Hovädzí wellington so zelerovým pyré
šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, 13. mája 2019

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 800 g |
|
| 6 plátkov |
|
| 500 g |
|
| 2 PL |
|
| 1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 bal. (hotové vyvaľkané) |
|
| 1 ks (na potretie) |
|
| Zelerové pyré: | |
| 200 g |
|
| 20 g |
|
| 100 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Šampiňóny nakrájame a opražíme na oleji a cibuľke a dochutíme soľou a čiernym korením. Celú túto zmes je potrebné poriadne zredukovať a vydusiť z nej čo najviac vody, aby ostala suchá, inak by mohla rozmočiť lístkové cesto. Podusené šampiňóny rozmixujeme na kašovitú hmotu.
- 2
Hovädziu sviečkovicu očistíme a umyjeme. Odrežeme chvostík a hlavu sviečkovej tak, aby ostala stredová časť, približne rovnako hrubá na oboch koncoch. Sviečkovicu ochutíme soľou a čiernym korením. Opražíme zo všetkých strán na prudkom ohni na panvici s olejom. Potom na ňu nanesieme jemnú vrstvu horčice.
- 3
Na potravinársku fóliu naukladáme vedľa seba plátky prosciutta tak, aby ich spoločná šírka bola rovnaká ako dĺžka sviečkovice. Na túto vrstvu rovnomerne nanesieme pripravenú šampiňónovú zmes, položíme na ňu mäso a pomocou fólie ho zabalíme. Potom fóliu odstránime a zabalíme všetko do lístkového cesta, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.
- 4
Zelerové pyré: Očistený pokrájaný zeler uvaríme vo vode domäkka a v kuchynskom robote rozmixujeme na hladkú hmotu. Pridáme maslo, smotanu a dochutíme soľou.
- 5
Ako prílohu si môžeme zvoliť akúkoľvek sezónnu zeleninu, napríklad kúsky červenej repy s jarnou mrkvičkou a cherry rajčinami.
Tiež wellington:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu