Hovädzie miči s marinovanou zeleninou a tzatziki
MEZE Restaurant & Bar v Pezinku, 9. januára 2023
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Mititei alebo miči je jedlo z rumunskej kuchyne, sú to grilované valčeky z mletého mäsa.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g (bez kosti) |
|
1,5 strúčika |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
|
|
|
|
|
|
Marinovaná zelenina: | |
15 g |
|
125 g (troch farieb) |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
25 ml |
|
1/2 strúčika |
|
|
|
|
|
|
|
Tzatziki: | |
1/2 ks |
|
250 g (10 %) |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Hovädzie mäso dvakrát najemno pomelieme, o túto službu môžeme požiadať aj svojho mäsiara. Mäso môže byť aj tučnejšie. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, sódu bikarbónu, pretlačený cesnak, oregano, olivový olej a trochu vody. Premiešame, akoby sme miesili cesto. Potom mäso necháme pol hodiny odstáť.
- 2
Z mäsovej zmesi vytvarujeme na špajle alebo na grilovacie ihly valčeky. Opečieme ich na panvici alebo ugrilujeme.
- 3
Tzatziki: Šalátovú uhorku nastrúhame, osolíme a necháme pustiť šťavu. Grécky jogurt, pozor, nie však jogurt gréckeho typu, zmiešame s olivovým olejom, mletým bielym korením, so soľou, s rozotreným cesnakom a bielym vínnym octom. Uhorku odšťavíme v gáze a vmiešame do jogurtu. Podľa chuti dosolíme a necháme chvíľu odstáť. Tento recept na tzatziki je priamo z Kréty, kde sa doň nedáva kôpor. Ak si však neviete tzatziki bez kôpru predstaviť, pokojne ho pridajte.
- 4
Marinovaná zelenina: Cuketu a baklažán nakrájame na tenšie plátky, papriku na pásiky a jedno po druhom opečieme na suchej panvici na miernom ohni, tak aby zelenina neprihorela.
- 5
Do malého kastrólika dáme zohriať asi na 40 °C olivový olej spolu s polovicou strúčika cesnaku, tymianom, čiernym korením, so sójovou omáčkou a s balzamikovým octom. Všetko spolu prehrejeme a vylejeme na zeleninu. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Tiež hovädzie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu