Nevzdávajte to:
Podarilo sa vám rozvariť ryžu? Aj z mazľavej kaše dokážete ešte urobiť pochúťku

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     5 minút čítania

Ani taký nepodarok ako je prevarená lepkavá ryža nemusí skončiť v koši. Poradíme vám niekoľko spôsobov, ako z nej ešte pripravíte chutné jedlo.



Foto: Shutterstock

Mliečna ryža alebo ryžová kaša

Ak nie je rozvarená ryža príliš slaná, čo väčšinou nie je, dá sa pretvoriť na mliečnu ryžu alebo ryžovú kašu. Na obe sa síce ryža varí v mlieku, ale keď v ňom, alebo ešte lepšie v smotane, rozvarenú ryžu chvíľu povaríte a vhodne dochutíte, bude „jedlá“, najmä ak do nej na záver pridáte ešte ovocie a orechy.


Ryžový nákyp

Ešte lepšie je urobiť z prevarenej ryže nákyp. Ryžu ešte povarte v mlieku ochutenom vanilkovým cukrom, do zmesi pridajte vymiešaný žĺtok s cukrom.



Foto: Shutterstock

Zmes navrstvite do maslom vymastenej zapekacej misy spolu so scedeným ovocím z kompótu – napríklad marhuľami. Navrch pridajte sneh vyšľahaný z bielkov s cukrom a nákyp zapečte v rúre, kým nebude sneh navrchu zlatistý.


Slané congee

Ak máte radi ázijskú kuchyňu, môžete si z rozvarenej ryže pripraviť ryžovú kašu congee. Tradične sa pripravuje naslano s rôznymi príchuťami a v Ázii sa často konzumuje ráno.



Foto: Shutterstock

Na jednoduchú verziu z vašej rozvarenej ryže stačí, keď ju povaríte s trochou zeleninového alebo kuracieho vývaru, kým kaša nezíska krémovú konzistenciu. Potom do nej môžete zamiešať čokoľvek, čo máte radi - jarnú cibuľku, sójovú omáčku, sezamový olej, vajíčko, huby, čili papričky.


Talianske ryžové guľky – arancini

Plnené ryžové guľky sú veľmi populárnym jedlom najmä na Sicílii, odkiaľ pochádzajú. Originálne sa ryža na ne varí, než nevsiakne všetku tekutinu, ale dajú sa pripraviť aj z prevarenej ryže.



Foto: Shutterstock

Na troche masla osmažte 2 nadrobno nakrájané šalotky a 1 strúčik cesnaku a vmiešajte ich do ryže, pridajte niekoľko lyžíc strúhaného parmezánu, rozšľahané vajce a trochu muškátového orieška. Toto kompaktné „rizoto“ rozotrite na plech a nechajte mierne oschnúť a vychladnúť.

Do zmesi potom obaľujte napríklad kocky nakrájanej mozzarelly alebo guľky mletého mäsa, ktoré ste pripravili na cibuľke a s paradajkovou šťavou. Takto pripravené ryžové guľky potom obaľte v trojobale (múka, vajce, strúhanka) a vypražte.


Nejedlý tip navyše

Ak ste kreatívni alebo máte kreatívne deti nemusíte prevarenú ryžu nutne zjesť, môžete z nej urobiť lepidlo. Stačí k ryži pridať vodu a uvariť ju na hustú kašu.

Takáto ryžová kaša sa v Japonsku tradične používa ako lepidlo na výrobu papier-mâché, čo je papierová hmota napríklad z kúskov starých novín či baliaceho papiera a lepidla, z ktorej sa potom ručne vytvárajú rôzne kreatívne výrobky.



ANKETA: Rozvarili ste niekedy ryžu tak, že skončila v odpade?

30,0%



70,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist