Hovädzí wellington

Hovädzí wellington so zelerovým pyré

Autor receptu: redakcia

4
porcie
80 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Šampiňóny nakrájame a opražíme na oleji a cibuľke a dochutíme soľou a čiernym korením. Celú túto zmes je potrebné poriadne zredukovať a vydusiť z nej čo najviac vody, aby ostala suchá, inak by mohla rozmočiť lístkové cesto. Podusené šampiňóny rozmixujeme na kašovitú hmotu.
  2. Hovädziu sviečkovicu očistíme a umyjeme. Odrežeme chvostík a hlavu sviečkovej tak, aby ostala stredová časť, približne rovnako hrubá na oboch koncoch. Sviečkovicu ochutíme soľou a čiernym korením. Opražíme zo všetkých strán na prudkom ohni na panvici s olejom. Potom na ňu nanesieme jemnú vrstvu horčice.
  3. Na potravinársku fóliu naukladáme vedľa seba plátky prosciutta tak, aby ich spoločná šírka bola rovnaká ako dĺžka sviečkovice. Na túto vrstvu rovnomerne nanesieme pripravenú šampiňónovú zmes, položíme na ňu mäso a pomocou fólie ho zabalíme. Potom fóliu odstránime a zabalíme všetko do lístkového cesta, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.
  4. Zelerové pyré: Očistený pokrájaný zeler uvaríme vo vode domäkka a v kuchynskom robote rozmixujeme na hladkú hmotu. Pridáme maslo, smotanu a dochutíme soľou.
  5. Ako prílohu si môžeme zvoliť akúkoľvek sezónnu zeleninu, napríklad kúsky červenej repy s jarnou mrkvičkou a cherry rajčinami.