Mleté hovädzie mäso

Hovädzie miči s marinovanou zeleninou a tzatziki

Autor receptu: redakcia

Mititei alebo miči je jedlo z rumunskej kuchyne, sú to grilované valčeky z mletého mäsa.

5
porcií
30 (+ odstátie) minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hovädzie mäso dvakrát najemno pomelieme, o túto službu môžeme požiadať aj svojho mäsiara. Mäso môže byť aj tučnejšie. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, sódu bikarbónu, pretlačený cesnak, oregano, olivový olej a trochu vody. Premiešame, akoby sme miesili cesto. Potom mäso necháme pol hodiny odstáť.
  2. Z mäsovej zmesi vytvarujeme na špajle alebo na grilovacie ihly valčeky. Opečieme ich na panvici alebo ugrilujeme.
  3. Tzatziki: Šalátovú uhorku nastrúhame, osolíme a necháme pustiť šťavu. Grécky jogurt, pozor, nie však jogurt gréckeho typu, zmiešame s olivovým olejom, mletým bielym korením, so soľou, s rozotreným cesnakom a bielym vínnym octom. Uhorku odšťavíme v gáze a vmiešame do jogurtu. Podľa chuti dosolíme a necháme chvíľu odstáť. Tento recept na tzatziki je priamo z Kréty, kde sa doň nedáva kôpor. Ak si však neviete tzatziki bez kôpru predstaviť, pokojne ho pridajte.
  4. Marinovaná zelenina: Cuketu a baklažán nakrájame na tenšie plátky, papriku na pásiky a jedno po druhom opečieme na suchej panvici na miernom ohni, tak aby zelenina neprihorela.
  5. Do malého kastrólika dáme zohriať asi na 40 °C olivový olej spolu s polovicou strúčika cesnaku, tymianom, čiernym korením, so sójovou omáčkou a s balzamikovým octom. Všetko spolu prehrejeme a vylejeme na zeleninu. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.