Hovädzia polievka najlepšia na svete

Autor receptu: bubaya

Toto je recept na úplne najlepšiu hovädziu polievku, akú poznám. Raz kedysi dávno som v rakúskej či nemeckej televízii videla rozhovor s fyzikom Wernerom Gruberom, hovoril aj o varení polievky. Tak som si chytro urobila poznámky kdesi na papierik, ten som zastrčila, aby som ho asi po 6 rokoch objavila. Viem, že málokto by hľadal recept na extra polievku u fyzika, tak to sem pridávam. Myslím, že na Vianoce v krásnom porceláne by sa vynímala výnimočne. Nedajte sa odradiť náročnosťou, oplatí sa.

6
porcií
10 minút
príprava
150 minút
na 100 °C

Postup

  1. Cibuľu rozkrojíme, opečieme reznú plochu na panvici na sucho. Kosti umyjeme, a okrem mäsa všetko dáme do studenej vody, a necháme na strednom plameni variť na cca 20 - 30 minút, kým nezmäkne zelenina. NESOLÍME!!!!!!
  2. Keď je zelenina mäkká, vývar scedíme, zeleninu vyberieme. Do vývaru vložíme hovädzie mäso, pridáme opäť nejaké tie korenia, na ktoré sme zvyknutí. V Rakúsku pridávajú aj bobkový list a trochu póru, ale mne osobne to nechutí. Ak chcete, môžete pridať ešte jednu várku polievkovej zeleniny.
  3. Opäť NESOLÍME. A NEVARÍME - necháme polievku na čo najmenšom plameni, tak na hranici varu. Kto má kuchynský teplomer, môže kontrolovať. Kto nie, musí pozerať do hrnca. Ak sa polievka len tak pomaličky hýbe odo dna smerom na hor, je to správne. Voda nesmie vrieť. Ak sa odparí, dolejeme čerstvú. A znova opakujem - NESOLÍME!!!!
  4. Necháme polievku zľahka prikrytú pokrievkou na najmenšom ohni cca 2 hodiny, kým je mäso mäkké. Ak to bol nejaký býk z arény, bude to trvať aj dlhšie. Keď je to všetko hotové, vyberieme mäso z polievky, ak treba, precedíme. Polievka má farbu ako dobrý starý koňak, ale chutí ešte lepšie. A to mäsko - mäkké, šťavnaté, chutné. Do taniera nakrájame zeleninu, petržlenovú vňať, rezance.....ako kto má rád. Osolíme podľa chuti a mľaskáme.
  5. Ak chcete vedieť, prečo nesoliť, pošlem na požiadanie preklad rozhovoru s Dr. Gruberom. Prípadne ako bonus tabuľku na pečenie husi či iného hydu v závislosti od hmotnosti. Fotky nemám, pokazil sa mi aparát, ale budú, dodatočne.