Hovädzie mäso na španielsky spôsob fotorecept
Foto: slavka2012
Tento recept som našla asi pred pätnástimi rokmi v malej brožúrke s názvom Španielska kuchyňa. Ide vlastne o roštenku plnenú posekanými mandľami a olivami, Zobraziť celý popisTento recept som našla asi pred pätnástimi rokmi v malej brožúrke s názvom Španielska kuchyňa. Ide vlastne o roštenku plnenú posekanými mandľami a olivami, okorenenými škoricou, ktorá jedlu dodá zaujímavú chuť. Robievam ho pri slávnostnejších príležitostiach a doteraz malo vždy úspech. Mäso som podávala s omáčkou, v ktorej sa dusilo a tirolskými knedličkamim podľa receptu z Varechy http://varecha.pravda.sk/recepty/tirolske-knedlicky/38072-recept.html.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5 kg |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 ml |
|
200 ml |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
4 PL |
|
1 kocka (min. 70% kakaovej hmoty) |
|
|
|
podla chuti |
|
podla chuti |
|
Postup
-
1
Pripravíme si jednotlivé suroviny. Keďže som mäso kupovala v supermarkete, nenašla som potrebné množstvo vkuse, preto som kúpila dva kúsky.
-
2
Mandle nasekáme na kúsky, olivy pokrájame na kolieska a oboje premiešame so škoricou.
-
3
Mäso umyjeme, poutierame, posolíme, pokoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a urobíme doň hlboké zárezy približne vo vzdialenosti 2 cm od seba.
-
4
Zárezy naplníme striedavo posekanými mandľami so škoricou a olivami so škoricou.
-
5
Naplnené mäso pevne previažeme kuchynskou niťou.
-
6
Na panvici zohrejeme olivový olej a mäso na ňom oprážame, až kým sa nezatiahne.
-
7
Potom mäso preložíme do rajnice s vyššími okrajmi, pridáme výpek z panvice, ak treba, môžme pridať ešte trošku olivového oleja a keď je olej horúci, pridáme praradajkovú passatu, šalotku, 2 strúčiky cesnaku a bobkový list. Nakoniec podlejeme vínom a prikryté dusíme približne 40 minút,
-
8
Keď je mäso hotové, odstránime z neho niť a uložíme ho do tepla.
-
9
Šťavu vydusíme, pridáme smotanu a kocku horkej čokolády, ktorá zvýrazní jej chuť a pretrieme cez sitko alebo rozmixujeme ponorným mixérom.
-
10
Mäso pokrájame zošikma tak, aby v jednom plátku boli prúžky mandľovej i olivovej plnky. Podávame poliate omáčkou, s tirolskými knedličkami a frisé šalátom. Myslím, že mojim dnešným stravníkom chutilo, pretože sa zjedlo skôr, ako som si spomenula, že ho treba odfotiť.
Diskusia k receptu