Hovädzí steak

Hovädzí steak s fazuľkou na falošno (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Týmto receptom chcem povzbudiť všetkých bojkov, že na dobrý steak treba chodiť do reštiky :) Tam to má svoje čaro, ale omáčka na steak mi ešte nikde nevyhovovala, ani chuť fazuľových strukov. A mäso, nabudúce bude lepšie, ale aj toto chutilo fantasticky. Nabudúce tých 30 sekúnd z každej strany uberiem, proste nech je krvavejší :)

2
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Za surovinu č.1 považujem mäsko. Keďže to bol prvý steak, zvolila som lacnejšiu ale zato kvalitnú falošnú sviečkovicu. Dobrý steak by mal byť mramorovaný - ten tuk dáva chuť - ale zaujala ma práve táto sviečkovica. Pred jej prípravou som ju nechala pri izbovej teplote (24 °C) asi hodinu a pol. Za ten čas som si prichystala struky a omáčku.
  2. Čerstvé struky som sparila na pare 10 minút. Odporúčam spariť a nie variť, fakt si zachovajú krehkosť, chuť aj farbu :)
  3. Potom som do wok panvice dala kvapku oleja a slaninku pokrájanú na kúsky. Dobre dosklovita orestovala, nech sa potom už pri strukoch len dozapeká na čips a pustí tú správnu smoked arómu :)
  4. Teplotu som na indukcii vypeckovala a hodila fazuľky, aby sa pekne so slaninkou zarestovali a osmahli asi fakt tak 1,5 minúty. Potom som ich odstavila, jemne posypala len pre vôňu cesnakovým práškom a hodila na ne plátok masla. Jemne premiešala a nechala ich čakať na ich čas :)
  5. Na rad prišla omáčka. Tam som sa snažila spraviť niečo, čo mi doteraz chýbalo a na čo som recept nenašla. Tadááá, moja "pepřová omáčka" :D Na olej som dala asi 20 ks celého čierneho korenia, nasledne som tam nasypala asi jednu čajovú lyžičku mletého farebného korenia, asi 20 sekúnd orestovala a zaliala BIO hovädzím bujónom 350 ml (BIO dávam naschvál, tie bežné mi chutia umelo). Následne som primiešala lyžičku plnotučnej horčice, dala 4 polievkové lyžice worčestru (mám ho radšej ako brandy a víno sa mi nechcelo otvárať). Nechala som omáčku asi 15 minút redukovať, pridala som pol lyžičky medu. Pomiešala a pridala smotanu na varenie. Takto sa to redukovalo ešte ďalších 20 minút. Tesne pred odstavením som primiešala plátok masla. Omáčka mohla byť krémová, ale na záver som ju trochu rozbúrala šťavou, čo trochu pustilo mäsko. Na chuti jej to však pridalo :)
  6. Po odstavení omáčky som sa pustila do odležaného mäska. Keramickú panvicu som vypeckovala na plné gule. Mäsko pokrájané na plátky hrubé 3 cm som len jemne potrela štetcom s olejom a kládla na panvicu - 2,5 minúty z jednej strany, 2,5 minúty z druhej strany. Jo, a zabudla by som, pred tým som si dala rúru vyhriať na 200 stupňov. Po uplynutí času na panvici som mäsko vybrala na plech, poukladala naň plátky masla a dala do rúry na 5 minút. Po vybratí z rúry som ho prvýkrát posolila a pokorenila - kľudne smelo môžete výdatne - mäsko je pri tomto postupe ako špongia a nasiakne to do svojej šťavy. V teple pred servírovaním ešte 15 minút pod poklopom oddychovalo :)
  7. Na záver som ešte jemne pustila ohrev pod fazuľkami a omáčkou. Na servírovateľnú teplotu a dobrú chuť :)