Reindling - korutánska plnená bábovka
mesačník Varecha, dnes 15:30
Foto: Archív turistických organizácií
Tento koláč je veľmi populárny v rakúskom Korutánsku, ale aj v susednom Slovinsku. Má tvar našej bábovky, je však plnený.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 ml |
|
1 bal. čerstvé |
|
80 g jemný |
|
40 g |
|
3 ks |
|
1/2 ČL |
|
1 bal. |
|
nastrúhaná |
|
Náplň: | |
150 g (hrozienka) |
|
2 PL |
|
100 g |
|
80 g |
|
Na vymastenie a vysypanie formy: | |
|
|
jemný |
|
Postup
-
1
Cesto: Do misky dáme múku, urobíme jamku a prilejeme polovicu vlažného mlieka. Do stredu rozdrobíme droždie a premiešame s 1 ČL jemného kryštálového cukru, kým nevznikne pomerne riedke cestíčko. Zaprášime múkou a necháme v teple kysnúť približne 20 minút, kým sa objem výrazne nezväčší.
- 2
Potom do misy s múkou a kváskom pridáme rozpustené maslo, žĺtky, zvyšné mlieko, kryštálový cukor, soľ, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a všetko spolu vymiešame na hladké cesto (najlepšie v kuchynskom robote hákom na miesenie). Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste približne 20 minút.
- 3
Na náplň zmiešame mletú škoricu a kryštálový cukor. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej ploche na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra, potrieme roztopeným maslom, posypeme škoricovým cukrom a sultánkami. Cesto potom zrolujeme, vložíme do vymastenej a jemným kryštálovým cukrom vysypanej bábovkovej formy a zľahka pritlačíme. Formu prikryjeme utierkou a cesto necháme ešte asi 45 minút kysnúť.
- 4
Rúru predhrejeme na 170 °C a pečieme približne 45 minút. Ešte horúcu bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
Tiež kysnutá bábovka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu