za recepty urcite uvarim,moj muz je kuchar,tak dufam ze si pochuti a ze ho prekvapim,lebo pecenu knedlu som este nerobila ; )
memedik
Super napad s tou pečnou knedlou ukladam ....diky ..
angela64
už som si to uložila do MK,vyzerá to úžasne,ďakujem za super recept aj s tou knedlou
kikili
Pekne opísaný a výborný recept, ďakujeme..)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha