Mleté hovädzie mäso
Hovädzie miči s marinovanou zeleninou a tzatziki
Autor receptu: redakcia
Mititei alebo miči je jedlo z rumunskej kuchyne, sú to grilované valčeky z mletého mäsa.
5 porcií |
30 (+ odstátie) minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Hovädzie mäso dvakrát najemno pomelieme, o túto službu môžeme požiadať aj svojho mäsiara. Mäso môže byť aj tučnejšie. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, sódu bikarbónu, pretlačený cesnak, oregano, olivový olej a trochu vody. Premiešame, akoby sme miesili cesto. Potom mäso necháme pol hodiny odstáť.
- Z mäsovej zmesi vytvarujeme na špajle alebo na grilovacie ihly valčeky. Opečieme ich na panvici alebo ugrilujeme.
- Tzatziki: Šalátovú uhorku nastrúhame, osolíme a necháme pustiť šťavu. Grécky jogurt, pozor, nie však jogurt gréckeho typu, zmiešame s olivovým olejom, mletým bielym korením, so soľou, s rozotreným cesnakom a bielym vínnym octom. Uhorku odšťavíme v gáze a vmiešame do jogurtu. Podľa chuti dosolíme a necháme chvíľu odstáť. Tento recept na tzatziki je priamo z Kréty, kde sa doň nedáva kôpor. Ak si však neviete tzatziki bez kôpru predstaviť, pokojne ho pridajte.
- Marinovaná zelenina: Cuketu a baklažán nakrájame na tenšie plátky, papriku na pásiky a jedno po druhom opečieme na suchej panvici na miernom ohni, tak aby zelenina neprihorela.
- Do malého kastrólika dáme zohriať asi na 40 °C olivový olej spolu s polovicou strúčika cesnaku, tymianom, čiernym korením, so sójovou omáčkou a s balzamikovým octom. Všetko spolu prehrejeme a vylejeme na zeleninu. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.