Hovädzie na smotane s brusnicami

Vojto Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 8. januára 2012
Hovädzie na smotane s brusnicami
Foto: Foto z knihy Kuchárska elita: Vojto Arzt u vás doma
4
porcie

Suroviny

800 g
100 g
1 ks
5 ks, väčšia
2 ks
 kúsok
3 ks
3 ks
1-2 ks
4 PL
120 ml
50 g
1 PL
2 Čl
2 ČL




Postup

  1. 1

    Zeleninový základ: Koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno a orestujeme na údenej slanine. Pridáme soľ, hnedý cukor, koreniny. Skaramelizujeme s horčicou a brusnicami. Zalejeme vínnym octom, necháme čiastočne odpariť a až teraz zalejeme vývarom. Povaríme, dochutíme a dusíme do mäkka.

  2. 2

    Omáčka: Zeleninový základ scedíme a mäkkú zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenciu omáčky upravíme vývarom a smotanou. Na dochutenie použijeme citrónovú a pomarančovú šťavu. Nakoniec zjemníme maslom.

  3. 3

    Mäso nakrájame na hrubšie steaky a opečieme, ugrilujeme z oboch strán. Odložíme na teplé miesto a necháme odležať a dozrieť. Osolíme a okoreníme. Pri servírovaní môžeme pridať aj koreňovú zeleninu nakrájanú na drobné kocky, ktorú sme sparili vo vývare a orestovali so slaninkou a petržlenovou vňaťou.

  4. 4

    Očistenú zeleninu nakrájame nadrobno a orestujeme na slanine, šťavu zredukujeme spolu s citrónom a pomarančom a zjemníme vyšľahanou smotanou a maslom.

Diskusia k receptu

braxi
Super...konečne niečo iné ako kura ...
agora
Mňa by len zaujímalo, či tá roštenka nie je tvrdá?
evanaaa
To by zaujímalo aj mňa, roštenku mám, mohla yb som ju takto upraviť, ale bez brusníc.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia