Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare fotorecept

evusik - fotkaevusik, 12. novembra 2013
Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept)
Foto: evusik

zostal mi kúsok hovädzej sviečkovice a tak som sa rozhodla obetovať ju na môj experiment... nikdy som nerobila hovädzinu v pare, teda robila som ale iba raz a pokus dopadol veľmi zle :-( na moje veľké prekvapenie tento pokus dopadol viac než dobre....

2
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
Šalát:
Príloha:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    na dosku si rozprestrieme fóliu a výdatne ju posypeme tymiánom, soľou a čerstvo pomletým čiernym korením

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ja som mala odležanú sviečkovú v chladničke, ale myslím, že sa dá použiť aj rovno kúpená len ju treba vyváľať v oleji a potom v korení a bylinkách

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    mäso obalíme koreninami zo všetkých strán...

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a zabalíme tesno do fólie, konce zaviažeme

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    mrkvu, zeler a kaleráb očistíme a nakrájeme na tenké slížiky, ja som to robila elektrickým krájačom... pomer zeleniny je cca 2:1:1

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do parného hrnca dáme zeleninu, ktorú máličko osolíme a posypeme petržlenovou vňaťou, do druhého oddielu dáme zemiaky a do tretieho mäso... paríme zemiaky a mäso 25 minút, zeleninu 5 minút... ale všetko záleží od toho aký máte parný hrniec...

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    uparené zemiaky ošúpeme, pridáme maslo, petrželku a dobre premiešame aby sa maslo rozpustilo, ak chcete, osoľte...

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    uparenú zeleninu, necháme vychladnúť a zmiešame s 2-3 lyžicami majonézy, alebo jogurtu ale s majonézou je to oveľa lepšie...

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    uparené mäso opatrne odbalíme z fólie, najlepšie nad miskou aby sme zachytili všetku šťavu, ktorú si mäso pustilo... mäso nakrájame

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    bola som prekvapená aké bolo mäso dobré, šťavnaté... a mrkvovo-zelerovo-kalerábový šalát bol úplne fantastický :-)

    Hovädzia sviečkovica s bylinkami na pare (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
a ešte fólia je klasická potravinárska? a ak nemám parný hrniec? tak postupujem ako napr. pri parených buchtách, klasický hrniec, voda a tá dierkovaná plechová vec :) ?
@evusik
totok zase ..!ja šetko-čo varíte-môcť ochutnať-som jak prase..!!
ja sa naparujem sama-vraví muž..
nuž
parila som stehná-nie moje-kuracie..
bolo to chutné--a skoro bez práce..
ale-hoviadko..?
a len tak krátko..??
nebolo tuhé..tvrdé..suché..??
bo sa mi tá bezprácnosť ľúbi..
no rátaj s tým-že už nemám tigrie /trhacie/ zuby..!!
@timara ja používam obyčajnú potravinársku fóliu, vždy keď kupujem pozriem či je napísaná teplota do 230°C, neviem či existuje aj inakšia, trebárs len na studené použitie :-) netuším.... a ak nemáš parák tak presne ako píšeš, hrniec s vodou a dierovaná podložka...
@radost no veď to hovado :( to som sa aj ja bála... ja som raz išla robiť vtáčky v parnom hrnci... všetko som mala úplne krásne, mäsko z roštenca, náplň jak má byť, vajíčko, uhorka, slaninka... no ale výsledok hotová katastrofa, mäso jak podošva, bachla som ho do tlakáča, ale už to nebolo ono, bolo také bez chuti a bez šťavy.... lenže ja som ho parila asi 60 minút :(
tak som k tomuto pristupovala ako k čistému experimentu - buď alebo - no a vyšlo to, myslím, že tráve pre tú kratšiu dobu prípravy... mäso bolo výborné, šťavnaté a ten môj povedal, že mu viac chutilo ako biftek ktorý som robila deň predtým :)
ďakujem za rady, už len sviečkovicu zohnať a ide sa na to. A musím len dúfať, že sa mi to vydarí ako tebe. Pozerala som aj tvoj biftek, ktorý vyzerá moc dobre, ale tiež sa prikláňam k tvojmu mužovi u mňa by vyhralo toto na pare :)
veľmi zaujímavá príprava sviečkovice, ak je fakt mäkká a šťavnatá, tak to nemá chybu. Veď to by sa dalo využiť aj na sviečkovú na smotane! A ak by sme chceli mať mäso prevoňané zeleninou, tak by sa dalo zabaliť do toho igelitu aj s ňou :-) Prvý krát ľutujem, že nemám parný hrniec, nuž ale mne by sa už nikam nezmestil...
pariť už parím a dnes som kupovala hovädzie, napadlo ma, že či by šlo napariť aj to, sadnem sem a zistím, že áno...:) len ako dokázať mojim chlapom, že parené mäso chutí dobre? síce synovi plnené parené prsia už chutia,no možno je to prvý krok...

Pridaj komentár k receptu: