Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare fotorecept

evusik - fotkaevusik, 12. novembra 2013
Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept)
Foto: evusik

zostal mi kúsok hovädzej sviečkovice a tak som sa rozhodla obetovať ju na môj experiment... nikdy som nerobila hovädzinu v pare, teda robila som ale iba raz a pokus dopadol veľmi zle :-( na moje veľké prekvapenie tento pokus dopadol viac než dobre....

2
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
Šalát:
Príloha:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    na dosku si rozprestrieme fóliu a výdatne ju posypeme tymiánom, soľou a čerstvo pomletým čiernym korením

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ja som mala odležanú sviečkovú v chladničke, ale myslím, že sa dá použiť aj rovno kúpená len ju treba vyváľať v oleji a potom v korení a bylinkách

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    mäso obalíme koreninami zo všetkých strán...

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a zabalíme tesno do fólie, konce zaviažeme

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    mrkvu, zeler a kaleráb očistíme a nakrájeme na tenké slížiky, ja som to robila elektrickým krájačom... pomer zeleniny je cca 2:1:1

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do parného hrnca dáme zeleninu, ktorú máličko osolíme a posypeme petržlenovou vňaťou, do druhého oddielu dáme zemiaky a do tretieho mäso... paríme zemiaky a mäso 25 minút, zeleninu 5 minút... ale všetko záleží od toho aký máte parný hrniec...

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    uparené zemiaky ošúpeme, pridáme maslo, petrželku a dobre premiešame aby sa maslo rozpustilo, ak chcete, osoľte...

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    uparenú zeleninu, necháme vychladnúť a zmiešame s 2-3 lyžicami majonézy, alebo jogurtu ale s majonézou je to oveľa lepšie...

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    uparené mäso opatrne odbalíme z fólie, najlepšie nad miskou aby sme zachytili všetku šťavu, ktorú si mäso pustilo... mäso nakrájame

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    bola som prekvapená aké bolo mäso dobré, šťavnaté... a mrkvovo-zelerovo-kalerábový šalát bol úplne fantastický :-)

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

izabella929
@evusik..kr ásne sa ti vydarila a verím, že aj chuť má vynikajúcu.-) u nás je veľmi obľúbené toto mäsko, ale po tých fámach, mám strach si kúpiť...
caterina
Evusik, skvele spracovany recept na zdravu notu! Vyskusam, urcite chutne.
evusik
ďakujem všetkým za nakuknutie :)
@izabella929 chápem tvoje obavy ale ak je mäso dobre tepelne upravené tak sa asi nie je čoho báť, či?
julica
Jé, mäso som ešte neparila, skúsim veru.
timara
tak to je úplna bomba tento recept, perfektné :)
timara
a ešte fólia je klasická potravinárska? a ak nemám parný hrniec? tak postupujem ako napr. pri parených buchtách, klasický hrniec, voda a tá dierkovaná plechová vec :) ?
radost
@evusik
totok zase ..!ja šetko-čo varíte-môcť ochutnať-som jak prase..!!
ja sa naparujem sama-vraví muž..
nuž
parila som stehná-nie moje-kuracie..
bolo to chutné--a skoro bez práce..
ale-hoviadko..?
a len tak krátko..??
nebolo tuhé..tvrdé..suché..??
bo sa mi tá bezprácnosť ľúbi..
no rátaj s tým-že už nemám tigrie /trhacie/ zuby..!!
evusik
@timara ja používam obyčajnú potravinársku fóliu, vždy keď kupujem pozriem či je napísaná teplota do 230°C, neviem či existuje aj inakšia, trebárs len na studené použitie :-) netuším.... a ak nemáš parák tak presne ako píšeš, hrniec s vodou a dierovaná podložka...
evusik
@radost no veď to hovado :( to som sa aj ja bála... ja som raz išla robiť vtáčky v parnom hrnci... všetko som mala úplne krásne, mäsko z roštenca, náplň jak má byť, vajíčko, uhorka, slaninka... no ale výsledok hotová katastrofa, mäso jak podošva, bachla som ho do tlakáča, ale už to nebolo ono, bolo také bez chuti a bez šťavy.... lenže ja som ho parila asi 60 minút :(
tak som k tomuto pristupovala ako k čistému experimentu - buď alebo - no a vyšlo to, myslím, že tráve pre tú kratšiu dobu prípravy... mäso bolo výborné, šťavnaté a ten môj povedal, že mu viac chutilo ako biftek ktorý som robila deň predtým :)
timara
ďakujem za rady, už len sviečkovicu zohnať a ide sa na to. A musím len dúfať, že sa mi to vydarí ako tebe. Pozerala som aj tvoj biftek, ktorý vyzerá moc dobre, ale tiež sa prikláňam k tvojmu mužovi u mňa by vyhralo toto na pare :)
tiginko
veľmi zaujímavá príprava sviečkovice, ak je fakt mäkká a šťavnatá, tak to nemá chybu. Veď to by sa dalo využiť aj na sviečkovú na smotane! A ak by sme chceli mať mäso prevoňané zeleninou, tak by sa dalo zabaliť do toho igelitu aj s ňou :-) Prvý krát ľutujem, že nemám parný hrniec, nuž ale mne by sa už nikam nezmestil...
elysa
pariť už parím a dnes som kupovala hovädzie, napadlo ma, že či by šlo napariť aj to, sadnem sem a zistím, že áno...:) len ako dokázať mojim chlapom, že parené mäso chutí dobre? síce synovi plnené parené prsia už chutia,no možno je to prvý krok...
margaretka28
veľmi zaujímavý recept a krásne odprezentovaný obrázok č. 10 hovorí za všetko 5*