Hovädzí wellington so zelerovým pyré
šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, 13. mája 2019

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 800 g |  | 
| 6 plátkov |  | 
| 500 g |  | 
| 2 PL |  | 
| 1 ks |  | 
|  | |
|  | |
|  | |
| 1 bal. (hotové vyvaľkané) |  | 
| 1 ks (na potretie) |  | 
| Zelerové pyré: | |
| 200 g |  | 
| 20 g |  | 
| 100 ml |  | 
|  | |
Postup
- 
                                                    1
                                                    Šampiňóny nakrájame a opražíme na oleji a cibuľke a dochutíme soľou a čiernym korením. Celú túto zmes je potrebné poriadne zredukovať a vydusiť z nej čo najviac vody, aby ostala suchá, inak by mohla rozmočiť lístkové cesto. Podusené šampiňóny rozmixujeme na kašovitú hmotu. 
- 2
Hovädziu sviečkovicu očistíme a umyjeme. Odrežeme chvostík a hlavu sviečkovej tak, aby ostala stredová časť, približne rovnako hrubá na oboch koncoch. Sviečkovicu ochutíme soľou a čiernym korením. Opražíme zo všetkých strán na prudkom ohni na panvici s olejom. Potom na ňu nanesieme jemnú vrstvu horčice. 
- 3
Na potravinársku fóliu naukladáme vedľa seba plátky prosciutta tak, aby ich spoločná šírka bola rovnaká ako dĺžka sviečkovice. Na túto vrstvu rovnomerne nanesieme pripravenú šampiňónovú zmes, položíme na ňu mäso a pomocou fólie ho zabalíme. Potom fóliu odstránime a zabalíme všetko do lístkového cesta, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. 
- 4
Zelerové pyré: Očistený pokrájaný zeler uvaríme vo vode domäkka a v kuchynskom robote rozmixujeme na hladkú hmotu. Pridáme maslo, smotanu a dochutíme soľou. 
- 5
Ako prílohu si môžeme zvoliť akúkoľvek sezónnu zeleninu, napríklad kúsky červenej repy s jarnou mrkvičkou a cherry rajčinami. Tiež wellington:
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
 


Diskusia k receptu