Hovädzí steak s fazuľkou na falošno fotorecept
Foto: mrnousik
Týmto receptom chcem povzbudiť všetkých bojkov, že na dobrý steak treba chodiť do reštiky :) Tam to má svoje čaro, ale omáčka na steak Zobraziť celý popisTýmto receptom chcem povzbudiť všetkých bojkov, že na dobrý steak treba chodiť do reštiky :) Tam to má svoje čaro, ale omáčka na steak mi ešte nikde nevyhovovala, ani chuť fazuľových strukov. A mäso, nabudúce bude lepšie, ale aj toto chutilo fantasticky. Nabudúce tých 30 sekúnd z každej strany uberiem, proste nech je krvavejší :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Za surovinu č.1 považujem mäsko. Keďže to bol prvý steak, zvolila som lacnejšiu ale zato kvalitnú falošnú sviečkovicu. Dobrý steak by mal byť mramorovaný - ten tuk dáva chuť - ale zaujala ma práve táto sviečkovica. Pred jej prípravou som ju nechala pri izbovej teplote (24 °C) asi hodinu a pol. Za ten čas som si prichystala struky a omáčku.
-
2
Čerstvé struky som sparila na pare 10 minút. Odporúčam spariť a nie variť, fakt si zachovajú krehkosť, chuť aj farbu :)
-
3
Potom som do wok panvice dala kvapku oleja a slaninku pokrájanú na kúsky. Dobre dosklovita orestovala, nech sa potom už pri strukoch len dozapeká na čips a pustí tú správnu smoked arómu :)
-
4
Teplotu som na indukcii vypeckovala a hodila fazuľky, aby sa pekne so slaninkou zarestovali a osmahli asi fakt tak 1,5 minúty. Potom som ich odstavila, jemne posypala len pre vôňu cesnakovým práškom a hodila na ne plátok masla. Jemne premiešala a nechala ich čakať na ich čas :)
-
5
Na rad prišla omáčka. Tam som sa snažila spraviť niečo, čo mi doteraz chýbalo a na čo som recept nenašla. Tadááá, moja "pepřová omáčka" :D Na olej som dala asi 20 ks celého čierneho korenia, nasledne som tam nasypala asi jednu čajovú lyžičku mletého farebného korenia, asi 20 sekúnd orestovala a zaliala BIO hovädzím bujónom 350 ml (BIO dávam naschvál, tie bežné mi chutia umelo). Následne som primiešala lyžičku plnotučnej horčice, dala 4 polievkové lyžice worčestru (mám ho radšej ako brandy a víno sa mi nechcelo otvárať). Nechala som omáčku asi 15 minút redukovať, pridala som pol lyžičky medu. Pomiešala a pridala smotanu na varenie. Takto sa to redukovalo ešte ďalších 20 minút. Tesne pred odstavením som primiešala plátok masla. Omáčka mohla byť krémová, ale na záver som ju trochu rozbúrala šťavou, čo trochu pustilo mäsko. Na chuti jej to však pridalo :)
-
6
Po odstavení omáčky som sa pustila do odležaného mäska. Keramickú panvicu som vypeckovala na plné gule. Mäsko pokrájané na plátky hrubé 3 cm som len jemne potrela štetcom s olejom a kládla na panvicu - 2,5 minúty z jednej strany, 2,5 minúty z druhej strany. Jo, a zabudla by som, pred tým som si dala rúru vyhriať na 200 stupňov. Po uplynutí času na panvici som mäsko vybrala na plech, poukladala naň plátky masla a dala do rúry na 5 minút. Po vybratí z rúry som ho prvýkrát posolila a pokorenila - kľudne smelo môžete výdatne - mäsko je pri tomto postupe ako špongia a nasiakne to do svojej šťavy. V teple pred servírovaním ešte 15 minút pod poklopom oddychovalo :)
- 7
Na záver som ešte jemne pustila ohrev pod fazuľkami a omáčkou. Na servírovateľnú teplotu a dobrú chuť :)
- 7
Dakujem za rady :) Ale verím tomu, že v Yeme mi vybrali dobré dva kúsky, boli mäkkučké, nožíkom sa krásne krájali. Len nabudúce zvolím presne ako ste povedali hrubší rez a kratšiu dobu prípravy. Rúru mi odporučil kamarát zo Steak Housu vo Viedni, aj s tým masielkom :) Ale určite budem experimentovať aj ďalej, ale po prvom pokuse musím konštatovať, že urobiť si dobrý steak aj doma nie je žiadna veda, ale dá sa tam vyhrať do dokonalosti :)
Ďakujem, odporúčam si spraviť doma takéto menu :)
Vždy je to o zretí. Nikdy nie čerstvé mäso. A výsledok stojí za to.
Súhlasím, tie origoš mäská na steaky sú dobre vyzreté. Viete mi poradiť dobré mäso na steak zo Slovenského chovu, kde sú zvieratá chované v podstate humanne (vonku, nie len v kravíne), bez antibiotík, chov s vlastným bytúnkom - bez stresu celý život chované a nie dovážané? Vidno, že sa do mäska vyznáte, super, že ste sa ozvali. Ďakujem vopred za radu a tip na farmu :)
Ja si chovám sám. Ale Turová pri Zvolene je veľmi dobrá je to chov Charlois a pri Martine PD Sklabiňa majú tiež svoj bitúnok. Farma Ján Svitok Kremnické Bane
Už teraz slintam mňam
neviem, kde byvas, ja uz par rokov kupujem len tu: www.biofarmaturie.sk/,...
maso je vyzrete v specialnom boxe